петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    13905 прочитания

    „Съдърланд”: Искаме работата да се приближи към хората, а не да местим хората към работата

    За новите модели на заетост, предлагани от компанията у нас – Диана Минкова, HR директор „Европа” в Sutherland Global Services, пред Economy.bg
    30 септември 2015, 16:49 a+ a- a

    В средата на септември „Съдърланд Глобъл Сървисиз България” обяви, че разширява своя център за изнесени бизнес услуги в Бургас. В момента компанията има три центъра в България – два в София и един в Бургас, в които са заети над 1100 служители. В офиса в Бургас в момента работят 150 души. След разширяването те ще бъдат увеличени до 450. До две години компанията планира в трите й центъра в България да работят 2000 служители.
    В Бургас освен целогодишна заетост на пълен работен ден, компанията предлага още работа в рамките на 6 или 9 месеца през годината, както и гъвкаво работно време и работа от вкъщи (Work at Home). По този начин заетите в летния туризъм могат да запазят своите работни места в туристическия сектор и едновременно с това да се възползват от гъвкавите предложения за заетост на „Съдърланд”, без да се налага да търсят сезонна работа извън Бургас.

    Как ще се реализират новите модели на заетост и в кои други български градове компанията планира да открие офиси, Economy.bg попита Диана Минкова, HR директор „Европа” в Sutherland Global Services.

    За плановете на „Съдърланд” в България

    Г-жо Минкова, „Съдърланд” наскоро обяви, че ще разкрие 3000 нови работни места у нас през следващите три години. Постижима цел ли е това?
    Краткият отговор е „да”. По-дългият отговор се състои в различния подход, който „Съдърланд” има към пазара на труда. Искаме работата да се приближи към хората, а не да местим хората към работата. Затова обмисляме различни варианти на заетост – почасова, от вкъщи, в университетите и т.н. Надяваме се с този различен подход да можем да ангажираме повече таланти в нашата компания.

    За възможността за привличане на таланти от трети страни

    Правителството обеща да опрости издаването на т.нар. „сини карти” за ИТ специалисти. Представлява ли за вас интерес тази възможност? От кои страни бихте привлекли специалисти?
    Да, за нас тази възможност представлява интерес. Отдавна се говори за улесняване на тази процедура. И сега имаме много чуждестранни служители. От трети страни имаме по-малко, но в някои проекти половината ни служители са от Европа.
    Много се надяваме тази реформа да влезе в сила. Към кои страни имаме интерес? Към страните, които могат да предложат подходящи кадри. Хората при нас трябва да бъдат с много различни таланти. Освен че трябва да говорят няколко западни езика, което е доста трудно постижение, трябва да имат технически познания и да имат доста голям набор от меки умения. Те трябва да са добри в: диагностицирането на проблеми, намирането на много бързи решения и справянето с изненадващи ситуации.

    Освен в София, имате офис и в Бургас. Защо точно в Бургас?
    Бургас е много хубав град с много способни хора. С нашия гъвкав модел на заетост можем да ги задържим в града по време на зимния сезон, като те могат да се върнат в туристическия бизнес през летния сезон. Освен това получихме много голяма подкрепа от кмета Димитър Николов при намирането на подходящи офис площи и уреждането на административни въпроси.

    Имате ли планове за разкриване на офиси и в други български градове?
    В момента сме в процес на проучване на различни градове – университетски или с различен набор от таланти. Обикаляме различни градове. Целта ни е да адаптираме подходящия модел на заетост спрямо спецификите на съответния град.

    Кои градове конкретно оглеждате?
    Велико Търново, Благоевград, Пловдив са в списъка ни. Поддържаме контакти с местните общини и университети.

    Кой фактор ще е определящ за решението ви?
    Наличието на талант.

    В Бургас достатъчно таланти ли има?
    За момента – да. Ние наемаме хора и от околността.

    За гъвкавите модели на работа и потенциала им

    В Бургас освен заетост на пълен работен ден, предлагате работа в рамките на няколко месеца през годината, както и работа от вкъщи. Струва ли си инвестицията в тези модели на работа?
    Трябва да опитаме. Всичко е въпрос на правилни очаквания от страна на хората, които ще наемем, но и на правилно определяне на работата, която се очаква те да осъществят. Няма да се случи с магическа пръчка. Ще стане с доста работа и желание за успех.

    Ще инвестирате в обучение на тези хора. Каква ще е гаранцията ви, че те ще се върнат отново при вас, след като отмине летният сезон?
    Надявам се, че ще бъдем достатъчно добър работодател. Освен това „Съдърланд” e единствената компания, която предлага глобални възможности за професионално развитие в Бургас и региона.

    Какъв тип обучение ще преминават служителите с гъвкав модел на работа?
    Класическото обучение, което правим за служителите на пълен работен ден. При различните проекти то може да варира между 1 или 2 месеца. Миналата година моделът на сезонна работа проработи, макар да не бяхме го дефинирали формално така. Затова тази година започнахме по-активно и целенасочено да се опитваме да таргетираме хората, работещи в туризма, да водим разговори с туристически агенции и други работодатели в сектора от Бургас и Варна.

    Как точно ще се случва работата по този модел на сезонна заетост?
    В законодателството има различни възможности – срочни договори, заетост на непълно работно време. От самото начало нещата ще са ясни и за служителите, и за нас. Те знаят например, че ще работят три месеца на половин работен ден. След това, ако са се представили добре и нуждата на бизнеса го изисква, те ще могат да продължат да работят при нас. Миналата година запазихме над половината от хората, които дойдоха първоначално с идеята за сезонна работа. Фокусът ни не е само върху студенти или хора, заети в туризма. Идеята ни е имаме хора с различни профили. Можем да назначаваме и по-възрастни, които имат необходимата ИТ и езикова подготовка.

    Привлекателна аутсорсинг дестинация ли е България все още?

    Едно от основните предимства на България са по-ниските възнаграждения. Конкуренцията за ограничения талант у нас обаче е доста голяма, което води до непрекъснатото нарастване на възнагражденията на ИТ специалистите. Мислите ли, че скоро ще стигнем лимита, когато вече няма да е изгодно една компания да изнесе бизнеса си в България?
    Вече не сме толкова евтина дестинация. При някои профили сме много близо до европейските заплащания, макар като данъчна среда и цени на наеми да сме конкурентноспособни.
    Дали аутсорсването на услуги в България ще продължи, според мен поне следващите 10 години има още потенциал за растеж в България. Трябва ни и подкрепа от правителството в посока образование и законодателни промени, които да повишават динамиката на пазара на труда. Надяваме се държавата да помага на бизнеса, а не бизнесът да се развива въпреки държавата.

    От кои сектори са клиентите, които офисите у нас обслужват?
    В България в момента имаме над 17 клиента. Сред тях има технологични компании и компании от сектора на туризма и финансите. Имаме много големи клиенти – компании от Fortune 500, но също и по-малки. Имаме клиенти, които обслужваме с 10 наши служители в България, но и такива, с които са ангажирани над 300 колеги в офиса. При нас няма голям или малък клиент. Има важен клиент.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 8 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 10 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 1 ден
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 1 ден
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 1 ден
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство