вторник, 18 юни 2019   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2603 прочитания

  Зам. –министър иска да превърне България в Германия на Балканите

  След решаването на казуса „Кльостерс- Цемеко” е осъществен рестарт на българо-германските отношния, подчерта заместник-министърът на икономиката Любен Петров
  20 ноември 2015, 09:16 a+ a- a

  „В 30-те години на миналия век България е определяна като Швейцария на Балканите, днес имаме намерение да превърнем България на 21-век в Германия на Балканите”. Това е заявил заместник-министърът на икономиката Любен Петров на срещата си с делегация от Източната комисия на германската икономика, която е на посещение в страната, съобщава пресцентърът на икономическото ведомство.

  „Нашата цел е да проведем повече разговори с предприемачите и да чуем с подробности за проблемите по конкретни проекти, защото има теми, на които ще се радваме, ако можем да разчитаме на подкрепа”, е отбелязъл проф. д-р Райнер Линднер, изпълнителен директор на Източната комисия на германската икономика.

  Немският бизнес е поставил конкретни въпроси за решаване, като пересепктивите за изграждането на каскади, проблеми с дейността на компании като „Каолин” и „Аурубис”. Любен Петров е посочил, че до голяма степен казусът „Каолин” е решен, а проблемът с „Аурубис” е в правомощията на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която е независим орган.

  Германските представители са предложили създаването на Система за бързо реагиране между двете министерства, която да е в тясно сътрудничество с немските и българските инвеститори, за да може проблемите да се решават своевременно и в бъдеще да се избягват подобни казуси.

  Зам.-министър Петров е подчертал, че след решаването на казуса „Кльостерс- Цемеко” е осъществен рестарт на българо-герамнските отношния.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 14 часа
  ЕК отчете 425 пречки пред европейските фирми на световния пазар
  Протекционистичните мерки нанасят загуби в размер на милиарди евро годишно за европейските предприятия
  преди 15 часа
  България се присъедини към Центъра за киберотбрана на НАТО
  Организацията подкрепя държавите-членки и НАТО с експертиза в областта на киберотбраната в сферата на технологиите, стратегиите, операциите и правото
  преди 17 часа
  Кои са лидерите по инвации в ЕС?
  България продължава да е на дъното, показва ново проучване
  преди 18 часа
  До 2020 у нас ще заработи суперкомпютър
  Той ще бъде най-мощният в Източна Европа, сред първите 10 в Европа и топ 50 в света
  преди 20 часа
  "Есетере България" откри втора дестилерия в Добрич
  Фирмата откри над 50 нови работни места