събота, 20 юли 2019   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  8643 прочитания

  София въвежда електромобили под наем

  Столичани и гости на града ще могат да наемат електрическите коли, на принципа на който се наемат велосипеди за придвижване
  17 февруари 2016, 10:14 a+ a- a

  Столична община подготвя алтернативни начини на придвижване, като създаване на обществени велосипеди, които първоначално ще осигуряват придвижване в широкия център на София. Предвижда се и система за градски електромобили. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова по време на конференция „Колко опасен е въздухът, който дишаме“, организирана от в. „Труд“ под патронажа на председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

  Системата за електромобилите е сходна с тази за велосипедите, но се отнася за малки градски автомобили, задвижвани изцяло от електричество. Идеята е да се създаде публично-частно партньорство, което да въведе електромобилите. Столичани и гости на града ще могат да ги използват срещу такса, за да вършат своята работа в София.

  Подобни системи за електромобили под наем има в Париж, Виена и Брюксел, където те работят успешно. У нас въвеждането ще стане чрез пилотни проекти. Предстои да се види какъв ще бъде интересът към тази система, както от страна на потребителите, така и от страна на инвеститорите, тъй като Общината не може да си позволи сама да въведе и управлява системата, уточни още столичният кмет.
   
  Йорданка Фандъкова посочи, че за 6 години са изградени 22 км нови метролинии и София вече има 39 км метро. В резултат са спестени почти 2 млн. км годишно автобусен пробег и 75 хил. т. годишно вредни емисии.
   
  Обновени са голяма част от тролеите, доставени са 20 трамвая и 126 автобуса, като тази година ще бъдат доставени още 140 нови автобуса и 5 трамвая. Работи се по програма за модернизация на градския транспорт за следващите години. Тя предвижда доставка на 49 автобуса които ще са електробуси или хибриди.
   
  През тази година ще завърши изпълнението на цялостната система за управление на трафика, с която се очаква намаление с 1/3 на времето за придвижване града, а на вредните емисии - с 25% и с 8% разходите за гориво.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 21 часа
  Българка става главен говорител на ЕК
  Мина Андреева ще замести Маргаритис Схинас, който беше номиниран за еврокомисар
  преди 22 часа
  преди 1 ден
  ЕК глоби Qualcomm с 242 млн. евро
  От Брюксел смятат, че компанията е злоупотребила, за да подсигури доминиращата си позиция
  преди 1 ден
  Електрически велосипеди тръгват до Витоша
  Вижте локациите, от които могат да бъдат наети