сряда, 15 юли 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  35685 прочитания

  Какво представлява пчелният прашец?

  За какво е полезен и как можем да го консумираме?
  09 май 2016, 13:59 a+ a- a

  Снимка: Wikimedia Commons

  Пчелният мед е най-популярният продукт, който се добива от пчелите. Освен него обаче пчеларите изваждат от кошерите и други полезни хранителни продукти. Най-известните са прополисът, пчелният прашец и пчелното млечице. Какво представлява пчелният прашец, как можем да го консумираме и какви са ползите от него? 

  Пчелният прашец е цветният прашец, който пчели-работнички събират и смесват със секрет на слюнчените си жлези и нектар. След това го овалват в мед и правят топчета с размер 1-2 мм. Пчелите използват прашеца като храна, за отглеждане на личинките, за произвеждане на восък и пчелно млечице. От хората пчелният прашец се използва като добавка. 

  Как се събира и каква е разликата между цветен и пчелен прашец обяснява Михаил Михайлов, председател на Съюза на българските пчелари и пчелар с дългогодишен опит:  

  Какво представлява пчелният прашец?

  „Това е един уникален продукт, който пчелите събират тогава, когато посещават цветовете на растенията. Когато събират нектар, те се допират до прашецовите зърна. Там чрез наелектризиране пчелата привлича тичинкови прашецови зърна. След това пчелата секретира млечице, слепва тези зрънца във вид на топчица и ги поставя на задните си крака. Когато влиза в кошера, пчелата събирачка отдава нектара. При пчелите нектара се предава на контактен принцип – една на друга. Не всяка пчела отива в съответната пита или килийка, за да оставя там това, което е събрала. Докато за да остави прашеца, трябва да отиде до килийката. Там го сваля, дообработва допълнително и слепва. Слой прашец се претъпква и се залива с течен мед или нектар. Следва нов слой и така нататък. Така килийката се превръща в нещо като силажна яма. Обикновено не се изпълва докрай, отгоре за залива окончателно с мед. Протича ферментация и в резултат самият цветен прашец става пчелен прашец. Цветният прашец е този, който пчелите събират от цветята, а вътре в кошера става пчелен прашец, или т.нар. перга. С това пчелите се хранят през зимата. Това е хлябът или белтъкът на пчелите, докато медът е енергията или въглехидратите. Пчеларите събират пчелният прашец с вътрешни и външни прашецоуловители, след това се изсушава и е готов за консумация.“

  Пчелният прашец е една от най-пълноценните храни на природата. Той съдържа почти всички хранителни вещества, необходими на хората. Това е най-богатият известен източник на витамини, минерали, аминокиселини, хормони, ензими и мазнини, както и значителни количества от естествени антибиотици. Пчелният прашец насърчава растежа на здрави нови клетки и възстановяването на тъканите, отстранява токсини, намалява нивата на холестерола, регулира кръвното налягане, повишава издръжливостта към инфекции, укрепва нервната система, забавя растежа на туморите и др. 

  Как можем да го консумираме? 

  Как се консумира?

  „Приема се като се разтваря във вода – примерно една лъжица в чаша вода.  Обикновено се пие сутрин на гладно преди хранене. Може 2-3 пъти на ден в зависимост от целите. Той е равностоен на пчелното млечице, което е с най-добри качества като силен енергетик.“, казва Михайлов.

  Освен разтворен във вода, пчелният прашец може да се консумира като добавка в шейкове, кисело мляко, зърнени и овесени ядки.

  Колко често можем да консумираме мед и пчелни продукти? 

  Колко често можем да консумираме мед и пчелни продукти?

  „Обикновено се взима пчелно млечице и прашец циклично, не непрекъснато, въпреки че медът може да се употребява непрекъснато, стига да бъде дозиран. Нещо повече, пчелен мед може да се използва от диабетно болни под лекарски контрол. Колкото до другите продукти, е хубаво да се вземат на два цикъла годишно – есенен и пролетен. Това е така, защото организмът привиква и ефектът отслабва. Затова трябва да се редуват циклично. Понякога, когато се налага, могат да се вземат 1 месец, изчаква се още месец и се подновява приемът“, съветва Михаил Михайлов.  

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 34 минути
  САЩ се отказаха от отнемането на визи на студенти, ако се обучават изцяло онлайн
  Решението бе оспорвано в съда от Харвард, MIT, 18 щата и над 10 технологични компании, включително Google, Facebook и Twitter
  преди 44 минути
  ЕС съкрати списъка на страните, за които ще отвори границите си
  От списъка са изключени Сърбия и Черна гора
  преди 2 часа
  МВнР представи интерактивна карта с актуална информация за пътуването по света
  Тя предоставя информация за начина на преминаване на граници и условията за влизане в държавите по света във връзка с пандемията от Covid-19
  преди 2 часа
  БНБ утвърди удължаване на сроковете в мораториума върху плащанията
  Крайният срок за отсрочване на задължения на клиентите на банките се удължава до 31 март 2021 г.
  преди 2 часа
  234 нови случая на Covid-19 в страната
  Общо заболелите са 7645