събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    14624 прочитания

    От 1 май 2017 започва поетапното отпадане на визите за български граждани за Канада

    Визите за всички българи ще отпаднат най-късно до 1 май 2018
    07 октомври 2016, 09:09 a+ a- a

    Визите за български граждани за Канада ще започнат да отпадат поетапно от 1 май 2017. Това стана ясно след телефонен разговор между премиера Бойко Борисов и канадския му колега Джъстин Трюдо, поискан от Трюдо.

    Канадският премиер запозна българския си колега с усилията и огромния обем работа на канадското правителство за отпадане на изискването за визи за български граждани. Трюдо пое ангажимент от 1 май 2017 до Канада без визи да могат да пътуват българските граждани, които вече са посещавали страната, притежателите на визи за САЩ, както и представителите на бизнеса.

    Канадското правителство ще положи усилия до края на 2017 без визи до страната да пътуват и всички останали български граждани. Само в случай на забавяне поради технически причини заради огромния обем административна работа и пренастройка на системите, тази дата може да бъде удължена до 1 май 2018, но не по-късно.

    Джъстин Трюдо посочи, че това е възможно да стане след многократните проверки и направените констатации по подготовката на България и големия прогрес в отношенията между двете страни. Решението на канадското правителство е ключово, тъй като се приема за стъпка към отпадането на визите за българските граждани за САЩ, уточняват от Министерски съвет.

    Техническата подготовка на двустранните договорености двамата премиери възложиха на своите министри на вътрешните и на външните работи.

    Борисов и Трюдо се договориха за размяна на визити в рамките на 2017. Това ще бъдат първите посещения на ниво министър-председател между двете страни.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 23 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 23 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 23 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 24 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 1 ден
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години