четвъртък, 18 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    13640 прочитания

    coBuilder: Разширяваме екипа си в България почти тройно до две години

    Бистра Папазова, управител на софтуерната компания, пред Economy.bg
    29 юни 2017, 10:20 a+ a- a

    Норвежката coBuilder продължава да разширява българския си офис, като плановете са до две години служителите в България да наброяват 200 при 80 в момента. „Кобилдър България“ разработва технологии в отговор на един от сериозните проблеми на съвременното строителство – липсата на координация между отделни подизпълнители, което води до неефективно изразходване на енергия, подбор на евтини и нискокачествени материали. Най-новите разработки в портфолиото на българския офис са насочени към интегрирането и използването на Big Data в строителството, внедряването на нови технологии в процесите на събиране на оферти, подбор на строителни продукти и материали, логистика и снабдяване, подобряване на 3D моделирането чрез интеграция на дигитални продуктови данни, разработване на функционалности за търсене на продукти и данни в каталог.
    За плановете за разрастване на „Кобилдър България“ Economy.bg разговаря с Бистра Папазова, управител на компанията.

    Коя е Бистра Папазова?
    За приноса на българския екип

    Бистра, „Кобилдър България“ беше отличена с технологичната награда „ИТ продукт на годината“. Какво означава за Вас и екипа това признание?
    За нас това е голямо признание. Ние сме продуктова компания, така че това е една от най-големите награди, които можем да получим. За нас е много важно, че отличеният продукт goBIM не само е разработен технически в България, но до голяма степен е и измислен тук. Това е повод за голяма гордост за нас. Продуктът спечели и няколко международни награди и се ползва вече от 60 клиенти в Европа. Така че сме горди и доволни.

    За плановете за разрастване

    В последния ни разговор споделихте, че планирате да се разширявате. Как вървят тези планове?
    В момента сме около 80 човека. До края на годината плановете ни са да станем над 100, а до две години – да достигнем 200 души. coBuilder се развива много активно на международния пазар. Открихме офис във Франция тази година, представителства в Италия, Финландия и Германия. Ние навлизаме много активно на нови пазари. Съответно и центърът в България се развива, за да предлагаме повече продукти и услуги на тези пазари.

    Какви са най-търсените от вас специалисти?
    Ние сме софтуерна компания, така че търсим специалисти в областта на софтуерната разработка, програмисти, QA и бизнес анализатори, user experience експерти. От друга страна, понеже част от развойната дейност се извършва в България, търсим специалисти и в областта на строителството – строителни инженери, ОВК инженери, електроинженери и архитекти, които помагат да дефинираме какво да представляват самите продукти.

    Успявате ли да намерите точните специалисти?
    На българския пазар има доста добри специалисти, има много талантливи хора. Радвам се, че откриваме работни места за тези хора, за да могат да се развиват и да работят за продукти, които се продават на международния пазар. Нашите служители имат досег до строителната индустрия на няколко европейски страни.

    Обмисляли ли сте разрастване към други градове в България?
    Засега не. Има достатъчно специалисти в София за нашите размери. Освен това ние работим много в екип и е значително по-лесно, когато сме физически на едно и също място.

    За бъдещето на строителството

    Какво е бъдещето на строителството в ерата на Big Data?
    Бъдещето на строителството ще е много по-обвързано с информационните технологии. Ще се премине от чертежите на хартия, които все още се ползват, към информационните технологии, които позволяват много по-ефективно да се извършва целият процес – от проектирането до самото строителство, при избирането на най-подходящите строителни материали или при промени в проекта. Big Data и въобще данните в строителството позволяват да се направят множество изчисления преди сградата да бъде построена – доколко е енергийно ефективна, какъв трябва да е капацитетът на различните системи и т.н. Вече при експлоатацията на сградата чрез Internet of Things е възможно да бъдат сложени много датчици, за да може тя да бъде поддържана добре. Възможностите са много. В строителството технологиите не се използват толкова, колкото биха могли. Има голям потенциал, който би позволил сградите да бъдат построени по-евтино, по-бързо и по-ефективно, когато е налице информация за всичко в сградата.

    За възможностите и предизвикателствата да си жена с кариера в ИТ сектора

    Как попаднахте в технологичния сектор? Това не е популярен избор за кариера сред жените.
    Информационните технологии винаги са ме интересували. Още от гимназията, където учих малко програмиране. После реших, че да бъда програмист не е точно моята сфера, но продължи да ми бъде интересно. Бях главен редактор на едно технологично списание – PC World, после започнах да работя в софтуерни фирми. Това за мен винаги е било интересно и винаги съм работила в тази сфера.

    Кое е най-голямото предизвикателство да си жена на ръководна позиция в този сектор?
    Не виждам някакво кой знае какво предизвикателство в това, че съм жена. По принцип е предизвикателство да си на ръководна позиция независимо дали си мъж, или жена. Този сектор се развива много бързо и е много трудно човек да е в час с новостите.

    Защо според Вас технологичният сектор все още не е толкова атрактивен за жените?
    В нашата компания без въобще да сме си го поставяли за цел половината от служителите са жени, другата половина са мъже. На ръководните позиции също половината са жени. Защото ние търсим хора, които са професионалисти и експерти, независимо дали са жени или мъже.

    Какъв съвет бихте дали на младите момичета, които са се насочили към кариера в технологичния сектор?
    Да действат.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 6 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 6 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 7 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 14 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 14 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава