петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4854 прочитания

    БСК: Режимът за командироване в ЕС трябва да се запази

    Съществува риск от поставяне последователно на въпроса за „данъчен дъмпинг“, „осигурителен дъмпинг“ и др., посочват експерти
    29 август 2017, 13:27 a+ a- a

    Българската стопанска камара (БСК) настоява за запазване на действащата Директива 96/71/ЕО за командироване на работници в настоящия ѝ вид. Работодателската организация оповести своята официална позиция по повод предложенията, дискутирани в рамките на визитата на френския президент Макрон.

    Директивата, заедно с допълнителната директива за прилагането  ѝ, осигуряват необходимата рамка за гарантиране на свободното предоставяне на услуги в целия ЕС, като същевременно адекватно защитават командированите работници, посочват от БСК. Според тях предложението за промяна на директивата е атака срещу единния пазар и подкопава конкурентната позиция на чуждестранните доставчици на услуги. Ако промените бъдат приети, това би попречило на трансграничната търговия и, следователно – на общия растеж и създаването на работни места, както и на сближаването в ЕС, подчертават от Стопанската камара.

    Съгласно основните правила на Единното европейско пространство и на Договора за функциониране на ЕС, компетентността за определяне на правила за възнагражденията се носи от всяка държава-членка на ЕС. Всяко отклонение от тези принципи ще постави под въпрос самите устои и бъдещо развитие на ЕС.

    Въвеждането на протекционистки мерки под знака на "реформиране" на трудовия пазар в ЕС и борба със „социалния дъмпинг“ е стъпка към дезинтеграция на Единния пазар, селективно прилагане на правилата към новите държави-членки и отказ от конкуренцията, изтъкват още от БСК. Подобно грубо вмешателство в националното законодателство на отделните страни отваря вратата за бъдещи претенции, вкл. поставянето последователно на въпроса за „данъчен дъмпинг“, „осигурителен дъмпинг“, „здравен дъмпинг“ и т.н., а това би срутило фундамента на общия европейски пазар и поставя под съмнение замисъла на неговите създатели, коментират от организацията.

    Политическите обещания не трябва да бъдат за сметка на свободния европейски пазар и конкуренцията, подчертават от БСК. Подобни ключови решения не могат да се взимат, без да е налице консенсус сред заинтересованите страни, както на национално, така и на общоевропейско ниво, допълват от Стопанската камара.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 9 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 10 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 15 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 15 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 16 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам