събота, 07 декември 2019   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2854 прочитания

  DevReach се завръща тази есен в София

  Повече за един от най-мащабните софтуерни форуми научете от Веско Колев, вицепрезидент „Продукти за разработчици” в Progress
  23 октомври 2017, 11:37 a+ a- a

  След няколко години прекъсване тази есен в София отново ще се проведе   международната конференция за софтуерни разработчици DevReach, организирана от   Progress. Събитието събира световно признати експерти в ИТ индустрията от Централна и Източна Европа и представя новите тенденции в разработката на приложения.

  Потърсихме Веско Колев, вицепрезидент „Продукти за разработчици” в Progress, за да ни разкаже за предстоящия форум. 

  Веско Колев е вицепрезидент „Продукти за разработчици” в Progress, където в момента ръководи екип от над 150 души, разположени в България и САЩ. Той отговаря за продуктовия екип на Progress в България, който разработва водещите продуктови линии Telerik и Kendo UI. Присъединява се към Progress през 2009 г.

  Международната конференция за софтуерни разработчици DevReach се завръща тази есен в София. Кога и къде ще се проведе? Защо решихте за възродите събитието и каква е целта му? 
  Тази година DevReach ще се проведе на 13 и 14 ноември в Кино Арена Младост. Конференцията се завръща, за да даде възможност не само на българската ИТ общност, но и на много колеги, които ще дойдат от различни страни, да се запознаят с най-новите тенденции в разработката на приложения и да обменят опит с едни от най-добрите експерти в индустрията. Конференцията се организира от Progress и винаги е била едно от най-значимите събития за разработчиците от Източна и Централна Европа. Тя е част от нашия принос и подкрепа към развитието на ИТ индустрията в България. DevReach стартира през 2006 г. и тази година ще бъде нейното девето издание след кратко прекъсване. 

  С какво би било полезно и интересно за участниците?
  Най-ценното за участниците в DevReach е възможността да чуят и да се запознаят със световно известни технологични експерти, които по друг начин не биха могли да срещнат. Това са хора като Кристиан Хайлман и Питър-Пол Кох, които имат много лоялна аудитория в лицето на разработчиците. Да говориш с тях и дори само да ги чуеш на живо е възможност, която не можеш да изпуснеш.  

  Традиционно лекциите на DevReach са с много високо качество и това е една от причините за големия интерес към събитието. Софтуерните разработчици, които са участвали в предишни издания, знаят, че могат да научат много по време на събитието.  Тази година в програмата сме заложили горещи за индустрията теми като изкуствен интелект и машинно обучение, както и лекции, насочени към фундаменталните принципи и умения в разработката на софтуер, които изграждат добрия разработчик. Комбинацията от силно съдържание и световно признати лектори е най-ценното за участниците.

  Какво е новото тази година?
  Тази година програмата на DevReach обхваща много голям спектър от технологии. Докато преди събитието беше фокусирано върху .NET и уеб разработка, сега имаме и лекции в областта на машинното обучение, „Интернет на нещата“, сигурност, мобилна разработка. Това е нормално, защото технологичният фокус на Progress е по-широк и включва когнитивни технологии. 

  Друга новост тази година е партньорството ни с Фондация BCause. По време на двата дни на конференцията всички участници ще могат да закупят тениски с креативен дизайн и послание, насочено към разработчиците. Всички набрани средства ще бъдат дарени на програмата „Готови за успех“, която подпомага мотивирани ученици и студенти, лишени от родителска грижа, да продължат образованието си. Надяваме се по този начин да помогнем на повече млади хора да се развиват и да осъществяват мечите си. 

  Към кого е насочено събитието и как става участието?
  Събитието е насочено към софтуерните разработчици, които искат постоянно да се развиват, да научават нови технологии и подходи и да се доближат до най-добрите в ИТ индустрията. Участието е с регистрация и закупуване на билет. В момента всички билети вече са разпродадени, а интересът продължава да бъде  голям. 

  Колко човека очаквате да се включат?
  За конференцията са се регистрирали над 500 софтуерни инженери от над 15 държави, сред които Великобритания, Франция, Германия, Холандия, Норвегия, Италия, Израел и САЩ. Надяваме се, че конференцията не само ще обогати участниците с нови знания, но ще ги мотивира да постигат повече и да бъдат по-успешни. 

  Кои са темите, които са включени в програмата тази година и някои от по-интересните лектори, които ще вземат участие?
  Програмата на конференцията включва над 25 топ международни лектори и 30 лекции, разделени в три направления: „.NET и Windows технологии“, „Мобилни технологии, „Интернет на нещата“ и машинно обучение“ и „Front-End разработка и JavaScript”. Специален гост ще бъде Кристиан Хайлман, световно признат технологичен евангелист, инженер и лектор. Той е активен защитник на технологиите с отворен код и наличието на междуплатформена поддръжка на браузърите. Понастоящем е старши програмен мениджър „Developer Experience and Evangelism“ в Microsoft, а преди това е бил евангелист в Mozilla и Yahoo.

  Друг много интересен лектор е легендарният Питър–Пол Кох - или PPK, както е известен на уеб разработчиците по света. Той е стратег по мобилни платформи, уеб разработчик и изследовател на браузъри. Сред останалите лектори са Ерик Лорънс от Google, Тод Англин от Progress, Маги Наумова -  SQL експерт, Бърк Холанд и Скот Ади от Microsoft, Пейдж Бейли и още много други добре познати на разработчиците имена.

  Какъв е потенциалът пред софтуерната индустрия в България?
  Потенциалът пред софтуерната индустрия в България е огромен. Отдавна сме доказали, че имаме много способни софтуерни инженери и в резултат редица глобални компании откриха развойни центрове тук. В същото време днес дейността на всеки бизнес е свързана с разработка на някакъв вид приложение, което отново води до необходимостта от добри софтуерни специалисти. Това създава много нови възможности за професионално развитие, като в същото време мотивира софтуерните инженери постоянно да надграждат уменията си и да се развиват.

  Какво трябва да умее днес един софтуерен разработчик?
  Тенденцията в световен мащаб е да се търсят разработчици, които владеят повече от един програмен език или платформа. От днешните софтуерни инженери се очаква да разбират и да имат познания освен по основните технологични езици и платформи, и по тестване на софтуер, анализ на данни, администиране на бази данни и др. Това спомага за по-бързото пускане на продукти на пазара, повишаване на продуктивността и разрешаване на различни бизнес казуси. 

   

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  FT: България привлича рекордни инвестиции в технологичния сектор
  Facebook, Световната банка и самият „Файненшъл таймс“ разкриха свои технологични центрове в София през последната година
  преди 23 часа
  Над 2000 стартъпа са създали 15 хил. нови работни места у нас
  София е сред десетте най-добри градове за развиване на стартъп предприемачество, подчерта президентът Радев
  преди 1 ден
  Остават 10 дни за промени и плащане на авансовия корпоративен данък за 2019
  Това е и последният срок, в който фирмите имат възможност да направят корекция на декларираните от тях авансови вноски за тази година
  преди 1 ден
  Wizz Air поиска отпадане на бизнес класата за всички кратки полети
  Нискотарифният превозвач призова авиационната индустрия да спре да изпълнява полети с празни места в бизнес класа
  преди 1 ден
  General Motors ще строи фабрика за автомобилни батерии
  Тя ще е на стойност $2.3 млрд. и ще бъде съвместно дружество с южнокорейската LG Chem