събота, 22 септември 2018  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1082 прочитания

  Още инвестиции в България обеща италианският премиер

  14 ноември 2017, 17:21 a+ a- a

  На базата на добрите икономически отношения можем да говорим за още инвестиции в България, подчерта италианският министър-председател Паоло Джентилони след среща с премиера Бойко Борисов в Рим, съобщи правителствената пресслужба.

  Джентилони посочи, че България поема Председателството на ЕС в труден и важен за Съюза момент. ЕС е изправен пред Брекзит и ще трябва да покажем своето единство, каза италианският министър-председател.

  Той посочи също, че в разговорите е разгледана позицията на ЕС и държавите-членки по въпроса с овладяването на мигрантската криза и оцени високо усилията на България за справяне с натиска по външните за ЕС граници, въпреки че не е в Шенгенското пространство, в което заслужава да бъде.

  Джентилони посочи, че с Борисов имат обща позиция за развитие на отношенията на ЕС със страните от Западните Балкани. Като подчерта експертизата на България за региона и предстоящата през май среща на върха ЕС-Западни Балкани, той изрази очакването си за напредък на процеса на евроинтеграция.

  За 2016 износът за Италия е в размер на 2.1 млрд. евро (2-ро място в българския износ след Германия и ръст от 1.5% спрямо 2015), а вносът от Италия е в размер на 2.06 млрд. евро (3-то място в общия внос на България, след Германия и Русия, с ръст от 3.6% спрямо 2015). Салдото за България е положително и възлиза на 102.7 млн. евро.

  За 2016 преките италиански инвестиции у нас възлизат на 7.3 млн. евро.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  Ocado Technology отвори нов софтуерен център в София
  Плановете са да се утрои екипът от софтуерни специалисти
  преди 1 ден
  130 млн. евро. са немските инвестиции у нас за първото полугодие
  Германската икономика създава повече от 50 000 работни места в България
  преди 1 ден
  Подготвяме кампания за привличане на туристи от Китай
  Официалният туристически портал на България ще бъде достъпен и на китайски език
  преди 1 ден
  Световна банка: Отпадъците в световен мащаб може да се увеличат със 70%
  До 2050 населението в България ще намалее с близо 2 милиона, но човек ще генерира 40% повече боклук, прогнозира организацията