четвъртък, 18 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3705 прочитания

    Вълчев: Дигиталните умения трябва да се усвояват от първи клас

    Близо 2000 ученици са кандидатствали за обучение по професията „Приложен програмист“
    23 ноември 2017, 16:52 a+ a- a

    Учениците трябва да усвояват дигитални умения още от първи клас, за да могат не само да ползват технологиите, но и сами да създават дигитално съдържание в час. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев пред участниците в четвъртата конференция „Дигитална учебна среда – ново измерение в образователния процес“ в Перник.

    Той посочи, че дигиталните умения ще са необходими за все повече професии в бъдеще, затова целта на МОН е да осигури ефективно и адекватно на съвременните технологии обучение за всеки ученик.

    Всяка година министерството помага чрез Национална програма „ИКТ в системата на предучилищното и училищното образование“, чийто бюджет за тази година е над 10 милиона лева. Работим за изграждане на инфраструктура – локални и опорни мрежи, разширяване на достъпа до електронно учебно съдържание, за използване на електронни платформи, каза министърът.

    Той отбеляза, че се водят разговори с издателствата да бъде даден достъп до електронни варианти на хартиените учебници за учениците. Крайната цел на обучението по информационни технологии е при завършването си всички ученици да могат да покрият Европейската референтна рамка за дигиталните компетентности.

    Вълчев отбеляза, че има голям интерес към включване в новата национална програма „Обучение за ИТ кариера“ – близо 2000 ученици са кандидатствали за обучение по професията „Приложен програмист“ и ще бъдат приети повече деца от предвиденото.

    Училищата до голяма степен изпреварват министерството, защото в много от тях работят новатори, заяви министърът пред близо 200 учители от цялата страна. Пред него учители и ученици от ОУ „Свети Иван Рилски“ в Перник показаха на практика една виртуална класна стая. С помощта на технологиите те направиха упражнения в урок по биология, химия и физика. Модерната технология позволи опитите по физика и биология да се случат на монитора.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 3 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 3 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 4 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 10 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 11 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава