вторник, 11 декември 2018  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3327 прочитания

  Летище София с най-висок ръст на обслужени пътници от 100-те най-големи аеропорта през 2017

  За миналата година над половината от пътниците са ползвали нискотарифни компании, сочи анализ на "Индъстри Уоч"
  15 май 2018, 16:12 a+ a- a

  За последните четири години обслужените пътници на Летище София нарастват с 86%, за последните две – с 58%, а през 2017 – с 30.3%, като това е най-високият ръст сред 100-те най-натоварени летища в Европа. Растежът е следствие на навлизане на нови участници на пазара, засилена конкуренция и общо подобряване на икономическата картина в страната, се посочва в анализ на "Индъстри Уоч".

  За миналата година над 53% от пътниците са ползвали 2 нискотарифни компании ("Райънеър" и "Уизеър"), едва 15% националния превозвач и по-малко от 7% Луфтханза Груп. Едновременно с това, България отчита ръст на БВП на човек от населението от 4.3% средно за последните 3 години (най-висок в ЕС след Румъния), като средните заплати са се увеличили с 30% за периода. Същевременно, в сектора на информационните технологии – в който доходите са около 3 пъти над средните за страната – работните места са нараснали 4 пъти за последното десетилетие, като почти изцяло те са концентрирани в София.

  Летището в София няма специализация, то обслужва както почти изцяло бизнес пътуванията от и за България, така и българите, работещи за кратко или продължително в по-богати страни от ЕС, студенти в чужди университети, българите с туристически пътувания, както и все по-бързо нарастващия брой посетители на София за кратки градски ваканции.

  През 2016 56% от туристите пристигат с нискотарифна авиокомпания и нощуват в некатегоризирани места за настаняване. Общо за България, такъв тип настаняване достига 35% през 2017 при 15% през 2012 г., което надхвърля средните стойности за ЕС от 27%, по данни от Евростат.

  Делът на въздушния транспорт при пътуванията на българите през 2016 е бил 5.9%, докато средно за гражданите на ЕС надхвърля 13%.

  Водеща дестинация за 2015-2017 неизменно е Лондон, като броят на пътниците за столицата на Обединеното кралство е с над 3 пъти по-голям от следващата дестинация Милано.

  Конкуренцията във вътрешните полети до Варна от своя страна придвижи града до трето място по трафик от Летище София с почти удвояване на броя пътници.

   

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 10 часа
  преди 10 часа
  Пускат коледен ретро трамвай в София
  От 17 до 23 декември малки и големи ще могат да се повозят, да се снимат с Дядо Коледа и да получат подаръци
  преди 13 часа
  Lidl откри най-големия си магазин у нас
  92-ят обект на веригата отвори врати днес във Варна
  преди 15 часа
  Великобритания може едностранно да се откаже от Брекзит
  Това постанови в свое решение Съдът на Европейския съюз