вторник, 11 декември 2018  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2377 прочитания

  Борисов: Балканите имат потенциала да станат едно от най-добрите места за живеене в Европа

  По думите на премиера лидерите на Западните Балкани ще могат да си тръгнат от София с ясна идея за финансиране на проектите
  16 май 2018, 15:24 a+ a- a

  Необходимо е взаимният ангажимент на Европейския съюз и Западните Балкани към реформи да се продължи. Това посочи министър-председателят Бойко Борисов на среща с премиера на Хърватия Андрей Пленкович.

  „Балканите имат потенциала да станат едно от най-добрите места за живеене в Европа, ако всички обединим усилията и енергията си към изграждането на инфраструктурните проекти, за да има икономическо развитие и просперитет за народите“, заяви още Борисов.

  Андрей Пленкович потвърди, че Хърватия ще инициира следваща среща на върха ЕС - Западни Балкани през 2020. Желанието му е тя да направи преглед на напредъка по проектите, стартирали в резултат на инициативата на Българското председателство, и да даде по-нататъшен тласък на процесите на сближаване на страните от региона с останалите държави в Европа.

  По думите на премиера основа заслуга за срещата в София между лидерите на ЕС и лидерите на Западните Балкани е най-вече на германския канцлер Ангела Меркел.

  Немалка част от основните транспортни, жп коридори, магистрали, дигитална инфраструктура, пристанища са изградени с европейско финансиране, а днес тук са и Световната банка, и ЕБВР, Европейската инвестиционна банка - шефовете им, и ще се работи, за да могат оттук лидерите да си тръгнат с ясна картина кое как ще се финансира.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 10 часа
  преди 10 часа
  Пускат коледен ретро трамвай в София
  От 17 до 23 декември малки и големи ще могат да се повозят, да се снимат с Дядо Коледа и да получат подаръци
  преди 13 часа
  Lidl откри най-големия си магазин у нас
  92-ят обект на веригата отвори врати днес във Варна
  преди 15 часа
  Великобритания може едностранно да се откаже от Брекзит
  Това постанови в свое решение Съдът на Европейския съюз