сряда, 31 май 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  9643 прочитания

  Accenture: Искаме да покажем, че и в България има възможности за добра кариера

  Кирякос Сабатакакис, регионален директор на Accenture за България и Гърция, пред Economy.bg
  14 юни 2018, 10:19 a+ a- a

  Американската консултантска и технологична компания Accenture ще удвои екипа си в България. В следващите 12 месеца дружеството планира да разшири с още 160 специалистите си у нас, като така те ще достигнат 300 души. Компанията търси специалисти с опит във водещите дигитални технологии, включително Java, SAP Hybris, Salesforce и Adobe, за офисите си в София и Пловдив. В България Accenture работи по 50 проекта в над 10 държави. Става дума главно за решения, свързани с електронната търговия и дигитализацията, за потребителски марки и ритейлъри. Accenture стъпва у нас през 2015, когато придобива българското звено на британската Javelin Group. В глобален мащаб компанията има около 442 000 служители в повече от 120 държави.

  Economy.bg разговаря с Кирякос Сабатакакис, регионален директор на Accenture за България и Гърция, за да разбере повече за плановете на компанията у нас.

  Защо Аccenture стъпи у нас?

  Кирякос, Accenture придоби Javelin преди три години. Каква е равносметката за този период?
  Бих казал доста положителна. За последните три години успяхме да интегрираме изцяло компанията, която придобихме. По този начин се възползвахме още по-добре от потенциала на България с фокус върху новата дигитална икономика, електронната търговия и свързаните с тях услуги и да обслужваме по-добре клиентите ни по света.

  Защо всъщност решихте да придобиете компанията?
  Решихме да придобием компанията заради натрупаните умения тук, които бяха много ценни, особено в сфери като електронната търговия.

  Какви са плановете на Accenture за България?

  Какъв е размерът на инвестицията ви досега?
  Не мога да разкрия точната сума, но инвестицията е значителна. В момента имаме около 130 служители. Можете да си представите обема на работа, която вършат тези хора. Нашата амбиция е да удвоим екипа тук в рамките на тази година. Очакваме да постигнем високи приходи.

  Имате офиси в София и Пловдив. Обмисляте ли откриване на офиси в други локации в България?
  Не непременно.

  Или офис в друга страна на Балканите?
  Вече имаме значително присъствие в Румъния и това показва възможностите за страна като България. Защото, ако погледнете колко голям е екипът ни в Румъния – около 3 хил. души, можете да си представите възможностите за разрастване и във вашата страна предвид огромното търсене на дигитални услуги в цял свят.

  Какви кадри търси компанията у нас?

  Пазарът на труда у нас е доста конкурентен. Имате ли трудности да намерите точния талант? Как се справяте с това предизвикателство?
  Винаги е предизвикателство да намериш точните хора. Нарича се „война за таланти“. Вярно е, че България създава добри кадри. Знаем, че много хора учат тук и после заминават за чужбина. Искаме да им покажем, че и в България има възможности за добра кариера. Като глобална компания ние можем да предоставим шанс за изключително интересна кариера на хората, които останат тук и се присъединят към нас.

  Какъв тип специалисти търсите?
  Хора, които могат да работят с технологии за електронна търговия, с технологии за продажби. Такъв тип опит би бил много полезен, защото реализираме много проекти, използвайки подобни технологии в цял свят.

  Върху какъв тип проекти работи екипът в България?
  Кои са основните ви клиенти у нас? Както вече казах, проектите са основно в сферата на електронната търговия, а клиентите ни са много големи ритейлъри. Голяма част от клиентите, които обслужваме от България, са базирани в Западна и Северна Европа, но не само, центърът тук е глобален.

  Как оценявате потенциала и предизвикателствата пред българския ИТ сектор?
  Потенциалът е голям. България постави сериозен фокус върху ИТ сектора, което създаде клъстерен манталитет, така че една компания довежда друга и т.н. Това създава екосистема.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 13 часа
  Илия Лингорски, БНБ: България е на финалната права към еврозоната
  Предстои откриване на специализирана интернет страница за еврото
  преди 13 часа
  Служебният кабинет предлага нов удължителен бюджет
  Срокът на действие на сега действащия удължителния закон е до 10 юни
  преди 13 часа
  Електрическите модели на Ford ще могат да се зареждат на зарядните на Tesla в САЩ
  Суперзарядните на Tesla могат да се превърнат в стандарт за индустрията, смята главният изпълнителен директор на Ford
  преди 14 часа
  50 медици завършиха курса по оказване на спешна помощ по въздух
  Това успешно полага основните на системата за спешна медицинска помощ по въздух (HEMS)
  преди 15 часа
  Алтерко стартира академия за международни обучения
  Съвместно със СофтУни компанията пусна първия си международен онлайн курс