сряда, 08 февруари 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  9426 прочитания

  Accenture: Искаме да покажем, че и в България има възможности за добра кариера

  Кирякос Сабатакакис, регионален директор на Accenture за България и Гърция, пред Economy.bg
  14 юни 2018, 10:19 a+ a- a

  Американската консултантска и технологична компания Accenture ще удвои екипа си в България. В следващите 12 месеца дружеството планира да разшири с още 160 специалистите си у нас, като така те ще достигнат 300 души. Компанията търси специалисти с опит във водещите дигитални технологии, включително Java, SAP Hybris, Salesforce и Adobe, за офисите си в София и Пловдив. В България Accenture работи по 50 проекта в над 10 държави. Става дума главно за решения, свързани с електронната търговия и дигитализацията, за потребителски марки и ритейлъри. Accenture стъпва у нас през 2015, когато придобива българското звено на британската Javelin Group. В глобален мащаб компанията има около 442 000 служители в повече от 120 държави.

  Economy.bg разговаря с Кирякос Сабатакакис, регионален директор на Accenture за България и Гърция, за да разбере повече за плановете на компанията у нас.

  Защо Аccenture стъпи у нас?

  Кирякос, Accenture придоби Javelin преди три години. Каква е равносметката за този период?
  Бих казал доста положителна. За последните три години успяхме да интегрираме изцяло компанията, която придобихме. По този начин се възползвахме още по-добре от потенциала на България с фокус върху новата дигитална икономика, електронната търговия и свързаните с тях услуги и да обслужваме по-добре клиентите ни по света.

  Защо всъщност решихте да придобиете компанията?
  Решихме да придобием компанията заради натрупаните умения тук, които бяха много ценни, особено в сфери като електронната търговия.

  Какви са плановете на Accenture за България?

  Какъв е размерът на инвестицията ви досега?
  Не мога да разкрия точната сума, но инвестицията е значителна. В момента имаме около 130 служители. Можете да си представите обема на работа, която вършат тези хора. Нашата амбиция е да удвоим екипа тук в рамките на тази година. Очакваме да постигнем високи приходи.

  Имате офиси в София и Пловдив. Обмисляте ли откриване на офиси в други локации в България?
  Не непременно.

  Или офис в друга страна на Балканите?
  Вече имаме значително присъствие в Румъния и това показва възможностите за страна като България. Защото, ако погледнете колко голям е екипът ни в Румъния – около 3 хил. души, можете да си представите възможностите за разрастване и във вашата страна предвид огромното търсене на дигитални услуги в цял свят.

  Какви кадри търси компанията у нас?

  Пазарът на труда у нас е доста конкурентен. Имате ли трудности да намерите точния талант? Как се справяте с това предизвикателство?
  Винаги е предизвикателство да намериш точните хора. Нарича се „война за таланти“. Вярно е, че България създава добри кадри. Знаем, че много хора учат тук и после заминават за чужбина. Искаме да им покажем, че и в България има възможности за добра кариера. Като глобална компания ние можем да предоставим шанс за изключително интересна кариера на хората, които останат тук и се присъединят към нас.

  Какъв тип специалисти търсите?
  Хора, които могат да работят с технологии за електронна търговия, с технологии за продажби. Такъв тип опит би бил много полезен, защото реализираме много проекти, използвайки подобни технологии в цял свят.

  Върху какъв тип проекти работи екипът в България?
  Кои са основните ви клиенти у нас? Както вече казах, проектите са основно в сферата на електронната търговия, а клиентите ни са много големи ритейлъри. Голяма част от клиентите, които обслужваме от България, са базирани в Западна и Северна Европа, но не само, центърът тук е глобален.

  Как оценявате потенциала и предизвикателствата пред българския ИТ сектор?
  Потенциалът е голям. България постави сериозен фокус върху ИТ сектора, което създаде клъстерен манталитет, така че една компания довежда друга и т.н. Това създава екосистема.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 час
  преди 2 часа
  Нов лабораторен комплекс ще привлича млади учени
  Кампус “Гео Милев” е с бюджет близо 70 млн. лева и ще бъде изграден до края на годината
  преди 2 часа
  Фандъкова: В 15 столични района вече е преодолян недостигът на места за детски градини
  Предстои въвеждане в експлоатация на 4 нови детски градини и ясли
  преди 3 часа
  BP отчете рекордни годишни печалби
  Компанията намали целта си за парникови емисии и заяви, че ще инвестира повече в нефт и газ
  преди 3 часа
  Проучване: Офис пазарът в София достига нивата отпреди пандемията
  Активно разрастване на ритейл парковете и дискаунт веригите отчитат от Cushman&Wakefield Forton
  преди 4 часа
  Финансовата информация за публичните компании вече е на едно място
  x3anayltics съдържа информация за всички публични компании, регистрирали финансови инструменти за търговия на БФБ