петък, 21 септември 2018  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  985 прочитания

  Картите за градския транспорт в София могат да бъдат закупени и ползвани чрез мобилен телефон

  Първите 1000 карти, закупени със есемес днес, ще бъдат безплатни
  12 юли 2018, 14:10 a+ a- a

  От 12 юли дневната и нощната карти за всички линии на градския транспорт вече могат да бъдат закупени и да се ползват чрез мобилен телефон.

  Кметът на София Йорданка Фандъкова демонстрира ползването на новото мобилно приложение в метрото.

  Първите 1000 карти, закупени със есемес днес, ще бъдат безплатни за гражданите и платени от А1 България. Важно е да се знае, че при купуването на карта със SMS (есемес) се заплаща само цената на избраната карта, а есемесът се таксува по абонаментния план с оператора. В момента операторът е А1 България, като се очаква до няколко седмици да се включат и другите мобилни оператори.

  "Можете да закупите картата непосредствено преди да влезете в метрото. Необходими са 45 секунди за валидиране" – каза изпълнителният директор на ЦГМ Христиан Петров.

  Проверката се извършва от контрольори, които сканират QR код. Контрольорите виждат в реално време кога сте закупили картата. Закупуването на превозни документи чрез мобилен телефон спестява време за търсене на пункт или търговец за продажба на карти.

  Какво трябва да направите:

  1. Необходимо е да се регистрирате с ваш имейл на sofia.mpass.bg.

  2. Влизате в системата и виждате 2 опции за закупуване на избраната от Вас карта:

  - чрез дебитна/кредитна карта. В случая няма значение коя е банката издател, както и не дължите никакви допълнителни такси. Заплащате единствено и само 4 лева за дневна карта или 2 лева за нощна (може да закупите и двете);

  - чрез мобилен оператор (в момента това е А1, но в срок от няколко седмици услугата ще се предлага и от останалите мобилни оператори). Отново заплащате само цената на избраната карта, а есемесът Ви се таксува по абонаментния план с оператора.

  3. Получавате QR код, който е Вашата “карта“.

  Необходимо е да го сканирате на входа на метрото, за да влезете на перона. За пътуване с наземния транспорт е необходимо да го покажете при проверка на контрольора или кондуктора, който проверява валидността на картата.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 час
  Световна банка: Отпадъците в световен мащаб може да се увеличат със 70%
  До 2050 населението в България ще намалее с близо 2 милиона, но човек ще генерира 40% повече боклук, прогнозира организацията
  преди 5 часа
  преди 5 часа
  преди 23 часа
  Airbnb обеща по-голяма прозрачност на цените си
  Платформата се съгласи да изпълни исканията на ЕК