събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    7413 прочитания

    Bosch Software Innovations: Планираме да увеличим броя на служителите ни в София

    Димитър Вълчев, вицепрезидент Инженеринг в компанията, пред Economy.bg
    06 август 2018, 11:16 a+ a- a

    Bosch Software Innovations е дъщерна компания на Bosch, която разработва IoT („Интернет на нещата“) решения. В нея работят над 800 служители глобално, разпределени в няколко центъра – в Германия, в България, Сингапур, Китай и Япония. В момента в София работят 150 души, като компанията планира значителен растеж в близко бъдеще. Наскоро българското звено на Bosch Software Innovations се премести в нов офис в Полиграфия Офис Център, за да посрещне нарастващия брой служители.

    Колко нови работни места планира да открие компанията у нас, за какъв тип служители и какъв е потенциалът и предизвикателства на IoT – Economy.bg попита Димитър Вълчев, вицепрезидент Инженеринг в Bosch Software Innovations.

    Г-н Вълчев, освен у нас Bosch има софтуерни центрове в страни като Сингапур, Китай, Германия и Япония. Защо компанията решава да изгради подобен център и в България?
    Всъщност Bosch Software Innovations не е изградила софтуерен център в България. Вместо това през 2015 компанията придоби немската фирма ProSyst Software заедно с българския си клон „Просист Лабс“ като част от своята IoT стратегия.
    ProSyst се бе утвърдила като водещ специалист в сферата на „Интернет на нещата“ за вградени Java продукти, OSGi и технологии за отдалечено управление. Фирмата предлагаше IoT продукти, софтуер и услуги за индустрии като мобилни устройства, умни домове (интелигентни домашни гайтуей устройства) и автомобилната индустрия, както и корпоративни и индустриални решения. Продуктите подпомагаха инсталирането и отдалеченото управление на данни и програми на различни устройства.
    С това ниво на компетентност в сферата на "Интернет на нещата" и дългото си и успешно партньорство с Bosch ProSyst бе идеалното допълнение за Bosch Software Innovations.

    Колко служители имате в момента и какви са конкретните ви планове за разширяване на екипа?
    В момента при нас работят над 150 служители в офиса ни в София. Много от тях работят в сферата на "Интернет на нещата" от повече от 20 години. Планираме да увеличим броя им в близко бъдеще. Това важи най-вече за позициите в екипите по разработка на софтуер и управление на проекти.

    Какъв тип служители търсите?
    Търсим най-вече IoT програмисти – както младши, така и старши опитни инженери. Кандидатите трябва да имат добро ниво на английски език и да харесват работата по международни клиентски проекти.
    Нашите служители често работят на място с клиентите ни по техните IoT проекти като технически съветници или мениджъри на самите проекти. Затова уменията, нужни за ефективна консултация, играят все по-важна роля в допълнение на техническите познания на служителите.
    Търсим хора, които биха искали да бъдат част от вълнуващи и значими проекти в областта на градската електромобилност, земеделието, офис сградите, умните домове и интелигентните електроенергийни мрежи. Служителите ни се сблъскват с много нови и интересни сфери и опознават иновативни технологии и устройства.

    Пазарът на труда у нас е много конкурентен. Каква е стратегията ви за привличане на точния талант?
    Предлагаме възможност за работа в сигурна и стабилна компания, каквато е Bosch, в допълнение с 20-годишен опит в сферата на "Интернет на нещата". Имаме доста спокойна и разнообразна работна обстановка с микс от млади колеги и такива с много опит. Културата ни е изключително отворена с фокус върху разнообразието и креативността. Служителите ни създават новия свързан свят със софтуер и иновативни решения.
    Една от основните задачи на повечето ни специалисти е разработването на решения за сферата на "Интернет на нещата". С други думи, те използват софтуер, за да свържат различни устройства чрез интернет. Bosch впряга своята софтуерна експертиза и я комбинира с индустриалните ресурси на другите си дивизии.
    Свързаните решения създават много нови професии и работни места. Хората с професионална експертиза и умения в софтуера имат изключително добри възможности. Това включва както машинните инженери, така и софтуерните програмисти.
    Сложността на подобни решения и продукти продължава да расте, затова Bosch силно подпомага развитието на умения и креативност в своите служители чрез разнообразни обучения, гъвкави модели на работа, както и смесени лидерски екипи.

    Върху какъв тип проекти работят вашите служители?
    Нашите IoT програмисти в България развиват продукта Bosch IoT Suite. От друга страна, те разработват решения за клиентите ни и ги консултират в сферите на земеделието, умните домове и сгради, енергетиката, мобилността, свързаните градове и производството.
    Освен разработване на софтуер и решение софийският офис също така помещава отдели по техническа документация и обучение, поддръжка на клиенти, поддръжка на софтуерна инфраструктура, както и отдел по тестване на софтуер.

    Обмисля ли компанията други локации у нас за разширяване на софтуерния бизнес?
    За момента не обмисляме разширяване в други градове.

    Какъв е потенциалът на IoT?
    Мотото и визията на нашата компания е „Ние свързваме всичко“ (We connect everyThing). До този момент продуктът ни Bosch IoT Suite свързва повече от 6.2 милиона устройства по целия свят. Вече имаме над 250 успешни IoT международни проекта в сферите на производството, мобилността, енергетиката, дома и сградните инсталации, земеделието и други.
    "Интернет на нещата" е навсякъде, изгражда мостове между „нещата“ и техните потребители. Самите потребители се радват на най-различни предимства в своите свързани и умни домове. Производителите разчитат на свързаните заваръчни роботи. В земеделието сензорите подпомагат фермерите в култивирането на техните ферми за аспержи. Данните, генерирани чрез свързаността и облачните технологии, позволяват на компаниите да развиват изцяло нови бизнес модели. Физическите продукти вече могат да бъдат допълнени от дигитални услуги. Например обикновен газов бойлер има възможност да ползва автоматична система за подгряване. Благодарение на свързаните електрически колонки шофьорите на електромобилите могат бързо да намерят свободно място за зареждане чрез използването на мобилно приложение.

    Какви са предизвикателствата? Как ще се гарантира сигурността на свързаните устройства?
    IoT не просто свързва „неща“. Той им дава възможност да бъдат активна част от нашия бизнес и личен живот. Хората трябва да придобият увереност в сигурността на един свързан продукт или услуга, преди да споделят с тях личните си данни и да разчитат на тях. Затова смятам, че правилно отношение към сигурността и поверителните данни е ключът към реализирането на пълния потенциал на "Интернет на нещата". Последните примери с пробивите в сигурността, свързани с IoT, подкрепят това твърдение. Те ни показват, че срещу огромния потенциал на един цялостен свързан свят стоят огромните предизвикателства, свързани с подсигуряването на милиарди устройства, които не винаги са проектирани или настроени да работят сигурно, когато се свържат към интернет.
    За да предложим сигурни IoT продукти и услуги, ни е нужен цялостен подход към IoT сигурността. Подобен холистичен подход трябва да включва в себе си целия жизнен цикъл на продукт или услуга и да покрива всички процеси и организационни изисквания, както и приложените върху тях технологии.
    За постигане на тази цялостна сигурност е важно да се обмислят и предпазят всички компоненти, както и всички комуникационни канали от и до тях. Това включва самите IoT устройства, потребителското мобилно устройство, което може да се ползва за управление, както и възможните IoT рутери и облачни платформи, които може да се ползват с устройствата. Подсигуряването на едно IoT решение е трудна задача. За справянето с тези предизвикателства е нужно изпълнението на стриктни надзор и процедури. Тя трябва да могат да подсигуряват наличието на фундаментални средства и механизми за справянето на потенциални пробиви в сигурността и други заплахи преди тяхната поява.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 16 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 17 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 1 ден
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 1 ден
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 1 ден
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 2 дни
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство