четвъртък, 27 февруари 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2088 прочитания

  Работодатели искат при майчинство да не се начислява платен годишен отпуск

  Според бизнеса така ще се отстрани едно законодателно решение, което неоправдано прехвърля финансова тежест върху работодателите
  16 октомври 2018, 16:13 a+ a- a

  Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) настоява за промяна на Кодекса на труда, като майчинството да не се взема предвид при изчисляване на полагаемия се платен годишен отпуск и изплащане на обезщетения при прекратяване на трудовото правоотношение.

  Работодателите настояват в писмо, изпратено до вицепремиера Валери Симеонов и до министъра на труда и социалната политика Бисер Петков, да се вземе предвид Решение на Съда на ЕС, съгласно което, периодът на родителски отпуск не може да се приравни на период на действително полагане на труд. 

  "Считаме, че този въпрос следва да бъде оставен в полето на колективното трудово договаряне, а не да бъде уреден с императивни норми. Съгласно Кодекса за социално осигуряване, за осигурителен стаж, без да се правят осигурителни вноски, се зачита времето на платен и неплатен отпуск за отглеждане на дете, на платените и неплатените отпуски за временна неработоспособност, за отпуск за бременност и раждане и при осиновяване на дете до 5-годишна възраст. Резонно, за времето на ползване на тези отпуски, работникът и служителят получава обезщетение от държавното обществено осигуряване, а не трудово възнаграждение, тъй като не полага труд. Няма никаква причина, този период да се взема в предвид, при изчисляване на размера на полагаемия се платен годишен отпуск, който има съвсем друго предназначение, а именно – възстановяване на работника и служителя от положения при работодател труд", отбелязват от АОБР.

  Според бизнеса изменения от такъв характер няма да засегнат правото на работниците и служителите да ползват тези видове отпуск, нито правото им да ползват парично обезщетение. От АОБР считат, че така ще се отстрани едно законодателно решение, което неоправдано прехвърля финансова тежест върху работодателите.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 14 часа
  преди 15 часа
  Големите летища в страната не отчитат спад на пътниците
  Обстановката е спокойна, предприети са допълнителни мерки, уточняват от аерогарите
  преди 15 часа
  Учен от Харвард: До 70% от хората по света ще бъдат заразени с коронавирус
  Най-вероятно заразата няма да бъде овлядана, прогнозира професорът по епидемиология Марк Липсич
  преди 16 часа
  България и Гърция задълбочават сътрудничеството си в сферите на транспорта, туризма и инвестициите
  София и Атина ще си партнират в привличането на инвестиции и реализация на нови инвестиционни проекти
  преди 16 часа
  Можем ли да получим парите си при отменени заради коронавируса пътувания?
  От КЗП разясняват при какви условия може да ни върнат парите