петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4099 прочитания

    Колко здрави ще бъдем през 2040?

    Вижте какво показва проучване за очакваната продължителност на живота в различни държави
    17 октомври 2018, 11:04 a+ a- a

    Средната продължителност на човешкия живот ще се удължи с 4.4 години до 2040 година. По-високи стойности от сегашните ще се наблюдават в цял свят. Този оптимистичен сценарий на развитие определя като най-вероятен изследване, публикувано в журнала The Lancet. Проучването обхваща различни прогнози за 195 държави и територии за периода 2016-2040.

    Взети са под внимание над 80 фактора, влияещи върху общото здраве на една нация. Сред тях попадат индикатори като доход на глава от населението, образование, плодовитост, тютюнопушене, затлъстяване, достъп до питейна вода и др.

    В проучването се разглежда и песимистичен сценарий на развитие. При него продължителността на човешкия живот ще намалее в 87 държави. В 57 държави увеличението ще е едва около една година.

    Данните дават обобщен поглед върху здравето на хората в различните части на света. Например средната продължителност на живота в Китай през 2016 е 76.3 години и по този показател страната се нарежда на 68-о място. Ако текущите положителни тенденции се запазят, Поднебесната империя може да достигне 39-а позиция през 2040 със средна продължителност на живота от 81.9 години, показва изследването.

    Страната ни заема 85-о място по продължителност на живота през 2016, според проучването. В изследването се посочва, че средната продължителност на живот е 75,1 години (при жените е 78,5 години, а при мъжете - 71,7 години).

    Според оптимистичния сценарий през 2040 хората в България средно ще доживяват 84,3 години и ще се изкачим до 44-то място. В песимистичния сценарий се прогнозира средна продължителност на живота от 77,1 години. 

    Най-голяма смъртност у нас причиняват сърдечно-съдовите заболявания и Алцхаймер. Основните рискови фактори за страната ни са: замърсяване на въздуха, неправилно хранене, висок холестерол, високо кръвно налягане и тютюнопушене.

    Ето в кои държави хората ще бъдат най-дълголетни според оптимистичния сценарий:

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 9 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 9 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 10 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 10 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 12 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години