петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1046 прочитания

    Инициираме създаване на световна дестинация „Древни цивилизации”

    Ще отправим послание към регионите с древни култури за присъединяване към идеята за подобна дестинация, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова
    15 ноември 2018, 15:00 a+ a- a

    Ще отправим предложение към Световната организация по туризъм (СОТ) за създаване на световна дестинация „Древни цивилизации”. Такава инициатива би допринесла за по-доброто опознаване на световното културно наследство. Надявам се тази инициатива да бъде подкрепена от СОТ и за България ще е изключително важно да e неин инициатор.

    Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова при откриването на втория Международния конгрес на древните цивилизации и историческите маршрути.

    Ще отправим послание към регионите с древни култури за присъединяване към идеята за подобна дестинация, която ще е отворена за много участници. Министър Ангелкова уточни, че добро начало за реализацията на тази идея е включването на обекти, които са в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.  

    Работим упорито страната ни да се наложи като 4-сезонна дестинация с нейните вече световноизвестни зимни и морски курорти и прекрасни плажове, информира още министърът. Според нея страната предстои да бъде открита и с богатството си на минерални извори, СПА комплекси и голф игрища на световно ниво. На територията ни са регистрирани над 40 000 исторически паметници и обекти, които правят България една от най-атрактивните дестинации за хора, интересуващи се от история и култура, коментира министърът.

    Разбира се, трябва да продължим да работим много, за да доразвием потенциала си и тази година лансирахме инициативите за създаване на Карта на стоте европейски туристически обекта и Общ Балкански туристически продукт, каза министър Ангелкова. Министерството на туризма разработи нова интерактивна уеб-базирана платформа и мобилно приложение, наречено iLoveBulgaria, което предоставя информация за значимите български туристически обекти. В процес на създаване е и Единната система за туристическа информация. 

    Тези и други подобни мерки доведоха до поредните рекордни резултати за български туризъм, обясни министърът. Тя уточни, че през 2017 г. общият  брой  туристически  посещения  на  чужденци  в  България  е  8 882 747, което е с над 1,8 млн. повече от населението на страната. Според последните данни за 2018 г., чуждестранните туристически посещения у нас са нараснали с 31% спрямо 2015 г., съобщи още тя. 

     

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 15 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 17 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 21 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 22 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 23 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам