вторник, 18 декември 2018  RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    905 прочитания

    България продължава да е сред „плахите иноватори“ в ЕС

    Разходите за научно-изследователска и развойна дейност значително изостават от средноевропейското равнище, подчерта президентът Радев
    06 декември 2018, 16:41 a+ a- a

    Иновациите са най-ефективният инструмент за постигане на висок и устойчив икономически растеж, а това означава да имаме хора с критично мислене, отворен ум, както и сила и смелост да отстояват идеите си“, каза президентът Румен Радев на Четиринадесетия Национален иновационен форум „Интелигентни политики за иновационен растеж“, който се провежда под негов патронаж.

    Държавният глава посочи, че днес българските иноватори имат своите предизвикателства, тъй като разходите за научно-изследователска и развойна дейност значително изостават от средноевропейското равнище. „Години вече имаме програми, но нямаме реално финансиране от държавата, а тази дейност се финансира от бизнеса и от чужди инвеститори“, отбеляза президентът Радев, по чиито думи общият иновационен продукт е далече от желанията и възможностите ни.

    Иновационната дейност е заключена само в няколко големи регионални центъра, в развитите държави разпределението на тази дейност е хармонично по територията и това е гаранция за хармонично развитие на регионите, каза още Радев.

    Държавният глава посочи, че имаме традиции и постижения и трябва да използваме предимството си в лесния достъп до широколентов интернет, и най-вече в националния ни капитал – младите хора, които завоюват всяка година призови места в престижни международни състезания. 

    По думите му при този висок национален човешки капитал, с който България разполага, е недопустимо страната ни да споделя последното място с Румъния и да бъде в групата на „плахите иноватори“. Очаквам този процес да има подкрепата на държавата - като финансиране, като инвестиции в образованието, като стимули и като административни облекчения, посочи държавният глава.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 часа
    Франция ще облага с дигитален данък Google, Apple, Facebook и Amazon
    Опитите за договаряне на общоевропейски данък засега нямат успех
    преди 5 часа
    НСИ: Жените с висше у нас повече от мъжете
    Мъжете обаче печелят с 25% повече от дамите, сочат нови данни на НСИ
    преди 6 часа
    Банка ДСК получи разрешение да придобие Societe Generale Експресбанк
    Според КЗК сделката няма да ограничи конкуренцията на българския банков пазар
    преди 6 часа
    ЕС договори мерки за намаляване на лошите кредити
    С договорените мерки ще се гарантира, че банките заделят средства за покриване на рисковете, свързани с бъдещите отпускани заеми, чието обслужване може да спре