вторник, 23 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1269 прочитания

    ЕП настоя България и Румъния да влязат в Шенген възможно най-бързо

    Евродепутатите призоваха за премахване на проверките по всички гранични пунктове с държавите от Шенген: сухопътни, морски и въздушни
    11 декември 2018, 16:41 a+ a- a

    Министрите на страните от ЕС трябва да допуснат България и Румъния до Шенгенското пространство без граничен контрол възможно най-бързо, настояха евродепутатите.  Незаконодателния доклад беше приет с 514 гласа „за“, 107 „против“ и 38 „въздържал се“.

    Евродепутатите подчертаха, че подход в две стъпки – първо премахване на проверките по вътрешните морски и въздушни граници, последвано от премахването на проверките на вътрешните сухопътни граници, би довел до редица рискове и би могъл да окаже отрицателно въздействие върху бъдещото разширяване на Шенгенското пространство. Следователно решението трябва да бъде взето под формата на единен правен акт.

    Докладчикът Сергей Станишев (С&Д, България) подчерта: „Категорично отхвърляме идеята за поетапно приемане. Подобен прецедент би имал дългосрочни негативни политически и икономически последици, не само за двете страни, но и за целия ЕС. Рискът е премахването на сухопътните граници да се отложи за неопределеното бъдеще при неопределени критерии, което ще означава утвърждаване на двойния стандарт в ЕС, докато хората очакват точно обратното“.

    Парламентът също така призовава министрите на ЕС да вземат решение за присъединяването на Хърватия към Шенген, веднага щом страната успешно изпълни необходимите критерии.

    Отлагането на пълното присъединяване на България и Румъния към Шенгенското пространство е довело до негативни последици не само за двете страни, но и за ЕС като цяло, заявяват евродепутатите. Те подчертават, че запазването на вътрешния граничен контрол или повторното му въвеждане в Шенгенското пространство подкопава доверието на гражданите в европейските институции и интеграцията. Той също има отрицателно икономическо въздействие върху вътрешния пазар на ЕС и износа и вноса от и за България и Румъния, изтъкват евродепутатите. Те също подчертават, че разширяването на Шенгенското пространство или свободното движение на гражданите на ЕС не трябва да бъдат негативно повлиявани заради липсата на напредък в други политики на ЕС, като политиката за убежище и миграция.

    Парламентът даде зелена светлина на България и Румъния за присъединяването им към Шенгенското пространство през юни 2011 и оттогава няколко пъти потвърди позицията си. Понастоящем България и Румъния прилагат Шенгенските правила, като проверки се извършват на вътрешните граници на двете страни. Окончателното решение дали двете страни могат да станат част от Шенгенското пространство трябва да бъде взето чрез единодушно гласуване в Съвета на ЕС.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    Дава се възможност бебетата да бъдат ваксинирани срещу коклюш по-рано
    В България регистрираните до момента случаи на коклюш са 314, спрямо 4 за същия период на 2023 г.
    преди 2 часа
    Сирма се подготвя за двойно листване на борси в САЩ и Европа и нови придобивания
    Групата ще обедини всички дъщерни дружества под единен бранд
    преди 3 часа
    „Аурубис“ инвестира още 800 млн. лв. у нас
    Компанията ще разшири рафинерията си за катодна мед и ще изгради два нови фотоволтаични парка
    преди 4 часа
    Японската Nidec с втора инвестиция у нас
    Nidec Instruments откри научно-развоен изследователски център в София
    преди 5 часа
    БНБ: Чуждите инвестиции у нас със спад от 66% за година
    Най-големите вложения в страната за януари-февруари 2024 са от Италия, Нидерландия и Гърция
    преди 5 часа
    Във Варна бе открита училищна лаборатория за екология и зелена енергия
    Общо 55 училища в България се включват в съвместни лаборатории, в които ще се създават предложения за промени в различни области на образователния процес