понеделник, 20 май 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3752 прочитания

  Strategy+ Business Lab набира стартъпи за новата си програма

  Преакселераторът ще покрие над 15 индустрии
  23 януари 2019, 10:15 a+ a- a

  Strategy+ Business Lab набира стартъпи за новата си програма. Преакселераторът ще покрие над 15 индустрии и ще осигури достъп до над 100 експерти в различните области, посочват организаторите. Програмата се ползва с подкрепата Vienna Business Agency, Sofia Investment Agency от името на Община София, както и на Община Пловдив. 

  Силвия Павлова за инкубаторите, преакселераторите и акселераторите:

  Инкубатори
  В инкубаторите стартъпите изясняват своята идея; изграждат бизнес план, валидират съответствието между предлагания продукт и целевия пазар; уточняват се въпроси, свързани с интелектуалната собственост; учат се как да pitch-ват пред инвеститори, клиенти. Докато в случая с акселераторите, стартъпите трябва да отидат готови с целия този пакет. Отличителна характеристика за инкубаторите е предоставянето на т.нар. co-working spaces. 

  Преакселераторите
  Преакселераторите може да обхващат широк диапазон от хора: както такива, които изобщо нямат бизнес идея, така и такива, които искат да валидират своята стартъп идея. По-кратки са от акселераторните програми: продължават от 1 до 8 седмици. За сравнение програмите на акселераторите варират по продължителност от 12 седмици до 1 година. Преакселераторите също като акселераторите имат стабилен екип от ментори, които подпомагат екипите. Всеки преакселератор също приключва с демо ден, на който предприемачите pitch-ват пред ментори, инвеститори и дори широката публика. 

  Акселераторите
  Акселераторите стартират с процес, при който стартъпите кандидатстват за участие. Всеки може да кандидатства с идеи за всички пазари и индустриални вертикали, но процесът е много конкурентен. Процентът одобрявани стартъпи варира от 1% до 15 % от всички кандидатствали. Одобрените участници получават seed инвестиции обикновено срещу собственост в компанията. Фокусът на акселераторите е върху малки стартъп екипи, а не върху отделни предприемачи. 

  За разлика от повечето преакселератори няма възрастово ограничение за участие, нито се изисква прехвърляне на собственост в новоучредената компания.

  „Преакселераторът не е поредната обучителна програма по предприемачество, каквито непрекъснато се роят. Предоставяме екосистема с контакти, знание и информация, от която стартъпите могат да се възползват за развитието си“, коментира Силвия Павлова, основател на Strategy+ Business Lab. 

  „Направихме списък на всички индустрии, в които България е традиционно силна; има университети, които подготвят хора за тези индустрии; както и компании, опериращи в тези индустрии, които работят на международно ниво. От този списък избрахме 10 основни индустрии и още 5+ свързани с тях индустрии. Така например строителната индустрия (Construction) е свързана с Real Estate, Property Management, Facility Management, Construction Materials. Индустриите са много преплетени и ги подбрахме така, че да се формира смислено цяло, а не отделни парчета. Това, разбира се, не означава, че сме покрили всички възможни свързани индустрии по вертикалите. Тези, които сме посочили, са достатъчен, но не изчерпателен списък“, разказа Павлова.

  „Относно технологиите, подбрахме тези, които са с много голям disruptive потенциал, както и такива, които са много добре развити в България. Голяма роля при избора играеше факторът дали има експерти в тези технологии на световно ниво, живеещи в България. Такива хора се включиха в Advisory Board-овете“, посочи тя. По нейни думи програмата оказва по-специална подкрепа на жените-предприемачи, която се изразява в допълнителен професионален менторинг с продължителност от 1 до 3 месеца.

  Стартъпите ще минат два етапа на подбор. Първият е провеждане на интервю. Успешно преминалите през него ще бъдат допуснати до подготвителната фаза на преакселератора, която е с продължителност 3 седмици. Екипите ще бъдат подготвяни за първото събитие, на което ще представят своите идеи пред експерти. Този втори етап ще могат да преминат до 10 стартъпа за всяка индустрия. 

  Срокът за кандидатстване е до 15/05/2019 г. 

   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 4 часа
  ЕК заплаши да глоби Microsoft заради AI рискове в търсачката Bing
  Брюксел е разтревожен от рисковете от "халюцинации" и разпространението на deepfakes
  преди 8 часа
  БАН: Членството в еврозоната може да се отложи и след 2025
  Инфлацията постепенно ще намалява, но ще бъде по-висока от обичайната през предходното десетилетие
  преди 10 часа
  София Тех Парк ще е домакин на South East European Innovators Challenge
  Инициативата е на алианс от научно-технологични паркове в Югоизточна Европа
  преди 11 часа
  Нови 80 млн. лв. за заплати във висшето образование у нас
  Повишението ще обхване 33 държавни университети