петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1684 прочитания

    Дуалното обучение у нас ще бъде подпомогнато с 14 млн. лева европейски средства

    През 2019 за първи път средната брутна учителска работна заплата изпреварва средната за страната
    15 февруари 2019, 17:02 a+ a- a

    Развитието и разширяването на системата на дуалното обучение у нас ще бъде подпомогнато с 14 млн. лева европейски средства. В същото време от държавния бюджет само за настоящата година са предвидени 1,5 млн. лв. за стипендии на учениците в тези паралелки. Това съобщи заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова по време на среща от инициативата за граждански диалог „Европа в нашия дом“, която се провежда в Перник.

    Михайлова отбеляза, че е предвидено допълнително финансиране от 6 млн. лв. за паралелки, в които се обучават ученици по професии с очакван бъдещ недостиг на пазара на труда или на тези, определени в Списъка на защитените специалности. Работим за качествено образование, защото искаме стабилна икономика, която развива индустриите на високите доходи, нови работни места и благоприятна бизнес среда, подчерта заместник-министър Михайлова.

    По време на дискусията бе отбелязано, че през 2019 за първи път средната брутна учителска работна заплата изпреварва средната за страната. 1,380 млрд. лв. се инвестират в учителите само в рамките на мандат 2017-2021.

    Михайлова допълни, че са осигурени над 65 млн. лв. за квалификация, разширени са и възможностите за финансиране на разходи за транспорт и за наем на учителите. В дискусията бяха обсъдени възможности за връщане на доверието между учители и родители.

    Като успешна политика бе посочена работата на екипите от различни институции по Механизма за обхват, в резултат на което близо 40 000 деца са върнати в класната стая. За първи път от шест години насам в Обзора на Европейската комисия за образование и обучение се отбелязва, че делът на преждевременно напусналите обучение млади хора в България намалява от 13.8% на 12.7%, посочи още заместник-министър Михайлова.

    Тя акцентира и на новите проекти с европейско финансиране, по които ще бъдат реализирани допълнителните обучения за преодоляване на образователните трудности и обучение по български език в училища и детски градини, за които са предвидени 187,5 млн. лв. Михайлова представи и постигнатото до момента по отношение на реновирането на материалната база на училищата в страната. Предстои модернизирането на още 500 училища и детски градини, като европейските средства за тях възлизат на 700 млн. лв., посочи Михайлова.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 7 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 8 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 9 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 11 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 13 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк