четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1654 прочитания

    Ще ни преброяват от 22 януари до 15 февруари догодина

    Няма да е задължително да се попълват данни за етническа принадлежност, вероизповедание и здравен статус
    21 февруари 2019, 15:37 a+ a- a

    Следващото преброяване на населението ще се проведе от 22 януари до 15 февруари 2021. Това е най-мащабното изчерпателно статистическо изследване в страната, което се провежда на всеки 10 години, заяви председателят на НСИ Сергей Цветарски, след като Народното събрание прие Закона за преброяване на населението и жилищния фонд. Той подчерта, че през 2021 преброяване на населението ще има във всички европейски страни, а данните от него ще послужат като основа при изработването на политики, които засягат всички граждани.

    За втори път в страната ни преброяването ще се проведе на два етапа - първият (22 - 31 януари 2021 г.) ще дава възможност за попълване на електронна преброителна карта, а във втория (1 - 15 февруари 2021 г.) ще се извършват посещения на домакинствата, сградите и жилищата от преброители.

    След приключване на преброяването Националният статистически институт ще разполага с информация за броя и структурата на населението по пол, възраст, образование, икономическа активност, професия, икономическа дейност и други демографски, социално-икономически и етнокултурни признаци. Преброяването ще осигури и информация за броя и основните характеристики на сградния и жилищния фонд в страната, както и за жилищните условия.

    Няма да бъде задължително лицата да попълват данни за етническа принадлежност, вероизповедание и здравен статус. Във въпросника обаче вероятно ще има графа "не желая да посоча каква етническа/религиозна група съм", която трябва да бъде отбелязана от тези, които не искат да обявят своята етническа принадлежност и вероизповедание.

    Резултатите от преброяването ще се използват както за нуждите на централната и местната власт, бизнеса, научната общност и неправителствения сектор в страната, така и за нуждите на европейската статистика.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 9 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 9 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 10 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 10 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 12 часа
    преди 15 часа