петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    8799 прочитания

    Със спортни обувки на работа

    Защо за компаниите е важно да стимулират талантите си да водят по-активен живот, споделя Алиция Любенов, маркетинг мениджър, Бенефит Системс България
    08 март 2019, 13:36 a+ a- a

    Повече от половината българи (68%) никога не са спортували, сочат данни на Special Eurobarometer 472 – Sport and physical activity. Убеждението, че когато се чувства във форма, човек е по-продуктивен, мотивира компанията да стартира инициативата „Ден на маратонката“.  Повече за кампанията и защо за работодателите е важно да насърчават своите таланти да водят по-активен живот, споделя Алиция Любенов, маркетинг мениджър, Бенефит Системс България.    

    Какво представлява инициативата „Ден на маратонката“ и каква е целта ѝ?
    Денят на маратонката е инициатива на Бенефит Системс България за насърчаване на активния и здравословен  начин на живот. Идеята се зароди като естествено допълнение на програмата MultiSport, която цели да направи спортът по-достъпен за работещия човек. Кампанията ще се състои на 22 март, когато всеки може да обуе спортни обувки на работа и по този начин да изрази желанието си да пребори заседналия начин на живот и да заяви подкрепата си към това хората да бъдат по-активни. Призоваваме и работодателите да дадат възможност на служителите си да го направят. Денят е петък, което също предразполага да бъдем и с по-неофициално облекло. 

    Защо компанията Ви реши да застане зад тази кауза?
    Има кратък и дълъг отговор на този въпрос. Краткият е, че 68% от българите никога не са спортували. Това само по себе си е достатъчно, за да оценим колко е важна тази кауза. Дългият е, че хората, особено работещите в офис, определено трябва да обръщат повече внимание на движението, на начина си на живот и на тонуса. Спортът е важен не само за тях. Той е от значение и за техните близки и, разбира се, за работодателите. Човек, който се чувства във форма, е по-продуктивен, а и от личен опит мога да кажа, че е и по-креативен на работното си място. Каузата е и начин да подобрим баланса между работа и личен живот, което също излиза на преден план в последно време. 

    Според Вас има ли професии, при които носенето на спортни обувки в работно време трябва да си остане табу, или напротив?
    Разбира се, че има. Това са всички професии, които изискват определена степен на представителност и официално отношение към отсрещната страна – например дипломатическата професия. По-важното е, че не съществува такава, в която спортуването да трябва да остане табу. Активният начин на живот е важен за всички и ние чрез картите MultiSport и кампании като „Ден на маратонката“ целим да подпомагаме това.

    По Ваши впечатления и данни какви са нагласите към физическа активност сред хората в България?
    Факт е, че към настоящия момент хората, които не спортуват, са много, но също така е факт, че те намаляват. Според изследване на Евробарометър за последните четири години този показател се е понижил с цели 10%, което нарежда България сред държавите в ЕС с най-голяма положителна промяна по посочения критерий. Тенденцията към това хората да водят по-активен и здравословен начин на живот определено се откроява и това е чудесно.

    Смятате ли, че работодателите трябва да са по-ангажирани с решаването на проблема с обездвижването и ако да, защо?
    Определено е важно работодателите да обръщат внимание на този проблем и да създават условия за това служителите да бъдат по-активни. Липсата на физическо натоварване и прекаленото застояване водят до редица здравословни проблеми. Наднорменото тегло, сърдечно-съдовите заболявания, високото кръвно са само част от тях. Освен това има и икономически последици – на работодателите им се налага да се лишават временно от професионалистите си, когато те са в отпуск по болест. Това е още една причина те да бъдат ангажирани с разрешаването на проблема с обездвижването и въобще с активния начин на живот.

    Колко работодатели очаквате да се включват в инициативата „Ден на маратонката“?
    Поставили сме си амбициозни цели и полагаме сериозни усилия, за да се включат колкото може повече компании. Към момента обратната връзка от тази социално отговорна кампания е изключително окуражаваща – имаме много компании, които са заявили, че ще се включат, радваме се на подкрепата на медийни и институционални партньори. 

    По какви други начини биха могли компаниите да стимулират талантите си да водят по-активен живот? По Ваши впечатления има ли лесни промени в работната среда, които също могат да помогнат?
    Всичко, което улеснява достъпа до спорт и физически активности, ще придобива все по-голяма важност. Има много начин за стимулиране на активния начин на живот сред служителите – един от тях е ясен – картите за спорт. Компаниите могат да проявят креативност като организират вътрешни турнири, спортни предизвикателства, екипни събития със спортна насоченост. Колкото до необходимите промени в работната среда, това зависи от много фактори – типа работа, профила на служителите, възможностите на компанията и други. 

    Тази инициатива само в България ли се провежда или и в другите държави, в които Бенефит Системс оперира? Как очаквате тази инициатива да се развие през годините?
    Денят на маратонката се реализира за първи път. Горди сме да отбележим, че тя е създадена тук, в страната ни, и с удоволствие ще споделим с колегите от други страни резултатите от нея. Имаме амбицията да я правим всяка година и тя да става все по-голяма. Всички имаме нужда от това.

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 10 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 11 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 1 ден
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 1 ден
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 1 ден
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство