понеделник, 25 март 2019  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  677 прочитания

  Стартира кампания за безплатна подмяна на стари печки от домакинствата

  Проектът цели подобряване качеството на атмосферния въздух и ще се реалзира в София, Бургас, Велико Търново, Русе, Стара Загора и Монтана
  13 март 2019, 09:16 a+ a- a

  Столична община стартира проект, по който ще бъдат подменени стари печки на твърдо битово отопление с по-екологична алтернатива, съобщават оттам. В кампанията ще бъдат обхванати 20 000 домакинства на територията на Столична община.

  Проектът ще се рализира заедно с още пет други български общини – Бургас, Велико Търново, Русе, Стара Загора и Монтана

  Инициативата на Столичната община ще се финансира от два финансови механизма, като целта е замяната на отоплителните уреди да завърши в рамките на три години, каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

  Целта на проекта е подобряване качеството на атмосферния въздух чрез подмяна на старите печки за твърдо битово гориво.

  От 13 март чрез районните администрации ще бъдат пуснати заявления, в които всеки желаещ може да посочи желанието си да подмени отоплителните си уреди с по-екологични. На базата на интереса ще се определят зоните за въздействие, както и целевите групи.

  Всички собственици на жилища, които се отопляват на твърдо битово отопление, са поканени до 13 май 2019 г. да подадат Образец за намерение за включване в кампанията в районната си администрация. Заявлението може да бъде изтеглено и от страницата на Столична община – www.sofia.bg/bitovootoplenie.

  Столичната община стартира кампанията с изпълнение на проект „Българските общини работят заедно за подобряване качеството на атмосферния въздух“ по Програма "Лайф" на Европейската комисия. Проектът се реализира съвместно с общините Бургас, Велико Търново, Монтана, Русе и Стара Загора. Основната цел на проекта е подобряване качеството на атмосферния въздух чрез проектиране, демонстриране и внедряване на механизъм за преход към алтернативни форми на битово отопление в градовете, подобряване на капацитета на администрацията и чрез повишаване на осведомеността на заинтересованите страни и широката общественост. Общата стойност на проекта е 16 600 000 евро, като безвъзмездното финансиране по Програма "Лайф" на ЕК е 10 000 000 евро. 

   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 14 минути
  Еврохолд България отказа да коментира ще участва ли в сделка за активите на ЧЕЗ у нас
  Ако компанията реши да реализира нови придобивания в бъдеще, тя ще ги обяви публично, подчертаха от дружеството
  преди 4 часа
  преди 4 часа
  Президентът Радев на посещение в Египет
  30 български фирми са част от делегацията
  преди 2 часа
  Агенцията по вписванията ще работи извънредно
  Целта е да се улесни подаването на декларации за неактивност на търговци