понеделник, 25 март 2019  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  548 прочитания

  Правителството одобри кандидатурите за европейски прокурор от България

  Предвижда се Европейската прокуратура да започне да функционира в края на 2020
  13 март 2019, 13:49 a+ a- a

  Правителството одобри кандидатурите за европейски прокурор от България, предложени от комисията по подбора на кандидатите за длъжността. Трите одобрени кандидатури са на: Десислава Пиронева - прокурор в Софийска градска прокуратура; Светлана Шопова-Колева - прокурор в Софийска градска прокуратура; Теодора Георгиева - съдия в Административен съд - София град.

  В срок до 31 март министърът на правосъдието ще изпрати кандидатурите на Комитета по подбора за установяване на засилено сътрудничество за създаване на Европейска прокуратура, пред който и тримата кандидати ще преминат присъствено изслушване. Комитетът ще класира кандидатите според тяхната квалификация и опит, като укаже реда на предпочитане. След получаване на обоснованото становище на Комитета и списъка с класирането, Съветът на ЕС, като действа с обикновено мнозинство, ще избере и назначи един от кандидатите за европейски прокурор от България.

  Европейската прокуратура ще бъде независима и децентрализирана прокурорска служба на Европейския съюз с компетентност да разследва и преследва по наказателен ред престъпленията против бюджета на ЕС, като например измами, корупция или трансгранични измами с ДДС в размер на над 10 милиона евро, и да предава на съд извършителите на такива престъпления. Европейската прокуратура ще функционира като единен орган на територията на участващите държави членки и ще обединява усилията на европейските и националните правоприлагащи органи в единен, интегриран и ефикасен подход.

  На 8 юни 2017 20 страни членки на ЕС постигнаха политическо съгласие за създаването на Европейската прокуратура чрез засилено сътрудничество. Предвижда се Европейската прокуратура да започне да функционира в края на 2020.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 40 минути
  ЕС завърши подготовката за Brexit без споразумение на 12 април
  При този сцеанрий няма да има преходен период, както ще доведе до съществени проблеми за гражданите и предприятията
  преди 1 час
  Еврохолд България отказа да коментира ще участва ли в сделка за активите на ЧЕЗ у нас
  Ако компанията реши да реализира нови придобивания в бъдеще, тя ще ги обяви публично, подчертаха от дружеството
  преди 5 часа
  преди 5 часа
  Президентът Радев на посещение в Египет
  30 български фирми са част от делегацията