събота, 25 май 2019   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  615 прочитания

  Правителството одобри кандидатурите за европейски прокурор от България

  Предвижда се Европейската прокуратура да започне да функционира в края на 2020
  13 март 2019, 13:49 a+ a- a

  Правителството одобри кандидатурите за европейски прокурор от България, предложени от комисията по подбора на кандидатите за длъжността. Трите одобрени кандидатури са на: Десислава Пиронева - прокурор в Софийска градска прокуратура; Светлана Шопова-Колева - прокурор в Софийска градска прокуратура; Теодора Георгиева - съдия в Административен съд - София град.

  В срок до 31 март министърът на правосъдието ще изпрати кандидатурите на Комитета по подбора за установяване на засилено сътрудничество за създаване на Европейска прокуратура, пред който и тримата кандидати ще преминат присъствено изслушване. Комитетът ще класира кандидатите според тяхната квалификация и опит, като укаже реда на предпочитане. След получаване на обоснованото становище на Комитета и списъка с класирането, Съветът на ЕС, като действа с обикновено мнозинство, ще избере и назначи един от кандидатите за европейски прокурор от България.

  Европейската прокуратура ще бъде независима и децентрализирана прокурорска служба на Европейския съюз с компетентност да разследва и преследва по наказателен ред престъпленията против бюджета на ЕС, като например измами, корупция или трансгранични измами с ДДС в размер на над 10 милиона евро, и да предава на съд извършителите на такива престъпления. Европейската прокуратура ще функционира като единен орган на територията на участващите държави членки и ще обединява усилията на европейските и националните правоприлагащи органи в единен, интегриран и ефикасен подход.

  На 8 юни 2017 20 страни членки на ЕС постигнаха политическо съгласие за създаването на Европейската прокуратура чрез засилено сътрудничество. Предвижда се Европейската прокуратура да започне да функционира в края на 2020.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  Тереза Мей подаде оставка
  Консервативната партия на Великобритания ще избере нов министър председател през юни
  23 май 2019, 16:39
  МОН публикува матурата по Математика
  Вижте част от задачите и техните верни отговори
  23 май 2019, 12:35
  Кофас: БВП забавя своя ръст
  Увеличаването на американските тарифи спрямо Китай ще засегне Германия, посочват от компанията за управление на риска
  23 май 2019, 09:25
  „Балкан Агрикалчарал“ инвестира 14 млн. евро в завод край Пловдив
  Резервът от човешки капитал в Пловдивска област е в рамките на около 200 000 човека