вторник, 23 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1811 прочитания

    80% от българите не се наспиват добре

    На 15 март отбелязваме Световния ден на съня
    15 март 2019, 10:58 a+ a- a

    На 15 март отбелязваме Световния ден на съня. Данните показват, че 50% от хората никога не са лекувани, дори и да имат проблеми със съня, а 47% от европейците никога не са обсъждали проблема със своя лекар.

    Сходни резултати показа и Националният стрес тест ЛЕКА НОЩ, проведен в България през 2016 г., който сочи, че и 80% от българите не се наспиват добре.

    Недоспиването е причина за голяма част от катастрофите и трудовите злополуки. Причината е, че при липса на сън реакциите се забавят значително. 5392 са жертвите на катастрофи за последните 8 години заради заспиване на шофьора, а ранените са над 69 000, по данни на МВР от 2018 г. Системната умора води до влошаване на концентрацията, на способностите за комуникация и взаимоотношенията с околните.

    Най-пагубни за трудното заспиване на жените по света са мислите за личните финанси (41%) или за здравето (27%). При мъжете положението е малко по-добро – съответно 33% и 22%.

    Притеснение за децата пречи на заспиването на всеки 2 от 5 дами (38%), а тревогите за възрастните им родители държат будни 23% от тях на възраст от 45 до 54 години. Докато при мъжете процентите са съответно 18%  и 13%.

    Проучването установи, че жените се будят повече поради притеснение или стрес - 38%, докато за мъжете тази цифра е 29%. Дамите са и по-чувствителни и отварят очи при обръщане на партньора в леглото – 24%. Мъжете все пак също се будят от съшите притеснения – 15%. Водеща причина за нощните събуждания остава необходимостта да посетят тоалетната – 52% за жените и 46% за мъжете.

    Липсата на сън отключва редица заболявания

    При недостатъчен сън клетките нямат възможност да се регенерират, мозъкът се натоварва допълнително и нервната система не може да смогне на това темпо. Отключват се сърдечно-съдови проблеми, понякога се наблюдават сериозни отклонения при метаболизма. Имунитетът отслабва, което прави  хората податливи на редица вируси.

    Как можем да си помогнем

    Режимът е най-доброто нещо. Да започнем с това, че не трябва да се приема кофеин след обяд. Същото важи и за енергийните напитки или чай с кофеин. Да се ляга рано, по едно и също време, по възможност всеки ден. Това подсказва на организма, че е време за почивка и той ще знае кога трябва да се настрои на такава вълна. Храненето вечер също оказва влияние – хубаво е да се избягват късната вечеря и мазната храна. Технологиите също пречат. Синята светлина, която излъчват компютрите, смартфоните и телевизорите, възпрепятства производството на мелатонин (хормона на съня). Поради тази причина трудно заспиваме. За съжаление, 17% от жените и 14% от мъжете имат навика да се забавляват със социалните мрежи през нощта.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    Дава се възможност бебетата да бъдат ваксинирани срещу коклюш по-рано
    В България регистрираните до момента случаи на коклюш са 314, спрямо 4 за същия период на 2023 г.
    преди 1 час
    Сирма се подготвя за двойно листване на борси в САЩ и Европа и нови придобивания
    Групата ще обедини всички дъщерни дружества под единен бранд
    преди 2 часа
    „Аурубис“ инвестира още 800 млн. лв. у нас
    Компанията ще разшири рафинерията си за катодна мед и ще изгради два нови фотоволтаични парка
    преди 3 часа
    Японската Nidec с втора инвестиция у нас
    Nidec Instruments откри научно-развоен изследователски център в София
    преди 3 часа
    БНБ: Чуждите инвестиции у нас със спад от 66% за година
    Най-големите вложения в страната за януари-февруари 2024 са от Италия, Нидерландия и Гърция
    преди 4 часа
    Във Варна бе открита училищна лаборатория за екология и зелена енергия
    Общо 55 училища в България се включват в съвместни лаборатории, в които ще се създават предложения за промени в различни области на образователния процес