събота, 25 май 2019   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  883 прочитания

  80% от българите не се наспиват добре

  На 15 март отбелязваме Световния ден на съня
  15 март 2019, 10:58 a+ a- a

  На 15 март отбелязваме Световния ден на съня. Данните показват, че 50% от хората никога не са лекувани, дори и да имат проблеми със съня, а 47% от европейците никога не са обсъждали проблема със своя лекар.

  Сходни резултати показа и Националният стрес тест ЛЕКА НОЩ, проведен в България през 2016 г., който сочи, че и 80% от българите не се наспиват добре.

  Недоспиването е причина за голяма част от катастрофите и трудовите злополуки. Причината е, че при липса на сън реакциите се забавят значително. 5392 са жертвите на катастрофи за последните 8 години заради заспиване на шофьора, а ранените са над 69 000, по данни на МВР от 2018 г. Системната умора води до влошаване на концентрацията, на способностите за комуникация и взаимоотношенията с околните.

  Най-пагубни за трудното заспиване на жените по света са мислите за личните финанси (41%) или за здравето (27%). При мъжете положението е малко по-добро – съответно 33% и 22%.

  Притеснение за децата пречи на заспиването на всеки 2 от 5 дами (38%), а тревогите за възрастните им родители държат будни 23% от тях на възраст от 45 до 54 години. Докато при мъжете процентите са съответно 18%  и 13%.

  Проучването установи, че жените се будят повече поради притеснение или стрес - 38%, докато за мъжете тази цифра е 29%. Дамите са и по-чувствителни и отварят очи при обръщане на партньора в леглото – 24%. Мъжете все пак също се будят от съшите притеснения – 15%. Водеща причина за нощните събуждания остава необходимостта да посетят тоалетната – 52% за жените и 46% за мъжете.

  Липсата на сън отключва редица заболявания

  При недостатъчен сън клетките нямат възможност да се регенерират, мозъкът се натоварва допълнително и нервната система не може да смогне на това темпо. Отключват се сърдечно-съдови проблеми, понякога се наблюдават сериозни отклонения при метаболизма. Имунитетът отслабва, което прави  хората податливи на редица вируси.

  Как можем да си помогнем

  Режимът е най-доброто нещо. Да започнем с това, че не трябва да се приема кофеин след обяд. Същото важи и за енергийните напитки или чай с кофеин. Да се ляга рано, по едно и също време, по възможност всеки ден. Това подсказва на организма, че е време за почивка и той ще знае кога трябва да се настрои на такава вълна. Храненето вечер също оказва влияние – хубаво е да се избягват късната вечеря и мазната храна. Технологиите също пречат. Синята светлина, която излъчват компютрите, смартфоните и телевизорите, възпрепятства производството на мелатонин (хормона на съня). Поради тази причина трудно заспиваме. За съжаление, 17% от жените и 14% от мъжете имат навика да се забавляват със социалните мрежи през нощта.

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  Тереза Мей подаде оставка
  Консервативната партия на Великобритания ще избере нов министър председател през юни
  23 май 2019, 16:39
  МОН публикува матурата по Математика
  Вижте част от задачите и техните верни отговори
  23 май 2019, 12:35
  Кофас: БВП забавя своя ръст
  Увеличаването на американските тарифи спрямо Китай ще засегне Германия, посочват от компанията за управление на риска
  23 май 2019, 09:25
  „Балкан Агрикалчарал“ инвестира 14 млн. евро в завод край Пловдив
  Резервът от човешки капитал в Пловдивска област е в рамките на около 200 000 човека