събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2774 прочитания

    Нова информация за касовите апарати и СУПТО

    Добавени са протоколи от срещите на представителите на НАП и бизнеса
    04 април 2019, 15:21 a+ a- a

    Рубриката „Касови апарати, електронни търговци и СУПТО“ е актуализирана със схеми, поясняващи изискванията към фискалните системи и СУПТО. Добавени са и протоколи от срещите на представителите на НАП и бизнеса, съобщиха от Приходната агенция.

    До 2-3 месеца НАП планира да внедри нова услуга – всеки гражданин, който има ПИК, издаден от Агенцията, и/или електронен подпис, при извършване на контролно производство на него или фирмата му по УНП на производството да може да следи всички действия на органа по приходите /ОП/, които се регистрират в ИС „Контрол“. Така всеки проверяван ще знае какъв е обхватът на проверката и какви действия са предприети. С новата услуга на НАП веднага може да се провери възложено ли е производство и имената на ОП, на които е възложено извършването на проверка/ревизия, става ясно от публикуваните протоколи.

    „НАП е готова да дискутираме с различните браншови организации софтуерната фискализация /без физически хардуерни устройства/, като алтернатива, но за целта трябва да отговорим на много технологични и правни въпроси. С Борика и Пейсера дискутирахме голямата тема за статута на картовите плащания – присъствени и неприсъствени, и сегашната регулация, която изисква издаването на касови бележки /хартиени или електронни/ при картови плащания. В близките месеци ще обсъдим и въпросите, свързани с освобождаването на картовите плащания от това изискване, но все пак клиентът трябва да получи някакъв документ за извършеното от него плащане с вида, количеството и стойността на заплатената стока/услуга. НАП подкрепя по-модерния подход за отчитане на приходите от продажби, но не може да го имплементира в Наредба Н-18 в оставащите 10 дни или 6 месеца. Разчитаме на участието на бизнеса в бъдещата дискусия по тези теми“, се посочва още там.

    Росен Иванов, директор „Данъчно-осигурителна методология“ в НАП пояснява, че не всяка платформа, на която има стоки за продажба от българско лице, е онлайн магазин със СУПТО. „Например в глобалните чуждестранни платформи Amazon, eBay и др. не можете да преговаряте и извършвате модификации. Ако българското лице използва СУПТО и данните от платформите се наливат в него чрез автоматизирана връзка, каналът за връзка/импортерът трябва да бъде модул от СУПТО, да гарантира, че всички данни от платформата влизат в СУПТО, и да бъде деклариран пред НАП. Никой не очаква, че Amazon, eBay и др. могат да бъдат декларирани като СУПТО. Ако лицето няма СУПТО, използва само касов апарат и издава касови бележки – няма проблем. В българското законодателство не съществува опция, ако клиентът не иска касова бележка, тя да не бъде издадена“, посочва Иванов.

    По време на срещата от 21 март е разгледан и казус,  свързан с т.н. дропшипинг - техника за продажби на стоки, които нямате в наличност – сайт, управляван от трето лице. Според НАП след като се приемат поръчки от едно лице, независимо че стоката не е на склад при него, то лицето трябва да разполага със СУПТО. „Който сключва договор за продажбата, той регистрира СУПТО. В случая доставчикът трябва да гарантира, че в неговия СУПТО влизат поръчки от друг сайт/платформа. Двата СУПТО трябва да имат свързаност – единият приема поръчки, другият извършва продажби“, обобщава Росен Иванов. 

    От публикуваните протоколи става още ясно, че Наредбата не изисква издаване на ФБ, когато плащането е извършено посредством пощенски паричен превод чрез лицензиран пощенски оператор. Когато се използва наложен платеж и парите се вземат от куриера и се предават, независимо дали в брой или по банков път, на изпращача на пратката /е-търговеца/ - в този случай търговецът следва задължително да издаде фискален бон и да го изпрати с пратката на купувача. 

    От НАП посочват също, че е допустимо, с цел управление на търговската дейност на лицето, в СУПТО да се въвеждат продажби от мобилни търговски обекти, използващи мобилни ФУ. Могат да бъдат въвеждани както отделните продажби, така и обобщени данни за продажбите от съответното мобилно ФУ. В СУПТО ще бъдат присвоявани УНП за въведените по този начин продажби, но те трябва да бъдат приключени по начин, неизискващ издаване на ФБ – иначе ще се получи дублиране на подавания към НАП оборот. 

    Протоколите от проведените срещи между бизнеса и НАП може да свалите оттук.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 1 ден
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 2 дни
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    18 април 2024, 15:57
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    18 април 2024, 15:14
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    18 април 2024, 08:29
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство