четвъртък, 18 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1202 прочитания

    Фандъкова: Почти двоен ръст на посещенията на чужди туристи в София за 10 години

    Най-много са посещенията от Германия, Великобритания, Гърция, Италия, Израел и Франция
    24 април 2019, 09:38 a+ a- a

    Броят на чуждестранните туристи се е увеличил с 82% за периода 2008 - 2018. През 2008 те са били 422 008, а през 2018 - 767 103. Това е близо два пъти нарастване на посещенията от чуждестранни туристи.

    Показателно е, че нарастването на интереса се запазва като трайна тенденция. От 2009 насам се забелязва стабилен ръст на чуждестранните туристи в София, което е характерно особено през последните няколко години. И за 2018 спрямо 2017 туристите от чужбина са се увеличили с 4%. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова в рамките на Шестата среща на Националния борд по туризъм.

    Страните, които генерират най-много посещения в столицата, са Германия, Великобритания, Гърция, Италия, Израел и Франция. През годините тези страни присъстват неизменно в топ 5 на държавите с най-много туристи в София.

    Фандъкова припомни, че София има стратегия за развитието й като туристическа дестинация едва от преди 13 години и тогава е започнала работа целенасочено за развитие на града в тази насока. Дълги години София бе предимно административен център на страната ни и бяха неглижирани богатите възможности на града да привлича туристи.

    От 2006 до сега през 2017 приехме нова Стратегия за развитие на София като туристическа дестинация с хоризонт до 2030. В нея акцент са разработването на нови маркетингови и информационно-комуникационни възможности.

    "София е столица от 140 години, но град с хилядолетна история, която я нарежда сред най-древните европейски столици като Атина и Рим. Затова целенасочено насочихме инвестиции в разкриване и показване на това наследство – базиликата „Света София”, неолитното селище „Слатина” на повече от 8000 години, археологическите структури в центъра, Западна порта, Триъгълната кула. Открихме музея за история на София, а сега провеждаме архитектурен конкурс за историческия площад „Св. Неделя”, посочи Фандъкова.

    София има изключително богата културна програма, годишно се провеждат около 60 различни фестивали. Според годишната класация на Мастъркард „Global Destination Cities Index“ от 2016  София e в топ три на европейските градове с най-висок ръст на чуждестранните туристи за периода 2009 - 2016.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 минути
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 47 минути
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава
    преди 53 минути
    преди 16 часа
    Петя Димитрова, АББ: Няма основания да се очаква, че лихвите ще се повишат с въвеждането на еврото
    Между 300 и 400 млн. лв. се очаква да изразходват банките у нас за въвеждането на еврото
    преди 18 часа
    В София ще се проведат първите в България конференция и хакатон, посветени на Ethereum
    ETHSofia ще се състои между 17 и 19 октомври в Иновационен форум „Джон Атанасов“
    преди 18 часа
    ОББ: Очакваме по-висок икономически растеж през тази година в сравнение с 2023
    Пазарът на труда се характеризира с ограничено предлагане на квалифициран персонал и относително високо търсене, което се отразява във висок ръст на средната работна заплата