неделя, 18 август 2019   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1104 прочитания

  Къде пътуват българите за Великден?

  Турция и Албания са сред най-предпочитаните дестинации тази година
  24 април 2019, 09:35 a+ a- a

  Албания набира все по-голяма популярност сред пътуващите българи през последните две години

  Традиционно с наближаването на празник и почивни работни дни, хората се замислят къде да пътуват и започват да стягат куфарите. Кои са дестинациите, на които се спират българите тази година за пътуване по Великден? 

  Мартин Миланов, финансов експерт от Tavex

  „Сред най-предпочитаните страни  от българите определено са Турция и Албания“, казва Мартин Миланов, финансов експерт от Tavex, спрямо информация от направените сделки за валутен обмен от клиенти. Вижте какви наблюдения сподели още той.

  Неслучайно Турция е водеща в класацията. Сезонът на лалетата идва, а с него идват и дните, в които българите могат да почиват преди огромния туристически наплив в Истанбул да e настъпил. Освен класическите забележителности в града, сред които църквата „Света София“, дворецът „Топкапъ“, Синята джамия и българската желязна църква „Св.Стефан“, в Истанбул се намират и няколко модерни и много интересни забележителности. Най-дългата шопинг улица в Европа – булевард „Багдад“ и четвъртата най-висока сграда в Европа – небостъргачът „Сапфир“ също се намират в Истанбул. Има някои по-екстравагантни нови активности, които могат да се опитат в града – като например полет с хеликоптер над града. Тук се намира и най-големият тематичен аквапарк в Европа – Адалант. Входните такси за забележителности в града варират между 20 и 40 турски лири.

  По-скъпите атракции обикновено ще накарат хората да заплатят в друга валута, вместо в турска лира, като например евро или долар. Това обаче не е препоръчително, тъй като така излиза доста по-скъпо, имайки предвид, че  през изминалите месеци турската лира доста поевтиня спрямо лева и останалите валути, затова е по-добре хората да си плащат всичко в турска лира и да имат кеш. Още повече, че по дюкяните не приемат кредитни и дебитни карти.

  Българите, разбира се, много харесваме и турската храна. Уличната храна в Турция е много вкусна и на достъпни цени. В един семеен ресторант кафето струва между 5 и 10 лири. Морските дарове са едно от задължителните неща, освен баклавата, които трябва да се опитат – те струват между 10 и 15 лири.

  Другата дестинация, на която ще се спрат българите за великденско пътуване, е Албания. Страната набира все по-голяма популярност сред пътуващите българи през последните две години. Основният им интерес е към морските курорти като Дуръс и Саранда.

  Сгушена между Северна Гърция и лазурните води на Италия, Албания е истинска туристическа Мека. Естествената красота и интересните местни традиции са само част от примамливите елементи, които карат туристите да избират Страната на орлите. Интересен обичай е, че според албанците едно плашило или плюшено мече, набито на пръчка или окачено на въже и поставено в сграда, която е в процес на изграждане, ще спре завистта на съседите. Затова, ако отидете на екскурзия в Албания, евентуална гледка не бива да ви плаши.

  Има плюсове и минуси относно организираното и самостоятелното пътуване. Като цяло, по пътя на логиката, ако за първи път пътувате донякъде, по-добре е да изберете организирана група. Така ще разчитате на водач, ще имате сигурността, че хотелът е проверен вече няколко пъти от туристическата агенция, няма да се чудите какъв транспорт да изберете и т.н. В днешно време, разбира се, е много лесно и достъпно да организираме почивката си и сами. За нощувки можем да се доверим на airbnb, както немалко хора правят. В зависимост от крайната дестинация  може да изберем както самолет, така и автобус или автомобил. Летището се намира близо до столицата Тирана, така че можете да пътувате със самолет и да си наемете кола след това.Разстоянието от София до Тирана е около 540 км, а от София до Дуръс  – 530 км.

  За почиващите има дълги и широки плажни ивици. Пясъкът е ситен и много прилича на този по българското Черноморие. Голяма част от хотелите разполагат със собствени плажове, на които използването на чадър и шезлонги е безплатно за гостите на хотела. Въпреки това, ако решите да използвате тези услуги на друг хотел, ще трябва да си приготвите около 3 евро. Има и достатъчно голяма свободна зона.

  Местната кухня наподобява българската, а традиционна напитка е конякът Скендерберг. Цените са напълно приемливи за българите - един обяд може да излезе 10-15 лв. – основно ястие върви около 400 – 800 леки (1 лв. = около 60 леки), а бирата е към 150 леки.

  Също както при пътуването до Турция, тук е препоръчително да обмените валута преди пътуването, за да разполагате с пари в брой. На много места може да използвате и кредитна и/или дебитна карта, а в някои обекти приемат и евро, но по-добре се подгответе с местни пари, за да си спестите смятането.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 дни
  преди 2 дни
  Прогнозират скок в предлагането на индустриални площи в Божурище, Нови Хан и Равно поле
  Автомобилната индустрия е една от най-активните в изграждането на производствени и складови площи, сочи анализ на Colliers International
  преди 2 дни
  преди 2 дни