четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1685 прочитания

    22 сензора за следене на чистотата на въздуха ще бъдат монтирани през есента в София

    11 общини сред които и София ще получат средства за екологичен транспорт
    05 юни 2019, 16:47 a+ a- a

    22 сензора за следене на чистотата на въздуха ще бъдат монтирани през есента в София. Това каза кметът Фандъкова по време на събитие, посветено на 5 юни- Световния ден на околната среда. Столична община съвместно с МОСВ отбелязват деня с празник и изложение „Иновации за качество на въздуха“, на което български компании представят своите иновативни решения.

    Световният ден на околната среда е най-мащабното ежегодно събитие, посветено на защита на природата. Инициативата е основен механизъм на ООН за повишаване на осведомеността и за насърчаване на действия за опазване на околната среда. На събитието присъстваха кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова и министърът на Околната среда и водите Нено Димов.

    Един от 22 сензора на Столичната община беше показан по време на изложението. Експерти локализират местата, на които ще бъдат поставени уредите с цел да се покрият райони, за които има сигнали и фактори, благоприятстващи задържането на фини прахови частици.

    Устройствата за мониторинг се поставят по проект AIRTHINGS на тема: „Ефективно използване на новите технологии за чист атмосферен въздух“, финансиран по програма „Балкани-Средиземно море“ (2014-2020г). Проектът е насочен към опазване чистота на атмосферния въздух, в контекста на глобалните климатични и екологични промени.

    Кметът Фандъкова припомни, че Столичната община изпълнява 100 различни мерки за подобряване на качеството на въздуха. Един от основните замърсители е битовото отопление и общината изпълнява проекти за подмяна на отоплителните инсталации на 20 000 домакинства. До момента готовност да подменят своите отоплителни инсталации са изразили около 5000 домакинства. През есента на тази година ще бъде проведена разяснителна кампания, за да бъдат мотивирани повече семейства да използват екологично отопление.

    Столичната община за 7 поредна година бележи намаляване на превишенията на замърсяването с фини прахови частици, каза и министър Нено Димов. Днес Министерски съвет гласува Националната програма за подобряване качеството на атмосферния въздух, в която са предвидени 100 милиона лева за изпълняване на мерки за подобряване на битовото отопление. 111 милиона лева са отпуснати и по ОП „Околна среда“ за реализиране на мерки насочени към битовото отопление. 11 общини сред които и София ще получат и средства за екологичен транспорт по ОПОС, каза министър Димов.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 26 минути
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 1 час
    преди 1 час
    ЕК с планове за европейска диплома
    Така ще се насърчи мобилността с учебна цел в рамките на ЕС
    преди 1 час
    В България има все по-голям интерес към използване на AI в счетоводството
    Счетоводителите се сблъскват със значително увеличаване на документооборота, което изисква по-ефективни методи за обработка и анализ на данните
    преди 2 часа
    България ще бъде домакин на 61-вата сесия на IPCC
    Междуправителствения панел по изменение на климата ще се проведе през юли 2024 г.
    преди 1 час
    Електронната търговия ще достигне дял от 2% от БВП на България
    48% от потребителите пазаруват регулярно онлайн