петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2076 прочитания

    Българите са готови да отделят над половината си заплата за лятна почивка

    Най-много пари ще бъдат похарчени за пътувания в страната
    17 юни 2019, 14:29 a+ a- a

    Българите са готови да отделят 56% от месечната си заплата за лятна почивка, сочи 10-тото издание на международното изследване на потребителите на Фератум Груп.

    Над 22 000 домакинства са участвали в проучването, което изследва поведението на потребителите през лятото в 17 страни. Мексико се нарежда на първо място по прогнозни разходи за лятна почивка, следвана от България (56%), Испания (51%) и Латвия (43%). Най-ниски разходи в тази категория имат Финландия (28%) и Дания (26%), следвани от Бразилия (13%) и Румъния (12%).

    Според резултатите, българите ще похарчат най-много пари за пътувания в страната (17%), летни занимания (16%) и не малка част от тях за обзавеждане за дома и вилата (14%). 

    Участниците от Канада (54%) са най-склонни да похарчат повече от 100 евро за нощувка в хотел, докато Германия (73%), България (45%) и Румъния (37%) са по-отворени към възможности като Airbnb за тяхното пътуване.

    Над 60% от анкетираните предпочитат да плащат с карта. 85% от участвалите в проучването в Швеция, Дания и Норвегия, ще изберат плащане с карта пред плащане с пари в брой. Тази тенденция обаче не се ограничава само до Скандинавските страни. Повече от 60% от участниците в проучването посочват, че предпочитат плащането с карта пред плащането с пари в брой това лято, в сравнение с малко над 50% през 2018 година. 

    Някои страни са се променили драстично в сравнение с предишни години. Норвегия заемаше една от първите позиции с най-голям размер на похарчени пари (от разполагаемия доход на домакинствата) 68%, измерен през 2018 г., а през 2019 заема 10-то място, като само 36% от доходите на домакинствата ще бъдат отделени за лятната ваканция през 2019.

    Румъния е изостанала с единадесет позиции, като се е придвижила от 6-то място към последното в класацията. Румънските респонденти са били готови да похарчат 58% от разполагаемия си доход през 2018 г., но този процент е спаднал до едва 12% през 2019 г.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 12 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 13 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 13 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 20 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 21 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава