четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6698 прочитания

    Посланикът на Италия: В ЕС няма учители и ученици

    В дипломацията казваме, че компромисът е нещо, което прави всеки еднакво нещастен. Ще намерим компромис, но няма да е лесно – Н. Пр. Стефано Балди, посланик на Италия в България, пред Economy.bg
    21 юни 2019, 12:00 a+ a- a

    „Дипломатът е човек, който мисли два пъти, преди да каже нищо“. Това отбелязва в своя презентация посланикът на Италия у нас Н. Пр. Стефано Балди. По думите му за дипломатите е важно не само да мислят по два пъти, преди да кажат нещо, но понякога е по-добре въобще да не го казват. „Защото в дипломацията има значение, ако решиш и да не кажеш нещо“. Н. Пр. Стефано Балди е един от малкото посланици, които говорят открито за работата на дипломатите. Той определено не е типичният посланик. Бил е радиоводещ, поддържа собствен блог, пише статии и издава книги, има две TEDx презентации, като в едната коментира влиянието на социалните медии върху дипломацията, а в другата – какво е нужно, за да може човек да се чувства щастлив.

    Разговаряхме с посланик Стефано Балди за развитието на българо-италианските отношения, за възможностите и предизвикателствата пред италианските инвеститори, за ролята на Италия в ЕС и дали ще бъде постигнат компромис по отношение на бюджета на страната, има ли правила, които посланиците следват в социалните медии, рецептата му за щастие и защо е важно да интегрираме Dolce Far Niente в живота си.

    "В България всеки добре познава Италия и няма нужда да обяснявам какво представлява страната ми. Има обаче много аспекти от днешна Италия, които все още остават непознати".

    Ваше Превъзходителство, в България сте вече почти три години. Как се развиха двустранните ни отношения през този период?
    Бих казал, че укрепнаха, защото са вече доста добре развити.

    Какъв е потенциалът в икономическия сектор?
    В момента Италия е вторият най-голям търговски партньор на България. Разбира се, винаги има потенциал за подобрение, така че да станем най-важният партньор на страната ви. Потенциалът е огромен, защото в България всеки добре познава Италия, таке че няма нужда да обяснявам какво представлява страната ми. Смятам обаче, че има много аспекти от днешна Италия, които все още остават непознати. Например по отношение на техническите възможности, модерното изкуство, на приятни и не толкова познати от туристическа гледна точка места.

    "Двата основни сектора от интерес за италианските инвеститори са производство и селско стопанство".

    Кои са най-големите италиански инвеститори у нас и от кои сектори са те?
    Има един голям инвеститор в банковия сектор, който е добре познат – Уникредит Булбанк. Той присъства тук отдавна. В застрахователния сектор тук е Generali. В производствения сектор и по-конкретно в текстилната индустрия тук е „Е. Миролио“. В селското стопанство е Rigoni di Asiago (бел. ред.: производител на биоконфитюри). Това са по-големите италиански инвеститори. Но важна част от италианските инвестиции идва от малки и средни предприятия. Както знаете, МСП са сърцето на италианската икономика. Не е изненада, че много от тях инвестират в различни сектори тук. Например в производството, в текстилната и модната индустрия, в селското стопанство. До голяма степен покриваме традиционно силните ни сектори в Италия. България има много предимства – не само икономически и фискални. Важен е и фактът, че сме много близки страни, не само географски погледнато. Това допринася за по-лесната работа на компаниите.

    Споменахте предимствата, които италианските компании виждат у нас. Кои са основните предизвикателства, с които те се сблъскват?
    Основното предизвикателство особено по отношение на бъдещото развитие на нови или вече присъстващи инвеститори, което постоянно чувам, е работната сила. Това е отдавна известно и е предизвикателство не само за България, но като цяло за региона.

    Можем ли да очакваме нови италиански инвестиции тази година?
    За периода, от който съм тук, имаше много инвеститори, които дойдоха, други си тръгнаха, трети не успяха да намерят точните условия, което е нормално. Двата основни сектора от интерес за италианските инвеститори са производство и селско стопанство. Има интерес, но предизвикателство при селскостопанските земи са бюрокрацията и собствеността, които трябва да бъдат решени, за да може инвестициите наистина да се установят.

    Как ще отбележим 140 години от установяването на дипломатически отношения между Италия и България?

    Тази година отбелязваме 140 години от установяването на дипломатически отношения между Италия и България. Планирате ли някакви събития по този повод?
    Да, затова нося и това. Смятам, че символите са важни в двустранните отношения, а 140 години са символ на дълготрайно приятелство. През 1879 Италия е една от първите страни, които признава и открива дипломатическо представителство в освободена България. Оттогава насам винаги сме имали в по-голяма или по-малка степен добри отношения. Затова тази годишнина е за отбелязване. Защото това, което имаме като отношения днес, е резултат и от усилия в миналото. По този повод организираме или вече сме организирали различни прояви, свързани с културата и историята, които ще допринесат за това да си припомним това важно събитие и фигури като Вито Позитано, които не са толкова познати, но са много скъпи на Италия и България. Или 1930, когато е сватбата на цар Борис III с Йоанна Савойска – дъщеря на италианския крал. Разбира се, в по-ново време имаме много активен културен обмен – имаме културен институт тук. Тази годишнина съвпада и с това Пловдив и Матера да са едновременно европейски столици на културата. През 2019 се отбелязват и 500 години от смъртта на Леонардо да Винчи, който е италианец, но принадлежи на света. Таке че има много възможности, които ще ни позволят още повече да сближим двете страни.

    "Имаме дълга история като страна, която винаги се опитва да намери компромис. Въпросът е в нивото на компромис. В дипломацията казваме, че компромисът е нещо, което прави всеки еднакво нещастен."

    Как Италия вижда мястото си в ЕС, особено след изборите за Европейски парламент?
    ЕС може да е ефективен и близък до различните хора от Съюза, ако с времето се адаптира. Затова от първоначално 6 страни се придвижихме до настоящите 28 или по-скоро вече 27 страни членки. Този процес ще продължи, като сега има дискусии по отношение на разширяването към Западните Балкани, което е много важно за вас, но и за нас, защото регионът е в близост и до Италия. Налице са много предизвикателства, но когато има проблем, има и решение. А то трябва да бъде намерено от нашите лидери. Парламентът беше избран, ще имаме нова Комисия. Това е ново начало, което не означава, че нещата трябва да са такива, каквито са били досега, или че трябва да се променят напълно. Означава, че ЕС трябва да продължи адаптацията си по отношение на случващите се промени във финансите и търговията. Политическите семейства се променят. Като страна основателка сме видели много неща през тези над 60 години. Вярвам, че ни предстоят още много години. Оптимист съм по отношение на това. Но разбира се, има неща, които трябва да решим заедно. Работил съм в Брюксел и знам колко е важно да се постигне даден компромис по проблеми като миграция например. Но има ли добра воля, има и начин.

    Каква тогава смятате, че трябва да бъде ролята на Италия в този процес на адаптация на ЕС?
    Ролята ни е винаги да се опитваме да бъдем част от нещо градивно, а не разрушително. Как трябва да бъде постигнато това? Това е друг въпрос, защото има различни мнения и подходи. Предстои да бъде одобрен и бюджетът. Има въпроси с различни национални интереси, които трябва да бъдат балансирани. Разбира се, по-лесно е да се каже, отколкото да се постигне.
    Имаме дълга история не само в ЕС, но и като цяло, като страна, която се опитва да намери винаги компромис. Но въпросът е в нивото на компромис. Така че е трудно. Знам, че има голям фокус върху Италия по отношение на това. Всеки трябва да свърши своята работа. Мисля, че в ЕС няма учители и ученици. Няма значение дали си първи или последен. Иначе това не би било съюз.

    Оптимист ли сте относно намирането на компромис по отношение на бюджета?
    Оптимист съм, но това не означава, че ще бъде лесно. Оптимист съм, защото историята показва, че винаги намираме начин. В дипломацията ние казваме, че компромисът е нещо, което прави всеки еднакво нещастен. Така че трябва да приемем това.

    За социалните медии и дипломацията и има ли правила, които посланиците следват във Facebook и Twitter

    „Дипломатът е човек, който мисли два пъти, преди да каже нищо“. Това е Ваш цитат в рамките на Ваша TEDx презентация. Все още ли е валидно това правило в днешното бързо променящо се време, когато имаме Twitter дипломация?
    Идеята е, че дипломатите представляват страната си независимо дали става дума за двустранни, или многостранни отношения като в ООН. Ти не си отделен човек, ти си своята страна. Това, което казвам, не е посланието на Стефано Балди, а на моята страна. Така че това, което излиза от мен, е това, което Италия казва. Затова е важно не само да мислим по два пъти, преди да кажем нещо, но понякога е по-добре въобще да не го казваме. Защото в дипломацията има значение, ако решиш и да не кажеш нещо.
    Защо това е важно днес? Днес комуникацията става по-важна от всякога, защото е твърде много. Всеки е съгласен с това, но никой не може да го спре. В крайна сметка според мен е по-добре да имаш твърде много комуникация, отколкото никаква. Най-добре е да има баланс, разбира се. Така че в този свят на бърза комуникация ние имаме още по-голяма отговорност да поддържаме контрол. Защото в случай на свръхкомуникация това, което вече е публикувано, не може да бъде върнато обратно. И знаем доста истории, при които нещо неумишлено или нещо, възприето погрешно, може бързо да прерасне в нещо друго, което да има лавинообразен ефект. Така можеш да навредиш не само на себе си, но и на своята страна. В този смисъл е по-добре понякога да изчакаш малко по-дълго. Не казвам, че трябва да си мълчиш и да не казваш нищо, защото понякога трябва да вземеш отношение. Но по-добре да изчакаш, вместо да реагираш прибързано. Като това е особено валидно за социалните медии.

    Има ли ясни правила по отношение на това какво да се публикува и какво не?
    По отношение на комуникацията в социалните медии имаме някои по-общи рамки от нашето министерство. Като начало и правило №1 трябва да се прилага здрав разум. След това трябва да прецениш какво е официално и какво не е.

    Може ли да дадете пример с Вас? Поддържате ли собствен акаунт паралелно?
    Това също е отворен въпрос като цяло. Трябва да се вземе предвид ситуацията на място. Ако имаш конкретна аудитория в социалните медии, а ти имаш, например моята аудитория са българите. Затова трябва да прецениш какво работи най-добре спрямо тази аудитория. Например преди да дойда тук, аз използвах повече Twitter и в много по-малка степен Facebook. Когато пристигнах, от анализи и разговори установих, че тук Facebook е по-популярен. Какво правиш в този случай? Разбира се, използваш това, което е по-популярно. Затова започнах да работя повече с посолството по отношение на Facebook. И смятам, че сме много успешни. В момента сме сред най-популярните страници на посолства тук, поне що се отнася до лайкове. Но това решение не дойде от централата – вие трябвате да сте във Facebook, а не в Twitter, или повече във Facebook….Не. Зависи. За да прецениш кое е правилно, трябва да познаваш различните медии и мястото, където работиш. Трябва да разбираш малко от маркетинг. Защото в крайна сметка ние маркетираме бранда на страната ни.

    "Ако си способен да оцениш позитивното около теб въпреки негативните неща, ще се чувстваш по-щастлив".

    Имате друга TEDx презентация относно щастието. Каква е Вашата рецепта за щастие?
    Това, което се опитах да покажа, е, че има външни фактори и ако можеш да им се насладиш, това ще допринесе за твоето щастие. Дали има тайна? Би трябвало да кажа: „Да, елате в Италия“. Но това, което исках да кажа, е, че Италия не е единственото място. Можеш да намериш различни причини да си щастлив в много страни. Определено можеш да намериш такива и в България. Можеш да намериш изкуство, добра кухня, добри вина тук. Идеята е да се намери баланс в живота. И да се наслаждаваш. Какво имам предвид с това? Става дума за това да си признателен. Ако си способен да оцениш позитивното около теб въпреки негативните неща, ще се чувстваш и по-щастлив. Изводът в моята TEDx реч беше „Count your blessings“ (бел. ред: да осъзнаеш колко благословен всъщност си). Това не е рецепта, но определено е нещо, което може да ти помогне да намериш щастие.

    Моят любим израз на италиански е Dolce Far Niente – сладостта да не правиш нищо. Колко важно е да култивираме това изкуство в свят, в който да си зает, означава да си важен?
    Аз както и много други хора изпитвам трудности по отношение на това. Dolce Far Niente може да се интерпретира по много различни начини. Не означава стриктно да не правиш нищо просто заради идеята да не правиш нищо. Предпочитам да го разглеждам в модерната му форма, която днес наричаме mindfulness (осъзнатост). В миналото се наричаше фокус или концентрация, може би след 10 години ще има друго име.
    Но идеята е, че ние наистина имаме нужда от време за себе си, така че да можем да погледнем навътре към себе си и да помислим. Големият проблем, когато тичаш постоянно по задачи, е, че ти не мислиш. Така че по някакъв начин Dolce Far Niente е време, което да отделиш, за да опознаеш себе си по-добре и да имаш възможност да помислиш. Важното е да отделиш време. Но това изглежда невъзможно с натоварения график от 7 сутринта до късно вечерта. В един момент обаче усещаш, че си претрупан и не само, че си нещастен, но и по-малко ефективен. Така че в този смисъл според мен Dolce Far Niente е важен фактор.

    "Научих много относно България, относно работата ми, относно хората. Да се учиш и да си любопитен също е част от това да се чувстваш щастлив. В този смисъл оценката към момента за мандата ми тук е много позитивна".

    Кога разбирате, че мандатът Ви е бил успешен и как интегрирате концепцията за Dolce Far Niente в идеята за успеха?
    По отношение на това колко е успешен моят мандат, бих изчакал края му, за да направя окончателна равносметка. Много съм щастлив и доволен от това, което съм постигнал за тези три години тук. Научих много неща относно България, относно моята работа, относно хората. Да се учиш и да си любопитен също е част от това да се чувстваш щастлив. В този смисъл оценката в момента за мандата ми тук е много позитивна. Надявам се и в бъдеще да запазя този тип отношение.
    Относно това как интегрирам Dolce Far Niente в работата си – в миналото плувах, а сега се разхождам доста. Времето е хубаво, а наблизо има приятни паркове. Това е време, което можеш да използваш, за да си дадеш сметка за много неща, като спреш да мислиш за малко за ежедневните проблеми и се опиташ да погледнеш по-глобално. Понякога ти хрумват нови идеи, а понякога въобще нищо не ти идва наум, което също е добре. Но продължаваш и се опитваш да вземеш най-доброто от живота си. България и София определено помагат доста в това отношение.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 6 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 7 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 9 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 11 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк