вторник, 23 юли 2019   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1301 прочитания

  Промяна в Закона за пощенските услуги предефинира „Пощенски паричен превод“

  Измененията могат да принудят повече онлайн търговци да регистрират свои платформи като СУПТО
  11 юли 2019, 10:10 a+ a- a

  С последното изменение на Закона за пощенските услуги от 5 юли тази година бе променена дефиницията за „Пощенски паричен превод“. Измененията могат да принудят повече онлайн търговци да регистрират своите платформи като СУПТО, смятат представители на бранша.  

  Съгласно новото определение „Пощенски паричен превод“ (ППП) е пощенска услуга, при която в точка за достъп до мрежата на пощенски оператор, подателят подава парична сума в брой и нарежда по електронен път или писмено на хартиен носител пълната сума да бъде изплатена в брой на получателя без никаква удръжка.

  Законодателят е въвел и определение за „Точка за достъп". Това е стационарна или мобилна пощенска станция, пощенско агентство или изнесено пощенско гише. Вторите две предполагат наличието на помещение, в което да се предостави услугата. Мобилната пощенска станция може да бъде организирана и в специализирано транспортно средство. Законодателят обаче разграничава куриерите - длъжностните лица на лицензирания пощенски оператор, от въпросните помещения.

  „Ако онлайн магазин изпраща стоката без касов бон, тогава използва разписката от ППП като заместител на фискалния бон. По този начин можеше да прескочи изискванията за регистриране на онлайн магазина като СУПТО. Т.е. промяната е в това, че ако искаш да доставяш до вратата на клиента и да вземеш парите в брой от него, то пратката трябва да пътува с издаден касов бон от търговеца“, коментира основател на фирма за експресни куриерски услуги.

  Два от най-големите лицензирани пощенски оператори в страната са посочили на сайтовете си, че сумите, които се пращат чрез ППП, ще бъдат изплащани в брой. Една от компаниите е уточнила, че това важи само за получатели, с които няма сключен договор.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 11 часа
  Комисията за защита на личните данни започна проверка в НАП
  Комисията трябва да излезе със становище до 16 август
  преди 13 часа
  „Агрополихим” ще инвестира 26 млн. лв. в завод край Девня
  Ще бъдат разкрити нови 12 работни места
  преди 13 часа
  Какви са правата ни, когато сме на път в ЕС?
  Какво трябва да знаем при отменени или закъснели полети, влакове и автобуси?
  преди 15 часа
  Фирма от Русе въведе 4-дневна работна седмица
  Все повече компании по света изпробват тази практика