вторник, 19 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    8266 прочитания

    Ако обучаваме ИТ кадри спрямо сегашното търсене на пазара на труда, вече сме закъснели

    Какъв тип специалисти ще търси ирландската ИТ компания Immedis във Варна – Осман Осман, мениджър „Развойна дейност“, пред Economy.bg
    22 юли 2019, 09:50 a+ a- a

     

    Преди около месец ирландската ИТ компания Immedis обяви, че открива 200 нови работни места във Варна. Към момента във варненския офис на фирмата работят близо 110 специалисти.
    Immedis разработва и обслужва специализиран софтуер за администриране на възнагражденията на служителите на мултинационални компании. Клиенти на Immedis са глобални компании като Uber, Wayfair, First Derivatives, NYIT, DCC и Abbvie. През 2017 Immedis обяви сделка по придобиването на американската международна пейрол компания Expaticore на стойност 10 млн. долара. В следващите месеци компанията очаква финансова инжекция от 25 млн. евро от инвестиционния фонд Scottish Equity Partners (SEP). Благодарение на предстоящата инвестиция технологичната компания се очаква да заеме едно от водещите места на световния пазар за предоставяне на данъчни и пейрол услуги.

    Какви са плановете на компанията за България, какъв тип специалисти ще се търсят, какви се предимствата и предизвикателства на ИТ сектора у нас – тези въпроси отправихме към Осман Осман, мениджър „Развойна дейност“ в Immedis.

    Осман Осман започва професионалното си развитие като данъчен специалист в Taxback.com през 2009. Има завършена бакалавърска степен по "Счетоводство и одит" във Икономически университет-Варна, както и квалификационна степен Tax Technician (TMITI) към Irish Tax Institute. Осман получава магистърска степен по специалност „Софтуерно инженерство“ към Технически университет-Варна. След кратко отсъствие от компанията през 2017 Осман се присъединява отново към Taxback Group, този път като част от екипа за софтуерно разработване на най-новия бизнес в групата – Immedis. Kъм днешна дата Осман е ръководител на екипа за софтуерно програмиране и развитие, на позиция Research & Development Manager.

    Г-н Осман, отколко време Immedis присъства в България?
    Immedis e най-новата компания, част от финансово-технологичната група Taxback Group, която съществува като самостоятелен бранд от 2016 насам. Групата на Taxback, от своя страна, стартира развитието си в България през 2001.

    Къде в България има офиси Immedis?
    Продуктовият и софтуерен иновационен център на Immedis е със седалище във Варна, където се намира и екипът, ръководещ разработването и поддържането на технологична платформа. За екипа на Immedis дистанционно от София работят и няколко оперативни специалисти.

    Колко служители имате в момента в България?
    В офиса на Immedis във Варна в момента работят приблизително 110 служители – основно в сферата на финансите, софтуерното разработване и управлението на проекти.

    Наскоро обявихте планове за откриване на нови 200 работни места във Варна. Тези нови служители за Taxback ли ще работят?
    Плановете на Immedis включват откриването на близо 200 нови работни места във Варна до края на 2020. Новите служители ще бъдат ангажирани изцяло с дейността на Immedis. От друга страна, новоназначените колеги ще могат да се възползват от всички допълнителни придобивки, предлагани в Taxback Group.

    Какви специалисти ще търсите?
    Фирмата дава възможност за работа и професионално развитие в сферата на данъчното законодателство, информационните технологии, програмирането, маркетинга, финансите и продажбите. 6. Каква е причината за разрастване на екипа ви? Основната причина за разрастване е стремглаво нарастващата потребност от предоставяне на данъчни и пейрол услуги от страна на глобалните компании. Освен това съвсем скоро Immedis се очаква да получи финансова инжекция от 25 милиона евро от инвестиционния фонд Scottish Equity Partners (SEP), което е още една предпоставка за развитието ни в сектора.

    Какви са основните предимства и предизвикателства, които срещате в България, и по-конкретно във Варна, в сравнение с другите локации, където присъствате?
    Предизвикателствата, които всички компании в страната ни без изключение срещат, са свързани основно с липсата на квалифицирана работна ръка. Сферата, в която оперираме, изисква задълбочени познания в области като международните финанси, ТРЗ и програмирането. Действително много малко са местата, от които бихме могли да почерпим изцяло подготвени за нашите нужди кадри. Това, от друга страна, е предимство за нас, защото инвестицията в обучението и развитието на кадрите след това се отплаща с по-висока мотивация и ангажираност от тяхна страна.

    Пазарът на труда в България е много конкурентен. Каква е вашата стратегия за привличане и задържане на таланти във Варна?
    Няколко са нещата, на които залагаме по отношение на задържане на персонала – инвестиция в обучението и развитието на служителите, регулярна обратна връзка и преоценка на заплатите и активно участие на колегите ни в бизнес процесите. Освен това – макар и нов бизнес, Immedis е част от солидна структура на работодател с повече от 18 години опит на пазара на труда в България.

    Как оценявате потенциала и предизвикателствата пред развитието на ИТ сектора в България?
    Главното предизвикателство пред ИТ сектора сега и в бъдеще ще продължи да бъде липсата на квалифицирана работна ръка и намирането на правилните хора. В момента има много професии, които в миналото не са съществували или са били работени от специалисти с широк набор от познания. В днешно време тенденцията е програмистите или ИТ специалистите да са тясноспециализирани поради специфичните познания, които са необходими във всяко едно подразделение в ИТ сектора. В момента на пазара на труда има множество професии, които само допреди няколко години дори не са съществували - “Cloud Architect”, “ETL Developer/Data Integration Specialist”, “Business Inteligence specialist”. Най-важно за ИТ сектора е да работи интензивно с образователния сектор, за да може да се подготвят кадрите, които ще бъдат необходими в бъдеще. Ако обучаваме кадри спрямо сегашното търсене на пазара на труда вече сме закъснели поради факта, че ИТ пазарът е изключително динамичен. Трябва да се направи подробен анализ за това какви са технологичните тенденции и какво би се търсило като професии след 2-3 години.
    България в момента е предпочитана дестинация за ИТ специалисти не само поради ниската цена на работна ръка, но и поради качеството на работа, осъществена от българските специалисти.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 16 часа
    Apple води преговори за вграждане на Gemini на Google в iPhone
    Компанията е водила преговори и с OpenAI
    преди 17 часа
    Китайски доставчик на части за Tesla ще строи завод у нас
    Плановете са да бъдат разкрити до 200 работни места край Пловдив
    преди 17 часа
    Президентътвръчи мандат за съставяне на правителство на Мария Габриел
    Тя бе посочена като кандидат за министър-председател от ПГ на ГЕРБ-СДС
    преди 18 часа
    преди 19 часа
    В тази част на София цените на жилищата стигат 7 000 евро на кв. м
    Покупките на имоти на абсолютна стойност над 600 000 евро в столицата растат с 50%, отчитат от Unique Estates
    преди 23 часа
    Паскал Донахю: Ползите от приемането на еврото в България ще са за всички – и за българите, и за цяла Европа
    По време на посещението си у нас председателят на еврогрупата се срещна и с президента Радев