петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    12728 прочитания

    България през погледа на чужденеца

    Защо чужденците избират България за свой дом, какво им харесва и с какво не могат да свикнат, и връщат ли се българите от чужбина – Джузепе ди Бенедето, човекът зад FB групата Foreigners in Sofia & Friends, пред Economy.bg
    08 август 2019, 11:04 a+ a- a

    Ако се разходите из главните улици на София ще чуете основно чужда реч. По заведенията вероятно ще се натъкнете на италианци, испанци, гърци, германци, скандинавци, британци и др. Заговори се дори за „бум“, „нашествие“ и "тълпи" от чужди туристи, чули за България вероятно покрай по-големия брой полети на нискотарифните авиокомпании до столицата. Според данни на Министерството на туризма за 2018 у нас са регистрирани над 9,2 млн. чуждестранни туристически визити.
    Близо 86 хил. чужденци пък са избрали България за свой дом. Това поне показват последните данни на Европейската статистическа служба Евростат към 1 януари 2018. От тях около 71 хил. са били граждани на страни извън Европейския съюз (ЕС). Най-много сред тях са били руснаците - около 22 хил. души. Следват Турция и Сирия – с по около 12 800 души, а украинските граждани са били около 6 хил. души. Гражданите на страни от ЕС, които са живели в България към 2018, са около 13 хил. души. Данните на Евростат сочат, че в България са регистрирани и 1900 чужденци, които са пребивавали без гражданство.
    Според данни на Националния статистически институт (НСИ) през 2018 от чужбина са се завърнали над 16 хил. българи.
    Какво обаче стои зад сухите статистически данни? Решихме да попитаме човека, който вероятно има най-добър поглед по темата – италианецът Джузепе ди Бенедето. Той е създател на Facebook групата "Foreigners in Sofia & Friends" („Чужденците в София и техните приятели“). С над 23 хил. членове тя вероятно е най-голямата подобна група у нас.
    Джузепе пристига в София в края на 2014, за да започне работа в голяма международна компания, където отговаря за комуникацията и социалните медии. Тогава познава у нас само един човек, а днес – четири години по-късно, той вероятно е един от хората с най-много приятели от България и чужбина. Организира множество събития за членовете на групата, така че те да не се чувстват изолирани и самотни, когато пристигнат за първи път в София.

    Защо чужденците избират България за свой дом, какво им харесва и с какво не могат да свикнат у нас, в кои индустрии основно работят те, откъде идват и колко дълго остават у нас, как изглеждаме в очите им и връщат ли се българите от чужбина – попитахме Джузепе ди Бенедето.

    Началото

    Джузепе, как започна твоето пътешествие с Foreigners in Sofia & Friends?
    Преди четири години, когато се преместих в България, нямах никакви познати – познавах само един италианец. Сблъсках се с нормалните проблеми за всеки експат, който се премества да работи в чужбина. Имах нужда най-вече от полезна информация – например търсех си място, където да живея и ми трябваше агенция за недвижими имоти. След това имах нужда от компания – нови приятели и хора, с които да излизам. Започнах да търся в интернет и осъзнах, че няма изградена подобна общност. Затова реших да се заема. Започнах от моя най-тесен кръг колеги. Поканих ги да се присъединят в групата. И след няколко седмици бяхме около 80-100 души. Решихме да организираме първата среща. Събрахме се 20 души. Осъзнахме, че много от нас са в подобна ситуация. Общността се разрасна доста бързо.

    Какво те доведе в България?
    Намерих добра работа. Разбрах, че в София има интересни възможности за кариера за хора със специфични умения. Отговарях за социалните медии на голяма международна компания.

    Каква е целта на групата, колко е голяма и българите или чужденците преобладават в нея?

    Колко голяма е групата днес?
    Четири години по-късно групата вече има над 23 хил. членове, като продължава да расте. Организираме много събития. Вероятно вече са над 100.

    Мнозинството от тях са чужденци или българи?
    В момента са горе-долу по равно. Може би над 50% са чужденци. Много от българите в групата са живели в чужбина и са се завърнали. Или са просто такива, които учат чужди езици и искат да ги практикуват с чужденци.

    Каква е целта на групата?
    Основната цел на групата е да бъде общност за самопомощ, така че членовете й да си помагат, да задават въпроси и да получават отговори от хора, които са се сблъскали със същите проблеми. Освен това членовете ползват групата, за да се свързват с хора с подобни на техните интереси, да намират нови приятели и да организират събития, свързани с хобитата им.

    От кои страни основно са чужденците, които идват в България?
    Бих казал, че като цяло от страни от Европейския съюз, защото е по-лесно от чисто бюрократична гледна точка. Но чужденци има почти от всяка страна по света – от Северна и Южна Америка, от европейски страни, които още не са част от ЕС.

    Защо чужденците избират България за свой дом?

    Наблюдава ли се тенденция на чужденци, които идват да работят и живеят в България?
    Има такава тенденция и през последните години много експати се преместиха в България. Икономическите условия и данъчната система в страната вероятно са предимство. Някои професионалисти и особено фрийлансърите се преместват тук заради данъчната политика. Друга причина е много динамичната ИТ и стартъп среда. Някои чужденци идват заради по-ниските разходи за живот. Например някои пенсионери от чужбина решават да се установят, защото могат да имат комфортен живот с по-малко пари тук в сравнение с по-скъпи страни в Западна Европа.

    Освен за работа какви са другите причини, заради които чужденците идват в България? Да учат, да пътуват?
    Някои идват да учат отново заради по-ниските разходи тук в сравнение с родните им страни.
    София предлага много възможности и що се отнася до социален живот. Доста спокоен и безопасен град е. Има много събития. Смятам, че градът предлага точната комбинация от кариерни възможности, добър стандарт на живот и безопасност, което чужденците оценяват.

    В кои индустрии основно работят чужденците?

    В кои сектори основно работят чужденците?
    Основната индустрия, която привлича чужденците, е аутсорсинга. Има много големи компании с над 1000 служители в сектора в София. Повечето проекти, по които работят, са за чужди компании и затова те търсят хора с чужди езици.

    Освен аутсорсинг индустрията кои други сектори привличат чужденци?
    ИТ индустрията като цяло. Има много динамична и иновативна среда тук.

    Колко дълго остават те обикновено у нас?
    Познавам хора, които остават 3-4 години и след това се местят другаде. Зависи. Младите хора обикновено се местят по-често и за тях София е просто е една от спирките по пътя им. Но аз, както и повечето ми приятели дойдохме тук, без да знаем дали ще ни хареса, или не. След това някак си се влюбихме в този град. Всеки си има своя причина. И така останахме. Не всеки ден е цветя и рози, но да си експат си има своите плюсове и минуси.

    Какво най-много харесват чужденците в България и с какво не могат да свикнат у нас?

    Кои са розите у нас в очите на чужденците?
    Българите обикновено са много приятелски настроени и отворени. Така че средата е много приятна, но не винаги.

    Какво споделят членовете на групата – какво харесват най-вече в България?
    Обикновено им харесва храната, природата, че има много паркове и че София е доста зелен град. Обичат да правят кратки излети през уикендите и да изучават страната. Хубаво е, че в рамките само на час можеш да видиш много красиви места. Природата тук е прекрасна.

    С какви специфични предизвикателствата, се сблъскват чужденците в България?
    Може би основното предизвикателство за всички е езикът. Защото това не е език, който обикновено се учи в чужбина.

    Освен езика кои са основните неща, с които чужденците не могат да свикнат в България?
    За мен е трудно да свикна с това, което смятам, че е резултат от икономическите, социални и политически промени в България през последните години. Има някакъв вид фатализъм. Често чувам българите да казват: „Да, има корупция у нас, но какво можем да направим?“ Сякаш приемат ситуацията, която не харесват. Това понякога ме притеснява, вероятно защото ми напомня на проблемите, които имаме в моята страна и особено в Южна Италия. Това е обща черта между нас. Понякога мислим, че просто не можем да се справим, че това е по-голямо от нас.

    Какви са първите им впечатления за страната ни? Как изглеждаме в очите им?
    Впечатленията са много лични. Така че трябва да питате тях. Мога да споделя моите първи впечатления. Пристигнах в една много дъждовна и сива ноемврийска вечер. Взех такси от летището. И когато пристигнах в квартала на моя приятел, който ме подслони първите няколко дни, беше много тъмно, почти без никакви светлини. Това ми направи много лошо впечатление. Казах си: “Къде си? Защо реши да идваш тук? Майка ти беше права.“ На следващата сутрин слънцето изгря и аз промених мнението си.
    Смятам, че България има да извърви дълъг път, но има голям потенциал. Чужденците могат да дадат своя принос за това. И обикновено имаме желание, защото искаме да дадем нещо обратно на страната, която ни е подслонила и ни е дала поле за растеж. Познавам много чужденци, които биха искали да дадат нещо обратно, чрез неправителствени организации или чрез доброволстване.

    Връщат ли се българите от чужбина?

    Има ли тенденция на българи, завръщащи се от чужбина?
    Много българи се възползват от позитивните промени тук. Разкриват се нови работни места. Много компании търсят да назначат нови служители, разширявайки бизнеса си и екипите си. И ако си българин, живеещ в чужбина или си заминал заради по-добрите условия навън и виждаш, че можеш да се върнеш у дома, където има условия за теб, то тогава би бил щастлив да се прибереш. Защото тук са приятелите ти и семейството ти.
    В бъдеще може да се случат различни неща. Най-добрият сценарий би бил това, което наричам „Български ренесанс“, при който младите българи се връщат от чужбина, за да намерят по-добри условия и възможности за работа и растеж тук. И самите те да допринесат за подобряването на икономическата и социална среда.

    Как виждаш бъдещето на групата?
    Опитваме се да разрастваме общността. Скоро ще мога да обявя някои промени. Развиваме партньорства с неправителствени организации, които се занимават със социални каузи. Ще подобрим организацията. Сега вече имаме фондация, наречена Open Sofia. Опитваме се да предложим по-добри услуги за чужденците благодарение на партньорствата с неправителствени организации и бизнеси.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 35 минути
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research
    преди 2 часа
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 2 часа
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март
    преди 3 часа
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 3 часа
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 4 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове