четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6517 прочитания

    Услугата за споделени електрически тротинетки Lime стартира в София

    Отключването на Lime струва 1,5 лв. и по 0,3 лв. за всяка минута каране
    22 август 2019, 11:44 a+ a- a

    Отляво надясно: Тамаш Тот, оперативен мениджър, Lime; Петко Анчев, сътрудник по проект „Зелена София“; Якуб Олек, директор институционални отношения за Централна и Източна Европа, Lime; Фотограф: Илиян Ружин

    Услугата за иновативно предвиждване в градска среда Lime стартира в София. От 22 август, приблизително 4 минути ще са нужни за придвижване от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ до Народния театър „Иван Вазов“ с електрическите тротинетки на компанията.

    Lime е първата компания, която предоставя споделени електрически тротинетки на гражданите в столицата. Над сто е-тротинетки вече са разположени по централни улици и дават възможност на хората да се придвижват по бърз, лесен и устойчив начин. 

    За да използват Lime, потребителите трябва да изтеглят приложението, налично за Android и iOS, да намерят свободна тротинетка на картата и да я отключат чрез натискане на бутон и QR код. Когато карането завърши, потребителите трябва просто да следват инструкциите от приложението, за да прекратят карането и отговорно да паркират. Отключването на Lime струва 1,5 лв. и по 0,3 лв. за всяка минута каране. 

    „София е страхотен град и искрено се радваме да стартираме нашите услуги тук. Вярваме, че гражданите са готови да приветстват това споделено решение за микро мобилност в града и да „отключат“ новия си градски начин на живот. Работим съвместно със Столична община, за да предложим забавно, удобно и интелигентно решение на някои предизвикателства, като например задръстванията и замърсяването на въздуха. Бихме искали да насърчим столичани да паркират автомобилите си и да се придвижват до дадена дестинация по-бързо и екологично с електрическа тротинетка", коментира Тамаш Тот, оперативен мениджър в Lime.

    Според тазгодишния Индекс за трафика на компанията TomTom, София е на 21-во място сред градовете с най-големи задръствания в Европа. В допълнение към това, София, както и много други европейски градове, е изправена пред сериозен проблем, свързан със замърсяването на въздуха поради географското си разположение и човешката дейност. В столицата живеят над 1 260 000 души, а коефициентът за брой МПС на 1000 души население е 550-600 автомобила. Не само числеността, но и наличието на стари превозни средства с дизелови двигатели, са значителен източник на замърсяване на въздуха.

    Намалявайки броя на автомобилите на пътя, Lime облекчава задръстванията и спомага за ограничаване на замърсяването, като прави градовете по-добри и жизнеспособни в бъдеще. С над 65 милиона карания в световен мащаб, Lime елиминира повече от 32 милиона километра пътуване с кола и повече от 8 хиляди метрични тона въглеродни емисии, като е спестила близо 3 милиона литра газ, което се равнява на спирането от движение на 1700 пътнически превозни средства за една година. 

    „Електрическите тротинетки стават все по-популярни за придвижване в градска среда и това поставя въпроса за сигурността на всички участници в движението като основен приоритет. Проучихме опита на други градове и предизвикателствата, с които трябва да се справят. Затова София е един от първите градове в света, които определят специални места за паркиране на споделени превозни средства преди тяхното навлизане. Започнахме обособяване на около 200 локации за паркиране на велосипеди, тротинетки и мотопеди. Все повече хора търсят алтернатива на придвижването с автомобили и е важно това да става безопасно. Затова работим заедно с Държавната агенция за безопасност на движението по пътищата за регламентиране на  ползването на електрическите тротинетки с промени в Закона за движение по пътищата. Призовавам хората, които ще използват електрическите тротинетки за споделено пътуване да спазва правилата за безопасност на операторите на услугата", коментира Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 12 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 12 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 13 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 13 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 15 часа
    преди 18 часа