понеделник, 14 октомври 2019   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  597 прочитания

  Вход свободен в общинските музеи и Зоопарка в Деня на София

  На 17 септември ще бъде открита постоянната археологическа експозиция „Антична Сердика“
  17 септември 2019, 09:32 a+ a- a

  За Деня на София, 17 септември, с вход безплатен ще работят общинските музеи, галерии, Зоопаркът и парк "Врана", съобщават от Столична община. Подготвена е и програма за празника на София.

  На 17 септември 2019 г. от 13:00 ч. в закритото археологическо ниво под бул. „Княгиня Мария-Луиза“ № 2 ще бъде открита постоянната археологическа експозиция „Антична Сердика“.

  Постоянната експозиция „Антична Сердика“ се намира в един от филиалите на Регионалния исторически музей – София – Античния културно-комуникационен комплекс „Сердика“. Тя е разположена в закритото археологическо ниво под бул. „Княгиня Мария-Луиза“ № 2.

  Комплексът представя инсули (жилищни квартали) по протежението на главните улици на римския град, където са къщите на част от сердикийския елит. На площ от 6 000 кв. м са експонирани останки от шест улици, две раннохристиянски базилики, терми и пет сгради с жилищни и производствено-търговски функции.

  Повечето постройки разполагат със собствена отоплителна система и хигиенни помещения. Отличават се с интериорна декорация. Своеобразен акцент в комплекса е мозайката Felix, съхранена цялостно в една от сградите.

  От огромно значение за историята на града са останките на най-ранния християнски храм − Епископската базилика на Протоген, в която вероятно се е провел Сердикийският събор от 343 г., както и резиденцията на архиепископ Леонтий от края на VI в.

  Проучванията са осъществени в периода 2010 – 2012 г. във връзка с реконструкцията на централната градска част на София и изграждането на втората метролиния.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  11 октомври 2019, 16:02
  Туск: Има лъч надежда за споразумение за Брекзит
  Разговорите продължават, подчерта председателят на Европейския съвет
  11 октомври 2019, 11:34
  Борисов откри нов участък от АМ "Хемус"
  Бъдещето на Северна България е свързано със строителството на автомагистралата и осигуряването на бърза и безопасна пътна комуникация между София и Варна, подчерта премиерът
  11 октомври 2019, 10:49
  ЕС предупреди, че"враждебни" държави представляват риск за 5G мрежите
  За най-опасни се смятат държави, които не са членки на ЕС, или субекти, ползващи се с държавна подкрепа. При тях вероятността да атакуват 5G мрежи е най-голяма, се посочва в доклад на ЕС
  11 октомври 2019, 09:57
  Евродепутатите призоваха за по-строги мерки срещу руската дезинформация
  ЕП поиска и законодателство за предотвратяване на хибридните заплахи