понеделник, 14 октомври 2019   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  912 прочитания

  В София са базирани над 92% от българските технологични компании

  Столицата привлича 54% от инвестициите в България и произвежда 40% от БВП на страната
  19 септември 2019, 09:35 a+ a- a

  София привлича 54% от инвестициите в България и произвежда 40% от БВП на страната. В София са базирани над 92% от българските технологични компании и 72% от техните служители.  

  Тези данни бяха цитирани по време на форум на Германо-българската индустриално-търговска камара и Фондация „Конрад Аденауер“.

  "София се развива и е пример за успех, с който могат да се гордеят всички от управлението на града", каза Торстен Гайслер, ръководител на бюрото на Фондация „Конрад Аденауер“.

  Гайслер посочи също, че 6,8 млрд. лв. са инвестирани в България от германски инвеститори, това поставя Германия на второ място по инвестиции в страната. В София има множество нови бизнес сгради и нови работни места. 

  Добрите традиции в образованието в областта на инженерните специалности показват бързо развитие на стартиращи проекти. В София са позиционирани 95% от стартъпите в България и екосистемата е цялостно изградена с фондове за рисково финансиране, акселератори и инкубатори, а развитите компании вече инвестират в развойни центрове.

  "Над 70 компании от над 40 държави дойдоха да проучват София като място за инвестиции" – каза Владимир Данаилов, директор на Общинската агенция за инвестиции. "Средата, инфраструктурата се развиха, подобри се и бизнес климатът, а инвеститорите отчитат и качеството на живот в даден град преди да направят инвестиции" – посочи също Данаилов.

  Развивава се бизнес форматът City to city, като вече са направени контакти с 43 града, сред тях Берлин, Мюнхен.

  Кметът Йорданка Фандъкова посочи, че след създаването на Общинската агенция за инвестиции имаме проактивна политика за привличане на инвестиции в развитието на бизнеса и каним компании, които да инвестират в устойчива за града ни екосистема. "Нашите приоритети са за високотехнологични и чисти производства. Специалистите, добрата инфраструктура и данъчната политика правят София предпочитано място за чуждестранни инвестиции" – посочи също Йорданка Фандъкова по време на форума, цитирана от Столична община.

  "Представяме София и условията, които градът ни предлага. Поканихме 12 хотелски вериги, защото бихме искали да развиваме града ни като туристическа дестинация, най-вече за конгресен туризъм" – подчерта още Фандъкова.

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  11 октомври 2019, 16:02
  Туск: Има лъч надежда за споразумение за Брекзит
  Разговорите продължават, подчерта председателят на Европейския съвет
  11 октомври 2019, 11:34
  Борисов откри нов участък от АМ "Хемус"
  Бъдещето на Северна България е свързано със строителството на автомагистралата и осигуряването на бърза и безопасна пътна комуникация между София и Варна, подчерта премиерът
  11 октомври 2019, 10:49
  ЕС предупреди, че"враждебни" държави представляват риск за 5G мрежите
  За най-опасни се смятат държави, които не са членки на ЕС, или субекти, ползващи се с държавна подкрепа. При тях вероятността да атакуват 5G мрежи е най-голяма, се посочва в доклад на ЕС
  11 октомври 2019, 09:57
  Евродепутатите призоваха за по-строги мерки срещу руската дезинформация
  ЕП поиска и законодателство за предотвратяване на хибридните заплахи