сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    984 прочитания

    Лавров разчита на "добри шансове" за АЕЦ Белене

    България се надява на активизиране на икономическото сътрудничеството с Русия, съобщи външният министър Захариева
    21 октомври 2019, 16:25 a+ a- a

    Руският външен министър Сергей Лавров разчита, че руската държавна компания „Росатом“ има „добри шансове“ да спечели обществената поръчка за изграждането на АЕЦ „Белене“.

    "Росатом“ е готов да участва в процедурите по подбор на строител на АЕЦ „Белене“. Разчитаме на добри шансове за нашата държавна корпорация, като се има предвид, че именно тя е производител на атомните реактори и автор на технологията за проекта“, подчерта Лавров, цитиран от руската агенция ТАСС.

    В момента в България тече процедурата по избор на кандидатите за участие в проекта, сред които е и руската компания „Росатом“

    Лавров прие и поканата на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева да посети България догодина.

    Захариева е на посещение в Москва, за да обсъди с руския си колега възможностите за активизиране на двустранните отношения в сферата на търговията, туризма, културата, образованието. Визитата й е първата на външен министър на България в Москва от 2011 насам.

    „Щастлива съм, че съм тук в годината, когато честваме 140 години от установяването на двустранните дипломатическите отношения между България и Русия. Това е важна година за нас и защото отбелязваме 140 години от създаването на българската дипломатическа служба. През последните 2 години политическият диалог между нашите страни се възобнови, имаше български посещения на най-високо ниво в Русия. Абсолютно естествено е и външните министри да обменят визити “, заяви Захариева.

    „Искаме да продължим двустранния диалог, който през последните години се развива добре. Отношенията ни се основават на дълбоки исторически традиции, имат културни и духовни корени“, каза Сергей Лавров.

    Акцент в разговорите бяха теми от икономиката и търговията, сътрудничеството в енергетиката и туризма, в сферата на културата, образованието, транспорта. Външният ни министър изрази неудовлетворение от дисбаланса в двустранната търговия между двете страни. За 2018 двустранният стокообмен е достигнал 4,144 млрд. долара. В сравнение с 2017 година в търговския оборот е отбелязан спад от 4,1 на сто, а отрицателното търговско салдо за България се е увеличило с 22,4%.

    „За първата половина на тази година показателите са по-добри, но мисля, че имаме потенциал - особено в износа от България за Русия, който все още е неудовлетворителен. Виждам възможности в сферите на хранително-вкусовата промишленост, в технологиите. Надявам се, че работата на смесената междуправителствена комисия за търговско и икономическо сътрудничество, която заседава във Варна през септември, ще допринесе за активизиране нашите двустранни отношения в тази област“, заяви Захариева.

    В момента основен дял в българския износ за Русия заемат медикаментите – 29,6 на сто, както и табла, панели, конзоли, полиспасти, хладилници и др. Около 85% от вноса от Русия се формира от минерални продукти и горива, а останалата част се състои от суровини, материали и изделия на машиностроенето.

    По отношение на енергетиката Захариева подчерта значението за България на проекта „Балкански поток“ и намеренията на българското правителство да изгради в срок газопреносната мрежа от българо-турската до българо-сръбската граница - трасе, по което се планира да бъде транзитиран газ и от газопровода „Турски поток“.

    „Днес нашият премиер откри част от трасето на „Балкански поток“. Договорът за реализацията беше подписан през септември, инвестираме много, строителството върви и се надяваме, че до края на 2020 тръбата ще стигне до границата със Сърбия. Това е важен за нас проект“, заяви външният ни министър.

    И двамата министри изразиха неудовлетворение от спада на туристическия поток от Русия към България. Екатерина Захариева подчерта, че България всяка година подобрява консулските си услуги, както и процедурите по облекчено издаване на визи за руски туристи, в съответствие с правилата на ЕС.

    „Вече издаваме многократни визи за 2 и 3 години, не само за собственици на имоти. В Русия от тази година имаме общо 59 изнесени визови центъра, освен трите ни консулства. Това ще окуражи повече руснаци да дойдат в България“, заяви Захариева. По предложение на МВнР от догодина ще се издават и двукратни 6-месечни визи за руски туристи, които за първи път посещават страната ни.

    511 000 руски туристи са посетили страната ни през 2018 г., което нарежда Русия на 6-о място по брой туристи в България. По данни на руската страна около 300 000 руски граждани притежават недвижими имоти у нас. Консулската ни служба в Москва годишно издава около 200 000 визи или около половината от броя на визите, издавани от всички български задгранични представителства.

    Според Екатерина Захариева за повишаване на туристическия поток роля ще има и подобряването на транспортните връзки с Русия – чрез повече чартъри и директни самолетни полети, както и нови фериботни връзки.

    Сред основните теми в разговора между двете делегации бяха и връзките в образованието. В Русия в момента се обучават около 600 български студенти, а в България – 340 руски. Външният ни министър изрази съжаление, че двете страни още не са подписали нова 5-годишна Програма за сътрудничество в областта на образованието, науката и културата, която българската страна вече е съгласувала. Захариева предложи тази програма да бъде подписана по време на визита на руския външен министър у нас догодина.

    Лавров благодари за подкрепата, която българската страна оказва за изучаването на руски език в страната ни. Двамата министри се договориха догодина да се състоят консултации между МВнР на двете страни.

    Руският първи дипломат връчи на Захариева и документ за безвъзмездно и безсрочно ползване на дипломатическия имот „Българско посолство на Република България в Москва“, с което окончателно приключи процедурата по регистрация на правата върху терена на посолството ни в руската столица.

    В хода на дискусията външните министри на България и Русия обсъдиха и теми от световния и европейски дневен ред, сред които европейската сигурност, регионалното сътрудничество и ситуацията на Балканите, ситуацията в Сирия след турската военна операция. Захариева и Лавров изразиха безпокойство от липсата на диалог между Белград и Прищина. Външният ни министър изрази и съжаление от липсата на решение на Европейския съвет за начало на преговори за присъединяване с Република Северна Македония и Албания.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 13 часа
    Проучване: 15% от офисите в София са празни
    Броят на операторите на гъвкави работни пространства в столицата е 63, предлагат общо 8717 работни места
    преди 15 часа
    Турция ще предлага визи за дигитални номади
    Могат да кандидатстват жители на ЕС, на Обединеното кралство, САЩ, Канада, Швейцария, Русия, Украйна и Беларус
    преди 15 часа
    преди 16 часа
    FlixBus с нови маршрути от и до България за лятото
    Нови линии ще свързват София и Атина, Бургас и Истанбул, както и Румъния с българското Черноморие
    преди 18 часа
    Дава се възможност бебетата да бъдат ваксинирани срещу коклюш по-рано
    В България регистрираните до момента случаи на коклюш са 314, спрямо 4 за същия период на 2023 г.
    преди 19 часа
    Сирма се подготвя за двойно листване на борси в САЩ и Европа и нови придобивания
    Групата ще обедини всички дъщерни дружества под единен бранд