събота, 22 февруари 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2512 прочитания

  София ще има своята първа „Улица на времето”

  Как най-късата пешеходна улица в София - Малко Търново, ще бъде превърната в интерактивен открит музей, научете от Филип Бояджиев, автор на проекта
  22 октомври 2019, 09:25 a+ a- a

  Филип Бояджиев, графичен дизайнер и автор на проекта „Улица на времето”

  Ако скоро сте се разхождали из центъра на София, може би вече сте забелязали новия облик на най-късата пешеходна улица в града - Малко Търново. Реновирането се осъществи през летните месеци като дарение от строително-инвестиционната компания BLD към Столична община. Улицата вече е отворена за преминаване с подменени настилки и подземна инфраструктура, отстранени течове, ново осветление и елементи, пребоядисани фасади и почистено окабеляване. 

  Новостите обаче не спират дотук. Предстои улица Малко Търново да се превърне в интерактивен открит музей, който ще представя легенди и разкази от историята на София на минувачи чрез различни инсталации и елементи. Проектът носи името „Улица на времето” и се очаква да бъде реализиран до края на годината. Негов автор е Филип Бояджиев, който разработи информационната система за ориентация към туристически обекти в София.

  Задачата на проекта е да съхранява и разказва историите и легендите на улицата на жителите и гостите на София, и да превърне ул. Малко Търново в още по-любим и емблематичен символ на града.

  На своите скромни 60 метра уличката пази спомени и артефакти, които свидетелстват за някои от най-значимите епохи в българската история. Под жълтите павета се крият останки от римско време, градски легенди за часовниковата кула от епохата на Възраждането и спомени за Цар Борис III и любимия му бар „Луна”. На улицата до ден днешен стои и една тайна врата, възпята в рок балади, зад която се крият килиите на Държавна сигурност от времето на комунизма.

  Вижте какво разказа Филип за проекта пред Economy.bg и как ще бъде преобразена най-късата пешеходна улица в София: 

  Как започна всичко, как ще изглежда Малко Търново като „Улица на времето” и кога се очаква да бъде завършен проектът?
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  Пореден рекорд в търговията ни с Германия
  За трета поредна година българският износ изпреварва вноса от Германия
  преди 1 ден
  Борисов: Ще вървим към чакалнята на еврозоната само при абсолютен консенсус
  България ще влиза в чакалнята на еврозоната само по фиксирания курс, заяви премиерът след среща с зам.-пред. на ЕК Валдис Домбровскис
  преди 1 ден
  Директни полети между България и Хърватия от 1 май
  Самолетните полети между София и Загреб ще бъдат три пъти седмично
  преди 1 ден
  преди 1 ден
  Продадоха Victoria's Secret
  Сделката оцени марката за дамско бельо на 1.1 млрд. долара