събота, 16 ноември 2019   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1010 прочитания

  Български компании с 30 млн. лв. износ чрез магазините на Лидл

  През 2018 г. 36 местни производители са изнесли над 100 продукта в 20 държави в Европа
  06 ноември 2019, 15:16 a+ a- a

  Продажби за над 30 млн. лева са реализирали български производители в магазини на Lidl в Европа през 2018 г., което е 100% ръст спрямо предходната година. Благодарение на партньорството си с Лидл България, 36 български компании изнасят продукция извън страната, като постигнатите резултати през миналата година надвишават сумата на продажбите, реализирани през 2016 г. и 2017 г., взети заедно.

  Тези резултати бяха представени от главния изпълнителен директор на Лидл България Милена Драгийска и министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева на събитие, заедно с представители на двама от българските производители, реализирали значителни продажби в търговската мрежа на Lidl в Европа - група Симид и Смарт Органик АД.

  „Приветствам всички усилия, които правят търговските вериги и конкретно Lidl в подкрепа на българските производители. Разговорите с тях в тази посока стартирахме през 2016 г., когато започнахме да говорим какви програми да се направят. Смея да твърдя, че няколко години по-късно, те показват много добри резултати. Надявам се това сътрудничество да продължи, така както показват първите резултати в този период. Бих искала да поздравя Lidl за контрола на качеството на продуктите, които продават, защото потребителите имат нужда от качествени продукти по всяко време“, заяви министър Танева.

  До края на септември 2019 г. 36 български производители са успели да реализират продажби в търговската мрежа на Lidl в Европа на обща стойност от почти 24 млн. лв., предлагайки 112 продукта на 22 пазара. Сред тях са и нови пазари като Великобритания, Северна Ирландия и Сърбия.

  Държавите, в които се реализират най-много продажби на български стоки в търговската мрежа на Lidl през последните 2 години, са Румъния, Германия, Гърция, Полша и Сърбия. Румъния дължи високите си резултати най-вече на износа на хляб, в Гърция се реализират значителни продажби на олио, а фаворитът в Германия са сурови био барчета, които са и първият български продукт с касово позициониране в над 3200 магазина на Lidl в Германия.

  „Работим с Lidl от 2010 г., когато започнахме с 14 артикула, а днес вече сме с 40. Съвместното ни партньорство поставя пред нас безкомпромисни изисквания за качество на произвежданите продукти, както и постигане на най-високи сертификационни нива. Това ни помага самите ние да ставаме по-добри, непрекъснато да се развиваме, да работим в посока на продуктови иновации като чисти рецепти, например, нови вкусове и продукти. Тези възможности ни правят по-конкурентоспособни както на българския, така и на международните пазари“, заяви Поли Димова, директор „Продажби“ на група „Симид“.

  „Развиващите се отношения между „Смарт Органик“ и Lidl ни дават възможността да презентираме наши продукти във все повече европейски държави. Това сътрудничество налага високи изисквания към качеството на продуктите, готовност за големи заявки и тяхното гъвкаво и навременно изпълнение, осигурява ни добро натоварване на мощностите и увеличаване ефективността на производството. Вследствие на това партньорство създадохме нов цех за производство – инвестиция, която е важна за нас и за целия ни бизнес“, сподели Яни Драгов, изпълнителен директор на „Смарт Органик“.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 11 часа
  ЕС не се справя с антимикробната резистенстност
  Според Европейската сметна палата има известен напредък, но годишно от нелечими бактерии в ЕС умират 33 000 души, а икономическата цена е €1,5 млрд.
  преди 13 часа
  Хонконг изпадна в рецесия
  Това се случва за първи път от 10 години насам
  преди 13 часа
  15 държави поискаха търговски компенсации заради Брекзит
  Държави от различни точки по света са притеснени за своя износ за ЕС
  преди 14 часа
  Предложението за болничните ще бъде ревизирано
  Първият ден ще се плаща на родителите, които гледат болни деца, и при трудови злополуки
  преди 16 часа
  Amazon оспорва сделката на Пентагона с Microsoft
  Тя е на стойност близо 10 милиарда щатски долара
  преди 18 часа
  Очаква се най-много българи да подадат докуметни за уседналост във Великобритания
  Над 600 000 европейци са кандидатствали само през октомври