петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3150 прочитания

    България: №1 в света по отношение цената на живот за чужденци

    В цялостната класация Expat Insider 2019 Survey страната ни се нарежда на 11-то място в света сред най-добрите държави за експатриати
    05 декември 2019, 14:34 a+ a- a

    В тазгодишната класация Expat Insider 2019 абсолютен лидер в световен мащаб в категорията „Цена на живот“ е България. Класацията подрежда страните, като изследва редица категории, включително „Цена на живот“, „Качество на живот“, „Лични финанси“, „Ниво на удовлетворение“, „Колко лесно е заселването в дадена държава“, „Възможности за работа“, „Семеен живот“ и др. По показател „Цена на живот“ след нас се нареждат Виетнам, Еквадор и Мексико. Най-скъп пък е животът в Хонконг, Дания и Швейцария.

    В общата класация страната ни за малко изпуска Топ 10 и е на 11-а позиция.

    В тазгодишното проучване  Expat Insider 2019 са участвали рекордният брой 20 259 души от 182 националности, разпръснати в 187 страни и територии по света. Всички участвали в допитването са експатриати*. Класацията се гради на фактори като: качество на живот, колко лесно е заселването в дадената държава, възможности за работа, семеен живот, лични финанси и цена на живот.

    Източник: Expat Insider 2019 Survey

    Въпреки рекордно високият брой участници, дестинациите в тазгодишната класация са малко по-малко като брой. Това се дължи на факта, че за да влязат в класацията, от дадена държава или територия трябва да има поне 75 интервюирани. Така през 2019 дестинациите в класацията са 64, а през 2018 бяха 68.

    Няколко са основните дестинации, които привличат най-голям брой чужденци – 3 от всеки 10 живеят в Германия, САЩ, Швейцария, Великобритания или ОАЕ. Въпреки това тазгодишното издание включва и някои по-необичайни дестинации като Аруба, Туркменистан или Вануату.

    България се нарежда на 11-о място от 64 държави в Expat Insider 2019, като отбелязва скок от 10 позиции спрямо миналата година (21-о място). Експатриатите са особено щастливи от личните си финанси и цената на живот в страната. Въпреки това страната се нарежда в средата по показател „Качество на живот“ (31 място) и „Колко лесно е заселването“ (25 място).

    Страната ни присъства в класацията за втори път, откакто тя съществува. Въпреки това е подобрила значително резултата си само в рамките на година, коментират от Internation.org. 

    Експатриатите у нас намират нови приятели много лесно (75% в сравнение с 54% глобално), свикват бързо с местната култура (72% спрямо 62% глобално), но се оплакват от езиковата бариера, която намират за много трудна за преодоляване. Това което притеснява чужденците у нас са: местната икономика (44% позитивно мнение, на фона на 63% в глобален мащаб), политическата стабилност (50% спрямо 61% глобално). Страната не се представя достатъчно добре и по отношение на дигиталния живот. В тази подкатегория страната ни е на 43-о място от 64 държави.

    Топ 10 най-добри дестинации за експатриати в света (източник: Expat Insider 2019 Survey)

    За първи път от 6 години насам Виетнам и Малайзия се нареждат в Топ 10. За сметка на това Кувейт, Италия и Гърция отново са в последните 10 на тази класация.

    Последните 10 държави в тазгодишната класация (Източник: Expat Insider 2019 Survey)

    *Експатриатите са лица, които пребивават временно или постоянно в страна, различна от тяхната родина. Най-често терминът се използва за назоваване на висококвалифицирани професионалисти или мениджъри, изпратени в чужбина от техните работодатели.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 15 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 1 ден
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 1 ден
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 1 ден
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 2 дни
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство