вторник, 19 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2443 прочитания

    FT: България привлича рекордни инвестиции в технологичния сектор

    Facebook, Световната банка и самият „Файненшъл таймс“ разкриха свои технологични центрове в София през последната година
    06 декември 2019, 12:01 a+ a- a

    България, най-бедната държава в ЕС, привлича голямо количество чуждестранни инвестиции на зелено* в сферата на информационните и комуникационни технологии (ИКТ), пише „Файненшъл таймс“.

    За повишаването на инвестициите спомага и „Файненшъл таймс“, който откри технологичен център в София през април 2019 със 110 служители. Други скорошни инвеститори са Facebook и Световната банка, които също отвориха офиси за ИКТ услуги в столицата тази година.

    През 2018 страната получава рекордно високи чуждестранни инвестиции в технологичния сектор с 16 проекта, оценени на 240 милиона щатски долара, повечето от които, реализирани в София. Чуждестранните инвестиции в сектора се повишават непрекъснато от 2015 насам, според данните на fDI Market, услуга на FT, която проследява съобщенията от чуждестранни компании за инвестиции на зелено, които осигуряват нови съоръжения и работни места.

    „Преди да изберем България проучвахме няколко локации в Азия, Европа и Великобритания“, заяви Кат О'Риърдън, главен директор Продукция и информация на „Файненшъл таймс“, при откриването на новия център. „Отдавнашната репутация на София като център на техническо съвършенство, заедно с историята ѝ в сферата на базите данни и изкуствения интелект, както и утвърждаването на града като технологична столица на Балканите, я направи неустоима дестинация.“

    По данни на fDI до 2015 трансграничните инвестиции в българския ИКТ сектор са били средно по 5 проекта годишно. След това страната става основна цел за чуждестранните инвестиции, като привлича 30% от всички проекти през миналата година.

    България има дългогодишни традиции в ИКТ сферата и електрониката, които датират още от времето на комунизма, коментира изданието. През 2018 ИКТ секторът реализира продажби в размер на $3.2 млрд., което е 45% ръст на годишна база, според данните на International Data Corporation. В страната оперират 12 000 компании, от които 90% са в София, където работят 50 000 души. Около 70% от компаниите продават своите услуги изцяло на чуждестранния пазар, по данни на американския департамент по търговията.

    Изданието цитира няколко компании, създали свои ИТ центрове в София, като например Genius Sports Group, които отварят офис у нас през 2015, в който в момента са заети 320 души, а компанията планира удвояване на броя им в следващите 5 години. От компанията обясняват, че са „разпознали потенциала на София като технологичен център на световно ниво“ още през 2015, както и че България предоставя достъп до огромен набор от таланти в сферата на технологиите и развитието на продукти.

    Глобалната софтуерна компания Acronis, за която в момента у нас работят 200 инженери възнамерява да увеличи екипа си до 1000 души в следващите няколко години, като очаква България да се превърне в глобален център за иновации в киберсигурността.

    Почти половината преки чуждестранни инвестиции в страната от 2018 насам са под формата на разширяване на дейността на вече съществуващи компании, особено в сектора с добавена стойност - развойни проекти (R&D), показват данните на fDI Market.

    Сред предимствата на страна „Файненшъл таймс“ изрежда – широколентови услуги, които са сред най-бързите в Европа, плосък данък от 10% върху корпоративните печалби и личния доход, конкурентни цени на труда и на живота. Освен това страната е втора в Евопа по заетост на жени в ИКТ сектора (45% през 2018) и има лесни лицензионни процедури за започване на технологичен бизнес. Един на всеки 10 работещи в София, работи в ИКТ сектора, повече от половината новонаети офиси са заети от технологични компании.

    Тази година София е един от 8-те града в Европа, избрани за дом на първите европейски суперкомпютри, което е най-голямата инвестиция на ЕС в научната инфраструктура на страната, коментира „Файненшъл таймс“. София е на второ място сред 10-те най-бързо растящи технологични центъра в Европа според State of the European Tech report, 2018. 

    Данните на fDI показват, че повечето чуждестранни инвеститори в технологичния сектор в страната, през последните 2 години, са от ЕС и САЩ.

    Преимущество за страната е и близостта ѝ до Румъния и Сърбия, като страните формират триъгълник, които някои наричат „Силициевата долина на Югоизточна Европа“. Чуждестранните инвестиции в сектора на технологиите в Букурещ също са нараснали експоненциално в годините след 2015, отбелязва още изданието.

    Статията отбелязва както плюсовете, така и минусите на България и нещата върху, които трябва да работи допълнително. Така например Яков Милатович, регионален икономист в Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), отбелязва пред изданието, че България е изостанала с 25 позиции в индекса за правене на бизнес на Световната банка за последните 5 години, докато други държави напредват. Трябва да се положат и още усилия за борба с корупцията, подобряване на социалната политика, особено грижата за семейството. Например по-добрата достъпност до детски градини би била добър сигнал за развитието на частния сектор, отбелязва Милатович. 

    Преките чуждестранни инвестиции, както и чуждестранните инвестиции на зелено (включително сливания, придобивания, междуфирмени заеми и др.) не са възстановили нивата си от преди глобалната финансова криза 2008-2009, когато са нараствали с бързи темпове след приемането на страната ни в ЕС през 2007. Въпреки това паричните потоци показват позитивна тенденция, въпреки бавното възстановяване, подкрепени от инвестициите в ИКТ сектора, коментира още изданието.

    *инвестиции на зелено – вид директна чуждестранна инвестиция, чрез която компанията майка създава дъщерно дружество в друга държава, като изгражда дейността си от нулата. Освен изграждането на нови съоръжения за производство, тези проекти могат да включват и строителството на дистрибуционни центрове, офиси и жилища.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 16 минути
    Siemens и Nvidia разширяват сътрудничеството си в сферата на генеративния AI
    Нов продукт съчетава Siemens Xcelerator с Nvidia Omniverse Cloud API
    преди 3 часа
    Анна Панчева е новото лице на направление „Човешки ресурси“ в Kaufland България
    Нейният фокус са привличането на таланти и работодателска марка
    преди 4 часа
    Оптимистични данни от Китай в началото на годината
    Индустриалното производство и търговията с по-голям от очаквания ръст през януари и февруари
    преди 5 часа
    3 компании инвестират близо 18 млн. лв. в София и Омуртаг
    От юни 2023 г. Са издадени сертификати за инвестиции в размер на 510 млн. лв., които ще разкрият над 2000 нови работни места
    преди 22 часа
    Apple води преговори за вграждане на Gemini на Google в iPhone
    Компанията е водила преговори и с OpenAI
    преди 23 часа
    Китайски доставчик на части за Tesla ще строи завод у нас
    Плановете са да бъдат разкрити до 200 работни места край Пловдив