петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1536 прочитания

    Работодателите са оптимистично настроени за 2020 г.

    Последното изследване на ManpowerGroup показва, че компании от различни сектори все по-често аусорсват специфични задачи и така се справят с липсата на кадри
    10 декември 2019, 09:36 a+ a- a

    Българските работодатели ще посрещнат новата година оптимистично, като увереността им за наемане на служители през първото тримесечие на 2020 г. се очаква да е положителна във всички индустрии и региони в страната. 

    Десет процента от 623 работодатели, включени в Обзорното изследване на ManpowerGroup за заетостта, планират да наемат нови служители през първите три месеца на годината, 6% предвиждат да намалят работната сила и 82% не очакват промяна. След като данните бъдат коригирани спрямо сезонните колебания, нетната прогноза за заетостта* е +7% и остава непроменена в сравнение с предишното тримесечие и същия период на миналата година.

    „Настроенията на работодателите на пазара на труда в България остават оптимистични и компаниите във всички индустрии и региони планират по-скоро да увеличат, отколкото да намалят нивата на заетост,” каза Александър Хангимана, управляващ директор на ManpowerGroup Балкани. „Също така забелязваме, че компании от различни сектори започнаха все по-често да се обръщат към алтернативни решения, например аутсорсинг на специфични задачи, в опит да се справят с липсата на таланти и това е една от основните причини за техния оптимизъм.”

    Източник: ManpowerGroup

    Данните от Обзорното изследване на ManpowerGroup за заетостта разкриват, че работодателите във всички 10 индустриални сектора очакват да увеличат работната сила в периода януари-март. Най-силно темпо на наемане се предвижда в сектор „Минно дело”, където нетната прогноза за заетостта е +13% - увеличение от 12% в сравнение с предишното тримесечие и същия период на миналата година. Стабилно увеличение на заетостта се очаква и в сектор „Строителство”, където прогнозата е +12%, както и в секторите „Производство” и „Транспорт, складове и комуникации“ с прогнози от +11%. Работодателите от сектор „Финанси, застраховане, недвижими имоти и бизнес услуги“ предвиждат умерен климат на наемане с прогноза от +9% и прогнозата за „Публичен и социален сектор” е +8%. В същото време работодателите от сектор „Земеделие, горско стопанство, лов и риболов“ очакват най-слабия пазар на труда, като отчитат предпазлива прогноза от +1%.

    Намеренията за наемане намаляват в пет от 10-те индустриални сектора в сравнение с предишното тримесечие, като сектор „Земеделие, горско стопанство, лов и риболов“ отчита най-значителен спад от 9%. Спрямо същия период на миналата година плановете за наемане се засилват в пет от 10-те индустриални сектора - „Минно дело”, „Публичен и социален сектор”, „Строителство”, „Транспорт, складове и комуникации“ и „Производство”. В същото време перспективите за наемане намаляват в четири сектора със значителен спад от 20% в сектор „Финанси, застраховане, недвижими имоти и бизнес услуги“.

    От регионална гледна точка в периода януари-март се предвижда увеличение на работната сила във всички пет региона. За девето поредно тримесечие най-силен пазар на труда се очаква във Варна, където нетната прогноза за заетостта е +13%. Предвижда се скромно увеличение на числеността на служителите в Пловдив и София с прогнози от +8%, докато прогнозата за Бургас е +7%, а работодателите в Русе отчитат най-слабите намерения за наемане с прогноза от +3%.

    Също така през следващите три месеца работодателите във всички (според размера си) организации предвиждат да увеличат нивата на заетост. Работодателите от големите предприятия (250+ служители) очакват най-силното темпо на наемане, като отчитат нетна прогноза за заетостта от +22% - увеличение от 2% в сравнение с предишното тримесечие. Работодателите от средно големите предприятия (50-249 служители) предвиждат умерено темпо на наемане с прогноза от +8%, докато отчетените прогнози за малките (10-49 служители) и микропредприятията (по-малко от 10 служители) са съответно +7% и +4%.

    *Нетната прогноза за заетостта се получава, като от процента на работодателите, които очакват увеличение на общия брой заети лица, се извади процентът на работодателите, които предвиждат намаляване на заетостта.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 минути
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 16 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 16 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 17 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 24 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 1 ден
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава