четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1271 прочитания

    Кандидатстваме за по-големи потребителски кредити

    Повишеният апетит за по-големи суми е знак, че хората не очакват сериозна икономическа криза и са готови да харчат повече, коментират от БНП Париба Лични Финанси
    11 декември 2019, 13:31 a+ a- a

    В периода юни-ноември 2019 г. средният размер на заявленията за потребителски кредити в страната за първи път е надвишил 7 000 лева. Сумата е 7 160 лева, което е ръст от 8% в сравнение с периода ноември 2018 г.-май 2019 г.

    Това сочат данните от новото издание на обзора „Потребителският кредит на българина“, изготвено от БНП Париба Лични Финанси.

    По-високият размер на изтеглените кредити показва, че българите продължават да са уверени по отношение на личните си финанси и желаят да повишат стандарта си на живот с помощта на потребителски кредити, коментират от компанията.

    Кредитите с най-висока средна сума са за обединяване на задължения – 9 524 лева, което е ръст от 9,8% в сравнение с предходното полугодие. Това пък е ясен знак, че финансовата култура на българите се повишава и те управляват разумно семейния си бюджет, се посочва още в анализа на финансовата институция.

    Нова тенденция е, че подобно на много европейци в по-богатите държави, българите на възраст над 50 години кандидатстват за кредити за ремонт на дома, покупка на нов автомобил или ваканции. Обяснението за тази тенденция е, че стандартът на живот на все повече българи се повишава и се доближава до европейското разбиране за средна класа.

    Тези три тенденции показват, че българите имат положителна нагласа за бъдещето си, заключават от БНП Париба. Повишеният апетит за по-големи потребителски кредити също така е знак, че хората не очакват сериозна икономическа криза и затова са готови да харчат повече.

    Най-често българите кандидатстват за потребителски кредити за ремонт на дома. Делът на тези заеми е 35,6%, което е ръст от 8% в сравнение с периода ноември 2018 г.-май 2019 г. На втора позиция са кредитите за обединяване на задължения с 28,8% от заявленията. След тях се нареждат заемите за покупка на употребяван автомобил с 13,6% от молбите.  

    Вижте топ 10 на проектите, финансирани с потребителски кредит от БНП Париба Лични Финанси (като процент от всички молби, получени в периода юни-ноември 2019): 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 11 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 11 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 12 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 12 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 14 часа
    преди 17 часа