петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1728 прочитания

    До две години в "София Тех Парк" ще работят 2 500 души

    В момента там работят 25 компании, които осигуряват над 700 работни места
    18 декември 2019, 08:59 a+ a- a

    В "София Тех Парк" сега  работят 25 компании, като са осигурени над 700 постоянни работни места, а плановете са присъствието на бизнеса да нараства и през следващите две години в "София Тех Парк" да работят над 2500 души от високотехнологични сектори на българската икономика, както и международни компании, които реализират свои проекти във фокусните области на парка – ИКТ, науки за живота, зелена енергия. Това обяви изпълнителният директор Тодор Младенов, който отчете изпълнението втория етап от развитието на парка. Той е финансиран по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020. Общата стойност на финансирането е в размер на 12.3 млн. лева, като 1.8 млн. лв. са държавното съфинансиране.

    Според Младенов новото съвременно високотехнологично оборудване за Лабораторния комплекс дава възможност на екипите на научните звена да посрещнат нуждите на българския, регионалния и международния бизнес в областта на разработването на иновативни стоки или услуги.

    Младенов подчерта, че изминалата година е била положителна и ползотворна за развитието на научно-технологичния парк. Част от екосистемата му вече са компании като Bosch с инженерния си екип, който разработва иновации в областта на автомобилостроенето, Центърът за споделени услуги на Световна банка, Арк Академи, в която се обучават млади хора в областта на високотехнологичните приложения за филмовата и гейм индустрията. Инкубаторът на парка предлага не само отлични условия за малки и средни компании, но и услуги и консултации, които да допринесат за развитие на иновативните идеи на предприемачите.

    Изпълнителният директор посочи и някои от основните проекти, по които ще работи София Тех Парк през 2020. Планира се през третото тримесечие на годината да бъде пуснат в експлоатация българският суперкомпютър, който е част от европейската мрежа EuroHPC. Той ще бъде разположен в нова сграда на територията на научно-технологичния парк, като в момента са в ход процедури по проектирането й. Очаква се машината да привлече интереса на изследователи и представители на индустрията от България и Европа в области като автомобилостроене, фармация, медицина и др. „Това ще е възможност и за създаване на още по-добра синергия между отделните научни звена, както и потенциал за съвместно изпълнение на интердисциплинарни проекти, каквито индустрията все повече задава“, коментира Младенов. Той посочи, че плановете предвиждат до 3-4 години да бъде доизграден капацитет, който ще даде възможност София Тех Парк да се превърне в цифров иновационен хъб.

    Екипът на „София Тех Парк“ АД представи и концепция за развитието на проекта за научно-технологичен парк в рамките на нова Фаза 3, за която дружеството ще кандидатства за финансиране по ОП „Иновации и конкурентоспособност“. Директорът дирекция „Иновативни проекти“ Михаил Илиев посочи планираните към момента бъдещи дейности, които предвиждат на този етап да бъде разширен инфраструктурния капацитет на парка като се надгради с нови лаборатории и офисни пространства, от които бизнеса и индустрията имат нужда, да създаде makerspace, както и офис за технологичен трансфер, да се изгради дигитален иновационен хъб в областта на High Performance Computing, Big Data и Artificial Iintelligence, както и създаване на различни изследователско-развойни центрове, които да изпълняват услуги в подкрепа на българския и регионалния бизнес, както и организиране на офис за технологичен трансфер.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 9 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 9 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 9 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 10 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 12 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години