петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1185 прочитания

    Очаква се до края на годината инвестициите у нас да достигнат 2 млрд. лв.

    Стартира съвместната работа на Министерството на икономиката и ОИСР за изготвяне на Преглед на инвестиционната политика
    04 февруари 2020, 14:20 a+ a- a

    Очаква се стойността на сертифицираните от Министерството на икономиката проекти за инвестиции в България до края на 2020 година да достигнат стойност от 2 милиарда лева. Това стана ясно по време на сесията по стартиране на Прегледа на инвестиционната политика на България по присъединяването ѝ към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Сесията бе открита от зам.-министъра на икономиката Лъчезар Борисов. 

    На 20 септември 2019 г. министърът на икономиката на България представи националния План за действие на България за периода 2019-2020г. пред Съвета на ОИСР, който показва реализирания от страната напредък в процеса на подготовка за членство в ОИСР през последните години и заложените по-нататъшни конкретни ангажименти и действия за изпълнение на критериите и стандартите на Организацията. Извършването на Преглед на инвестиционната политика е една от приоритетните области на работа с ОИСР в националния План за действие на България.

    Той отбеляза, че благодарение на активния инвестиционен маркетинг нараства броят на компаниите, разглеждащи България като потенциална дестинация. Той даде пример с това, че от началото на годината вече има връчени 6 сертификата на обща стойност около 100 млн. лв., свързани с разкриването на 600 нови работни места.

    България неведнъж е заявявала своята готовност да поеме ангажиментите си на бъдещ член на ОИСР, като нееднократно е декларирала своя напредък и конкретните действия, които ще предприеме, обясни зам.-министър Борисов. Той изрази увереност, че прегледът на инвестиционната политика на страната ще даде възможност да се оцени постигнатото от България и да бъдат мобилизирани повече частни инвестиции, които да подпомогнат икономическия растеж и устойчивото развитие у нас.

    На срещата бяха представени и макроикономическите предимства на България по линия на очакван икономически растеж, финансова стабилност и състояние на бизнес средата и кредитния рейтинг.

    Прегледите на инвестиционната политика, извършвани от ОИСР представляват анализ на инвестиционните тенденции и политики, с цел да се установи дали дадена държава спазва принципите, споделяни от държавите-членки на Организацията. Този преглед адресира политиките по насърчаване на инвестициите, конкуренция, търговия, данъчно облагане, корпоративно управление, финанси, инфраструктура, развитие на човешките ресурси, инвестиции в подкрепа на зеления растеж, както и по-общи въпроси на публичното управление.

    Представителят на ОИСР г-н Фредерик Верле, от своя страна, изрази задоволство от постигнатия напредък на България по стартирането на Прегледа и обвърза инвестиционната политика и инвестиционния климат не само с мерките за насърчаване на инвестициите, но и с конкуренцията, търговията, данъчно облагане, въздействието върху околната среда, влиянието върху социалния сектор, правораздаването и растежа на БВП. Работата по Прегледа ще продължи до края на първото тримесечие на 2021 г., когато се очаква пълният доклад на експертите от ОИСР.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 3 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 3 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 3 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 4 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 6 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години