вторник, 07 юли 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  987 прочитания

  София на 3-о място в класация за привличане на преки чуждестранни инвестиции

  България присъства с 4 града и 6 региона в класацията „Европейски градове и региони на бъдещето 2020/2021“ на fDi Intelligence
  12 февруари 2020, 11:55 a+ a- a

  София е на трето място в класацията „Европейски град на бъдещето 2020/21“ в категория „Стратегия за привличане на преки чуждестранни инвестиции“ при големите европейски градове, след с Лондон и Дъблин. Столицата е на трето място и в категория „Ефективност на разходите“ след Тбилиси и Минск.

  В подкласацията, която подрежда малки европейски региони на бъдещето по показател „Ефективност на разходите“ „Провинция София“ е на 9 позиция, а страната ни присъства с общо 6 позиции в Топ 10. На първо място е Русе, на 4-о Бургас, следван от Пловдив, Стара Загора и Варна.

  В класацията, разделена по региони, София е на 9 позиция в „Източноевропейски градове на бъдещето 2020/21“. А в тази, озаглавена „Източноевропейски региони на бъдещето 2020/21“ регионът на София е на шеста позиция.

  Столицата се изкачва с 4 позиции в цялостната класацията на fDi Intelligence „Европейски градове и региони на бъдещето 2020/2021“.

  Преди няколко години по инициатива на кмета на София Йорданка Фандъкова бе създадена Агенцията за инвестиции на София. „Целта на работата ни бе насочена да променим подхода към инвеститорите като ги каним и подкрепяме в това да припознаят града ни като място за следващата си инвестиция. Вярвам, че с работата ни за изграждане и подобряване на инфраструктурата, както и за подобряването на бизнес средата, допринасяме затова, София да бъде все по-често градът, който световни компании избират за развитие на своя бизнес“ – каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

  В категория „Ефективност на разходите“ за малки европейски градове България присъства с 3 града – Русе-№1, Бургас-№3 и Пловдив-№4.

  Източник: fDi Intelligence

  fDi Intelligence е отделът на Financial Times, който се занимава с инвестиции и насърчаване на инвестиционния климат. Класацията се прави веднъж на 2 години сред 505 града и региона от цяла Европа.

  Ето как изглежда и Топ 10 на „Европейски градове на бъдещето 2020/2021“ (обща класация):

  Източник: fDi Intelligence
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 11 минути
  ЕК очаква по-слабо възстановяване на българската икономика през 2021
  Брюксел запазва прогнозата си от пролетта за намаление на реалния БВП с около 7% тази година
  преди 4 часа
  преди 4 часа
  Българите ще изхарчат 86% от месечния си доход през лятото
  Повече от 50% са били засегнати от кризата с новия коронавирус и са анулирали всичките си планове за лятото, показва изследване на Фератум
  преди 5 часа
  преди 5 часа
  Фонд на фондовете влага още 56,3 млн. лв. в малки и средни предприятия
  Условията за достъп до финансирането ще са облекчени
  преди 5 часа
  Домакинствата в Еврозоната с рекордни спестявания
  За сметка на това инвестициите се свиват, отчита Евростат
  преди 6 часа
  САЩ може да депортират чужди студенти, ако университетите им са минали на онлайн занятия
  Това е поредната стъпка на администрацията на Тръмп по затягане на имиграционната политика