събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2123 прочитания

    София на 3-о място в класация за привличане на преки чуждестранни инвестиции

    България присъства с 4 града и 6 региона в класацията „Европейски градове и региони на бъдещето 2020/2021“ на fDi Intelligence
    12 февруари 2020, 11:55 a+ a- a

    София е на трето място в класацията „Европейски град на бъдещето 2020/21“ в категория „Стратегия за привличане на преки чуждестранни инвестиции“ при големите европейски градове, след с Лондон и Дъблин. Столицата е на трето място и в категория „Ефективност на разходите“ след Тбилиси и Минск.

    В подкласацията, която подрежда малки европейски региони на бъдещето по показател „Ефективност на разходите“ „Провинция София“ е на 9 позиция, а страната ни присъства с общо 6 позиции в Топ 10. На първо място е Русе, на 4-о Бургас, следван от Пловдив, Стара Загора и Варна.

    В класацията, разделена по региони, София е на 9 позиция в „Източноевропейски градове на бъдещето 2020/21“. А в тази, озаглавена „Източноевропейски региони на бъдещето 2020/21“ регионът на София е на шеста позиция.

    Столицата се изкачва с 4 позиции в цялостната класацията на fDi Intelligence „Европейски градове и региони на бъдещето 2020/2021“.

    Преди няколко години по инициатива на кмета на София Йорданка Фандъкова бе създадена Агенцията за инвестиции на София. „Целта на работата ни бе насочена да променим подхода към инвеститорите като ги каним и подкрепяме в това да припознаят града ни като място за следващата си инвестиция. Вярвам, че с работата ни за изграждане и подобряване на инфраструктурата, както и за подобряването на бизнес средата, допринасяме затова, София да бъде все по-често градът, който световни компании избират за развитие на своя бизнес“ – каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

    В категория „Ефективност на разходите“ за малки европейски градове България присъства с 3 града – Русе-№1, Бургас-№3 и Пловдив-№4.

    Източник: fDi Intelligence

    fDi Intelligence е отделът на Financial Times, който се занимава с инвестиции и насърчаване на инвестиционния климат. Класацията се прави веднъж на 2 години сред 505 града и региона от цяла Европа.

    Ето как изглежда и Топ 10 на „Европейски градове на бъдещето 2020/2021“ (обща класация):

    Източник: fDi Intelligence
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 11 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 11 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 11 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 12 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 14 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години