събота, 08 август 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  803 прочитания

  МВФ предлага повишаване на максималния осигурителен доход

  Приключи редовната мисия на фонда у нас
  14 февруари 2020, 17:01 a+ a- a

  Международният валутен фонд (МВФ) препоръчва увеличаване на максималния осигурителен доход при запазване на плоския данък у нас. Мярката е с цел осигуряване на по-голям ресурс за социални разходи и укрепване пазара на труда, съобщи БНР.

  Експертите на фонда бяха в България на редовната си мисия. Те се срещнаха с представители на правителството, БНБ, бизнеса и неправителствени организации.

  МВФ оценява стабилността на финансовата система и състоянието на икономиката на страната през 2019 година. Очакванията са стабилното икономическо представяне да продължи и през 2020 . с по-умерен растеж и при неблагоприятни външни рискове. 

  Ако рисковете се осъществят, автоматичните финансови стабилизатори трябва да бъдат оставени да работят свободни, а публичните разходи, подкрепящи инвестициите, могат да бъдат повишени, уточняват още от Фонда.

  Неравенството в България продължава да се увеличава, заяви Джейу Лий, ръководител на мисията на МВФ. Според него предизвикателствата пред икономиката на страната са свързани с ускоряване на приобщаващия растеж и устойчивото сближаване на доходите. Решението на тези проблеми се крие в по-силни институции и по-добро предоставяне на публични услуги. Това ще стимулира по-широкообхватни инвестиции и ще увеличи производителността, смята още Лий.

  В заключението на мисията се казва, че България трябва да приложи всеобхватни структурни реформи, включително за подобряване на публичните услуги, с цел приобщаващ растеж и приближаване на доходите към тези в останалите страни-членки на ЕС.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 12 часа
  Германия ще изисква всички пристигащи да бъдат изследвани за COVID-19
  Разходите за тестовете ще бъдат покрити от германското правителство дори когато пътуващи посетят рискова страна без основателна причина
  преди 13 часа
  преди 14 часа
  Туристическият бизнес в Поморие: Предвид пандемията сезонът е добър
  До момента в област Бургас са почивали над 360 хил. туристи, по-голямата част от тях са българи
  преди 16 часа
  Ръст на потребителското доверие у нас през юли
  И градското, и селското население очаква очакват влошаване на финансовото си състояние през следващата година
  преди 17 часа
  Асимптоматичните пациенти също отделят коронавирус в големи количества
  Ново проучване показва, че около 30% от инфектираните изкарват заболяването без никакви симптоми, но въпреки това го разпространяват